Nästa artikel
Köpguide: Så väljer du rätt husbil
Köpguide

Köpguide: Så väljer du rätt husbil

Publicerad 18 juli 2013 (uppdaterad 26 juli 2013)
Bekvämare än bil och smidigare än husvagnsekipage. Men det finns många olika varianter av husbilar. Vi Bilägare guidar dig till rätt modell.

Kör du bil på semestern så måste du ta in på hotell jämt och ständigt. Släpar du på en husvagn blir det kanske mer omständigt att flytta när du väl slagit dig ner någonstans. Dessutom råder hastighetsgränsen 80 km/tim.

Alternativet mitt emellan är att köra husbil när du ska på semesterresa. Tänk att kunna stanna i stort sett var som helst och ha TV-soffan eller sovrummet i direkt anslutning till förarstolen. Det finns dock flera olika sorters husbilar. Förutom att storleken varierar så finns det också bestämda typer.

Med hjälp av Vi Bilägares systertidning Husbil & Husvagn (där du kan läsa mer om husbilar och husvagnar) guidar vi dig bland fördelar och nackdelar med de olika husbilsvarianterna.

HALVINTEGRERAD
Vanligaste husbilstypen där Fiat, MB eller Renault eller annan förarhytt lämnas intakt. Betecknas ofta med T från tyskans Teilintegriert.

Plus: Smidig längs vägen. Biltillverkarens egen förarhytt med den säkerhet och kvalitet det medför.
Minus: Trängre känsla invändigt än de helintegrerade. Sämre framåtsikt än helintegrerade.

HELINTEGRERAD
De är dyrare i inköp och förarhytten tillverkas av bodelstillverkaren. Betecknas ofta med I i modellnamnet från tyskans Integriert.

Plus: Rymlig och öppen känsla genom hela bodelen. Bra sikt genom den stora vindrutan. Ofta exklusivare husbilar.
Minus: Dyr i inköp. Trångt att komma åt under motorhuven. Stor och tung framruta. Förarhytten byggs av bodelstillverkaren vilket betyder varierande kvalitet.

ALKOVHUSBIL
Husbilar med sovalkov var vanligare för några år sedan. Betecknas ofta med A i modellnamnet.

Plus: Extra sovplats över hytten samt oftast dubbeldinett istället för vändbara framstolar.
Minus: Högre tyngdpunkt, högre bränsleförbrukning, klumpigare på vägen.

INREDD SKÅPBIL
Små husbilar som är byggda på Fiat Ducato eller annan tillverkares originalskåp, en variant som ökat i popularitet. Ordet Van är vanligt i modellnamnet.

Plus: Smidigaste lösningen för den som kör mycket. Hög säkerhet och kvalitet med originalskåpet intakt. Kan även användas som vardagsbil.
Minus: Trång bodel, främst toa, dusch och kök men även sittgruppen. Ofta sämre isolerade mot kyla.

CAMPER
Har du en pick-up är campern en lysande lösning som kan lastas av vid behov.

Plus: Behöver inte registreras utan går som last. Med fyrhjulsdriven pick-up fås en utmärkt vinterhusbil. Kan ställas av på sina ben och användas som gäststuga på gården.
Minus: Trång bodel. Högt insteg. Baktung på pick-upens flak. Ingen gång mellan hytt/bodel.

Diskutera: Vad tycker du om husbilar?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-07-18 18:44
Stig Björkman

Har provat husvagn i många år. Husbil i sex år. Klart att husbil, är ett bra
alternativ. Men kostar lite mera. Jag kollade på husbilar, i tre fyra år innan
köp. Det blev inget fel köp. Dom nya drar lite disel. Och förbrukningen,
kommer säkert att minska på dom kommande modellerna. Otroligt bra,
med den höga vikten en husbil har. Med full semester packning. När man
ska åka vidare på kväll eller morgon. Är husbil en dröm. Kul att husbil,
har blivigt väldigt inne igen.

#2 • Uppdaterat: 2013-07-18 21:35
Roy J

En husbil är normalt dyrare och medför högre kostnad jämfört med husvagn.
Men framförallt fyller de olika behov.

De som åker till ett bestämt mål och stannar där väljer husvagnen.
Med förtält och blomarrangemang blir det lite som en sommarstuga och bilen går att använda för shopping och andra turer. Den är smidig utan sitt påhäng och man behöver inte packa ihop alla pinaler.

Den som ser resan som målet väljer husbil.
Man kan köra fortare och ekipaget blir ofta smidigare än bil med husvagn.
När det är dags att köra vidare så gör man det enkelt.
Isolering och uppvärmning är av enklare slag, så vintertid kan husbilen inte konkurrera med husvagnen.

