GPS-mottagare för bilbruk har gjort en fantastisk resa när det gäller priset. Från att ha varit lyxprodukter för 10 000-tals kronor, har de nu blivit överkomliga för var mans plånbok. Denna gång testar vi fyra fullfjädrade mottagare under 1 600 kronor. Vilken tar tätplatsen på din önskelista?
Under de kommande fyra dagarna testar Vi Bilägare en gps-mottagare om dagen. Läs testen här på webben.
GPS-marknaden är under förvandling. I takt med att priserna faller, blir också antalet aktörer allt färre. I somras drog sig Magellan tillbaka från den europeiska marknaden.
Prisvärda mottagare
Nu nås vi av beskedet att också Blaupunkt slutar sälja GPS-mottagare i Sverige. Kvar finns fyra stora aktörer: Garmin, Mio, Navigon och TomTom.
Det mest överraskande är hur lite den konsument behöver offra som väljer något av testets billiga GPS-mottagare, jämfört med de två till tre gånger så dyra toppmodellerna i klassen.
Små prisskillnader för Europakarta
Alla fyra testade apparater är utrustade med kartor över nästan hela Europa. Några av dem finns i ännu billigare utföranden med enbart kartmaterial över de nordiska länderna.
Men prisskillnaden är minimal och att välja bort Europakartorna är bara vettigt om man är fullständigt övertygad om att aldrig behöva använda sin GPS utomlands.
Krav på synskärpa
Billigare apparater medför ofta mindre storlek på skärmen. Det har både för- och nackdelar. Mindre format och lägre vikt gör det lättare att ta ur GPS:en ur bilen och bära den med sig
Mindre storlek på text och grafik ställer å andra sidan högre krav på förarens synskärpa.
Störst problem får man i stora bilar med kraftigt sluttande vindrutor, till exempel flexbilar som Citroën C4 Picasso och Ford S-Max.
Två av fyra är tydliga
För att inte förlora läsbarheten krävs att GPS-mottagaren har både bra skärm, tydlig grafik och ett väl valt typsnitt. Dessa kriterier uppfylls av två av de fyra testade apparaterna.
Finesser som bluetooth-koppling till mobiltelefoner och inbyggda mp3-spelare får man klara sig utan. Å andra sidan finns här lösningar som är speciellt anpassade för att de små GPS-mottagarna ska vara enkla att ta med och använda även under en promenad i en främmande stad.
Navigon har utvecklat den här funktionen längst och har utrustat sin apparat med ett särskilt fotgängarläge. I Garmin Nüvi ingår en valutaomvandlare och via internet kan man köpa och ladda ned turistguider över populära resmål.
Brister i kartmaterialet
Tyvärr tvingas vi ännu en gång konstatera att det finns stora brister i det digitala kartmaterialet. Adresser saknas, vägar har fel hastighetsangivelse och många mindre vägar saknas helt.
Det går idag inte att köpa en ny GPS och förvänta sig att kartorna ska vara perfekta. Inte ens om man köper en dyr uppdatering från tillverkaren får man ett hundraprocentigt kartmaterial.
Idag finns två leverantörer, Navteq och Tele Atlas. Bägge är stora aktörer med stabila marknadsandelar och de är tyvärr lika dåliga! Var finns konkurrensen när vi konsumenter behöver den?
Under de kommande fyra dagarna testar Vi Bilägare en gps-mottagare om dagen. Läs testen här på webben.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.