Den statligt ägda kinesiska tidningen Peoples Daily rapporterar att Chinese Investment Corporation, CIC, sannolikt kommer att köpa 4 – 10 procent av den tyska bil och lastbilstillverkaren Daimler AG som äger Mercedes. Något som skulle kosta mellan 1,8 och 4,5 miljarder euro.
Den statliga fonden vill inte kommentera dessa uppgifter och än så länge finns inga officiella källor som bekräftar uppgifterna.
Peoples Daily kontrolleras av det kinesiska kommunistpartiet och enligt den brittiska affärstidningen Financial Times är det ovanligt att Peoples Daily skriver om liknande uppgörelser, där statligt ägda bolag är inblandade, innan de tillkännagivits officiellt.
Diskutera: Vad tycker du om att Kina köper in sig i Daimler?
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Det är egentligen inget konstigt med detta - araberna har varit storägare i Daimler-Benz i årtionden. Sedan är det också skillnad på att vara delägare och att äga helt. Så i det här avseendet är det ett normalt och vanligt förekommande företagsupplägg som inte det minsta påverkar själva verksamheten. Fördelen för Mercedes är tillgången till den kinesiska marknaden - en fördel som ju också Volvo numera åtnjuter, även om ägarstrukturen tyvärr ser helt annorlunda ut.
Som sagt Shogun: Kuwait har varit storägare i Daimler-Benz i årtionden. Vad nytt? Alla stora företag har många olika ägare. Vi pratar inte Volvo här, som helt har köpts upp av kineserna. Så fortsätt du att ";o):a".
För att ge Shogun perspektiv på saker och ting kan vi som exempel ta alla de svenskar som har Electrolux vitvaror hemma: 25 procent av varje vitvara består i utländskt ägande (sett till kapitalet). Solen i varje Electrolux vitvara går upp i väldigt många väderstreck, således.
Volvo blev stöttat i december av China Development Bank, som inte är vilken bank som helst. Den ska strategiskt ansvara för Kinas utveckling. Den leds av en minister. Man kan se det som att Volvo stöttas från högsta ort i Kina. Kina har ju behov av utveckling av egen slagkraftig industri i stället för att bara så att säga legotillverka utländska bilar i joint ventures. CIC däremot ska försöka bevara den kinesiska valutareserven och är ett försök att minska riskerna och beroendet av den amerikanska skuldsättningen och den inflationshotade dollarn. Den ska investera i typ 50 stora företag, och nöja sig med 5-10% i varje, för att det inte ska bli politiskt kontroversiellt. Det är penningplacering och inte inflytande det går ut på. Det är väl inte konstigare än norska oljefonderna, som också simmar i pengar och ska försöka behålla värdet på sina tillgångar. Man kan se det så att CIC ser Daimler som ett solitt företag. Alltså inte helt jämförbart.
Helt riktigt Ingo, det här handlar om placering av kapital, och de bolag som man väljer har man valt med omsorg. Att köpa så "små" poster som kanske fem procent ger ju inget inflytande, men detta förstår inte Shogun - han vill bara retas lite =)
Daimler kan behöva hjälp med att få ner CO2 utsläppen från sina bilar som är alldeles för hög och då behöver man mer pengar annars hotar EU med böter.
http://www.bmwblog.com/2011/03/28/bmw-toyota-psa-closest-to-eu-co2-targets/
Här syns ägarbilden för Daimler AG.
http://www.daimler.com/investor-relations/daimler-shares/shareholder-structure
SiggeNn:
Vissa håller på "sitt" bilmärke på samma sätt som vissa håller på ett fotbollslag.
Då gläds man inte bara åt sitt egets lag framgångar utan lika mycket åt andra lags motgångar.
"Den enda sanna glädjen är skadeglädjen" är devisen som dessa lite sorgliga människor lever efter...
Får bara hoppas att huliganismen inte sprider sig till bilvärlden :-)
Det ryktas också att de Mercedes som säljs i Kina fortsättningsvis ska heta "Röda Stjärnan"?
Har du också hört ryktet Kapten?
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.