Nästa artikel
Information och spel stjäl fokus från bilförare
Nyheter

Information och spel stjäl fokus från bilförare

Publicerad 7 november 2022
Bilkörning och mobiltelefonanvändning, annat än via handsfree, hör inte ihop. Trots det pekar en studie på att det inte är helt ovanligt att förare även lägger fokus på informationen i sin mobiltelefon samtidigt som hen kör bil.

Yrkesförare är fyra gånger mer sannolika att på något plan använda sin mobiltelefon under körning än övriga bilförare. Allt enligt en undersökning utfört av det amerikanska Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), som i sin undersökning frågat 2 000 amerikanska bilförare om deras mobiltelefonvanor under bilkörning.

En bidragande faktor till detta är att allt flera fordonsdelningstjänster och leveranstjänster är just mobilapp-baserade och används därför flitigt av både kunder och anställda knutna mot tjänsten.

Samma undersökning visar också att yrkesförare har en högre benägenhet att använda sin mobiltelefon för olika webbaserade tjänster, exempelvis navigation och information av olika slag.

Det är dock inte bara yrkesförare som syndar, visar samma undersökning. Nära hälften av alla tillfrågade föräldrar medgav också att de i olika grader nyttjade sin mobiltelefon samtidigt som de kör bil. Fokus på bilkörningen konkurrerade då bland annat med videosamtal och koll av väderprognoser.

Hur ofta sker då detta? Två av tre tillfrågade medgav att mobilen hade stulit fokus från deras bilkörning minst en gång under den senaste månaden. Mer än hälften medgav att det skedde mer eller mindre dagligen. Kanske mest skrämmande var att 160 personer av de sammantaget 2 000 tillfrågade personerna menade att de regelbundet spelade spel på sin mobil samtidigt som de körde bil.

I Sverige infördes från och med den 1 februari 2018 handsfreekrav för mobilanvändning för den som kör bil. Den som bryter mot förbudet riskerar böter motsvarande 1 500 kronor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.