Gräset från de 20 000 mil vägkanter som slåttras varje år för att förbättra sikten och trafiksäkerheten ska nu omvandlas till biogas.
Ett nytt pilotprojekt har körts igång i Trelleborg, Skurup och Svedala för att försöka omvandla det slåttrade gräset till biogas som kan användas för att driva bilar och bussar.
Projektet löper under tre år och startas i sommar. Slåttringen görs med en specialutvecklad maskin och växterna transporteras sedan till en biogasanläggning.
– I vägkanterna finns en stor mängd biomassa som i dag inte utnyttjas, men som skulle kunna användas för energiutvinning i stor skala över hela landet, säger Sven Hunhammar, Trafikverkets miljödirektör.
Under de tre åren beräknar Trafikverket att det slåttrade gräset ska bidra till att sänka koldioxidutsläppen med 700 ton.
– Denna vinst räknar vi med trots att pilotprojektet genomförs på en väldigt begränsad yta. Det innebär att om detta arbetssätt kan börja användas i hela landet så ser vi en stor potential, säger Sven Hunhammar.
Det finns ett antal gasbilar på den svenska marknaden men försäljningen går trögt. De flesta stora tillverkare som tidigare sålt bilar som går att köra på biogas har lagt ned sina satsningar för att istället fokusera på eldrift.
Om gasbilarna tankas med lokalt producerad biogas kan dock bilens klimatprestanda bli riktigt bra och enligt flera undersökningar är biogasbilar det näst bästa alternativet ur klimatsynpunkt efter elbilar.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Bra ide, dessutom är det fult med dessa torra gräshögar som täcker växtligheten längs vägarna. Görs det förståndigt kommer det att gynna blommor och örter som kan vara bra för pollinerande insekter. Kan bara hoppas gifthalten är låg.
Metangas.
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.