Nästa artikel
Hyundai utvecklar ratt med inbyggd skärm
Nyheter

Hyundai utvecklar ratt med inbyggd skärm

Publicerad 4 oktober 2021 (uppdaterad 8 oktober 2021)
Sägs råda bot på problemet att inte kunna se instrumentklustret ordentligt.

Hyundai har gjort en patentansökan i Tyskland för ett ratt som visar informationen i en skärm rakt framför föraren. Det är motorsajten Carbuzz som snappat upp den sydkoreanska biltillverkarens ansökan i registret, och innovationen ska råda bot på problemet med att vissa förare inte kan se hela instrumentklustret framför sig på grund av att ratten skymmer sikten.
 

Hyundais lyxdivision Genesis har tidigare experimenterat med skärm i ratt på konceptet Mint.

Hyundai har tidigare visat en konceptstudie med touchknappar i ratten, men det här verkar röra sig om enbart utvisning av information. Enligt Hyundai ska skärmen inte störa krockkuddens funktion, utan displayenheten och airbagmodulen är åtskilda med separata fästen. Hyundais lyxmärke Genesis har varit inne på samma banor då de för några år sedan offentliggjorde designstudien Mint, med en skärm centrerad i ratten.


Att mixtra med rattens utseende och funktion verkar vara på modet hos biltillverkarna just nu. Tesla kommer till exempel i ansiktslyfta Model S och X att introducera en slags rektangulär flygplansratt som ser ut att vara avkapad på ovansidan. Transportstyrelsen har tidigare berättat för Vi Bilägare att det ”inte finns något krav på rund ratt” i Sverige.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 30 oktober 2021 Citroën hade ju en ratt med…
  • 30 oktober 2021 Så när man vrider på ratten…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.