Nästa artikel
Beijing Automotive vill köpa tillverkare i USA eller Europa
Nyheter

Beijing Automotive vill köpa tillverkare i USA eller Europa

Publicerad 3 april 2014 (uppdaterad 3 april 2014)
Daimler-gruppens kinesiska partner, Beijing Auotomotive Group, vill köpa en ”mellan- till högstatus-tillverkare” i Europa eller USA för att öka sin närvaro på den globala bilmarknaden.

Att den statliga biltillverkaren varit intresserad av att ta över att europeiskt märke gick de ut med redan för ett år sedan men nu har deras sökande utökats till att även gälla USA, detta enligt Dong Haiyang, som är ansvarig för företagets internationella expansion. Att köpa in sig eller genom att ta över en amerikansk eller europeisk är tillverkare en förutsättning för att komma in på marknaden i väst inom rimlig tid, menar han. Redan nu vet Beijing Auotomotive vilka som skulle kunna vara intressanta, men det är inget de gått ut offentligt med ännu.

Kinesiska hel- eller delägare har blivit räddningen för flera europeiska biltillverkare som gått igenom tuffa ekonomiska tider. Förutom Geelys köp av Volvo så köpte kinesiska Dongfeng Motor Group sent som förra veckan in sig i 14 procent av franska Peugeot och Citroën och nyligen utökade Geely Holding sitt europeiska ägande med den nystartade el-bilstillverkaren Emerald Automative.

Diskutera: Tror du att ägarskiften från väst till öst påverkar bilindustrin?

Källa: Reuters

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Opel lär väl ligga nära till hands...

#2 • Uppdaterat: 2014-04-03 10:18
Pi

Efter allt som hände i Saab-affären så måste man nog tolka det som att GM är sjukligt rädda att sälja en verksamhet till Kineserna så ur den synpunkten tror jag inte på att Opel är en av de främsta kandidaterna - även om kanske den bristande ekonomin i det företaget borde tala för det. Tänk om det blir t ex Mercedes med tanke på att ett av önskemålen var just "högstatus"... Ja - det kanske var lite drastiskt men vad vet man vad framtiden har i sitt sköte....

#3 • Uppdaterat: 2014-04-04 12:14
Peter i Sydney

Varför inte australiskt? Här har vi tre bilfabriker som förmodligen är till salu för rätt pris.

#4 • Uppdaterat: 2014-04-04 18:44
IngoS

Tycker Lancia ligger närmast till hands. Fiat har en fruktansvärd överkapactet så en fabrik till salu med rätta gener går säkert att leta upp. Fiat behöver minska sin skuldsättning, Italien vill bevara italienska arbetstillfällen och kan hjälpa till i en övergångsfas, Lancia har en (nu rätt avlägsen) historia som lyx- och sportbil och BAIC har bottenlösa fickor, statligt kinesiskt som det är. Italienska formgivare och utvecklare som får tillräckliga resurser kan säkert greja en nytändning och uträtta storverk, om bilen får behålla italiensk identitet. Annars är europeisk biltillverkning för konsoliderad. Finns inga andra tänkbara uppköpskanditater om man inte inte köper Nevs och återupplivar Saab på allvar. Opel sitter så mycket fast i sin egen surdeg, att det är svårt att göra något av det. Volvo hade varit det stora klippet. Eftersom privata Geely går litet småknackigt och är helt beroende av kinesiska statens välvilja för sin framtid är en inomkinesisk mer eller mindre framtvingad affär inte omöjlig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.