Det finns resande försäljare som tröttnat på motell och hotell och valt husbilens hemkänsla med privatsfär. Alltid tillgänglig.

Själv har jag bara testat husvagn, men för mig vore husbil det bästa alternativet - om man bortser från kostnaden. Då en lite mindre halvintegrerad.

#3 • Uppdaterat: 2013-07-19 08:04
Irvor

Bekvämare och smidigare än husvagnsekipage ?
Beror väl på...
Med gasfjädring och "lagom stor" husvagn åker jag både bekvämare och smidigare än de flesta husbilar.
Sen var det ju det här med kostnad.
Husbil är så mycket dyrare.

#4 • Uppdaterat: 2013-07-19 11:48
argotik

Vi Bilägare ger genom denna redovisning uppfattningen om att människor väljer husbil efter motorns tillverkare. Så är det inte! Man väljer efter märke och plånbok. Det är enormt stor kvalitetsskillnad mellan de olika tillverkarna! Sedan tillkommer en annan faktor. Fram- eller bakhjulsdrift. Bakhjulsdrift får man i huvudsak från de större Mercedes-chassina. Man väljer också efter beräknad användning. De som befinner sig på sydligare breddgrader 6 månader om året har helt andra krav på sitt fordon än den som bara tänkt sig att resa i Sverige. Håller nog med en del här om att husvagn är ett bra alternativ i vart fall för Sverige. Sverige är fortfarande ett U-land när det gäller service efter vägarna för husbilsfolket. Det är ju inte heller så mycket bättre för de som reser med husvagn.

#5 • Uppdaterat: 2013-07-19 11:55
Hackenbush

En husbil är bättre att semestra i än bil med husvagn men det är inte precis billigt att köpa eller hyra husbil. Jag har provat att dra husvagn och provat att semestra i husbil men jag har kommit fram till att det är trevligare att hyra stugor istället. Hur man än ser på det så blir det trångbott i husvagn och husbil, i alla fall för de som inte har råd att köpa eller hyra de största husvagnarna eller husbilarna.
Vi gör som så att vi hyr stugor i olika områden, sedan utforskar vi omgivningarna och sevärdheterna. Detta är ett bättre val i vår familj.

#6 • Uppdaterat: 2013-07-19 17:14
Swemba

Alltså är det husvagn man ska ha, med en husbil som dragbil :)

#7 • Uppdaterat: 2013-07-20 10:12
BobbyJ

Rent säkerhetsmässigt så är husbilar rullande katastrofer. Det är märkligt att det (nästan) aldrig kommer på tal när det skrivs om dom...

http://ekstrabladet.dk/112/article1819341.ece

Med tanke på vilket fokus det är på personbilars krocksäkerhet så är det minst sagt konstigt att en sån viktig sak kan förbises när man ska ut och campa eller upptäcka nya städer och sevärdheter.
Skulle vara intressant att se Euro NCAP testa ett gäng husbilar...

Jag skulle själv välja personbil och husvagn, om valet stod mellan husbil och husvagn. Idag väljer jag inget av det, föredrar hotell eller annat fast boende (det blir många övernattningar jmf med priset av en husbil eller husvagn).

#8 • Uppdaterat: 2013-07-21 08:07
Uff.

Husbil alla dagar i veckan. Men en stor nackdel är att när du har kommit fram till en campingplats är du låst om du har den fina platsen med fantastisk utsikt. Lämnar du platsen för en mindre utflykt är det inte säkert att platsen är kvar när ni kommer tillbaka. Men om du har husvagn står den kvar på den ursprungliga platsen. Hyrde en husbil då vi skulle resa runt i nord Norge och det var ett fantastisk fordon (vi startade i Skåne) att resa med då.

#9 • Uppdaterat: 2013-07-22 01:40
Roy J

Uno, nu har jag läst flera kommentarer från dig i olika spalter.
Det ibland näst intill vettiga innehållet förbleknar på grund av dina fåniga försök att skriva på ett sätt som du inte alls behärskar. Din hemmagjorda "antika" stil är bara pinsam. Du lyckas alltid att få med "äro" och denna pluralform använder du nästan uteslutande i singularis.

Kort och gott: Skriv som folk och lägg av med tramset!

#a • Uppdaterat: 2013-07-22 11:07
Birger Karlsson

Roy det finns de som skriver värre än uno, som ägnar sig åt personangrepp och annat på tex signaturen hanzzon så han slutat skriva. en utav få som verkligen kan något om bilar här som man lärde sig något utav. det är där kraften ska sättas in och få bort dessa personer som ägnar sig åt regelrätta personangrepp, men dessa går helt fria gång efter gång med personangrepp, varför? Så mitt förslag är att ägna din makt åt att få bort sådana personer som ägnar sig åt mobbing på denna sait.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.