Den 1 december förra året trädde den nya mobillagen i kraft, därmed blev det olagligt för bilförare att använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning om det ”inverkar menligt på framförandet av fordonet”, som lagtexten uttrycker det.
Nu, nästan två månader senare, har de första domarna fallit, rapporterar TT.
En 37-årig förare från Nyköping dömdes till böter på 1 500 kronor sedan han fipplat med mobilen och vinglat med bilen. Samma påföljd fick en 52-årig kvinna från Borås som höll i en mobiltelefon och kom över i mötande körfält vid en snäv sväng. I båda fallen var poliser vittnen till händelserna.
Domarna kan bli vägledande för kommande fall.
Diskutera: Är 1 500 i böter rimligt för trafikfarlig mobilanvändning?
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
En lag där någon ska fällas pga. en polismans tyckande,
är ju förkastligt.
Typiskt att det skedde i Nyköping.
Inte hade man behövt satt igång detta rabalder med en oklar lag som skall testas i all oändlighet för att få fram prejudikat när det som sagts hade fungerat perfekt med de lagar som redan fanns.
Ja, det vet ju var och en hur meningslöst tyckande från poliser är. Alla trafikbrott ska dokumenteras med kameror. Så kan 999 av 1000 köra hur vårdslöst de önskar. Fram för fri buskörning!
Varför inte ta mobilen oxå !?
Leif L. Menar du Automobilen. I så fall håller jag med.
Lagen är bra, folk som fibblar med sin iphone eller liknande kör sämre än rattfyllon - jag vill inte möta dom på vägarna, varken när jag cyklar, kör MC, eller bil.Sverige skryter om sin trafiksäkerhet men är samtidigt alldeles för sena att tillämpa denna lag.
Det som kallas meningslöst tyckande av polisen kan ju överklagas. Bot kan förnekas och överlämnas till åklagare som senare kan översända ärendet till domstol för prövning. Men nog tycker jag att polis som har utbildning och är satt att övervaka idiotbeteende är rätta personen att på plats bedöma om man gjort sig skyldig till lagbrott. Problemet är att lagen är luddigt skriven och att man skall behöva gå hela vägen för att skapa prejudikat. I de här två nämnda fallen är det direkt straffbart men hade varit så även om man hade bedömt det som Vårdslöshet i trafik
Efter helgens tripp till Umeå, 120 mil t.o.r, kunde man se flera med telefonen vid örat. Som passagerare kunde man även se omkörande förare med mobil. Det borde vara enkelt för "vem som helst" att anmäla dessa förare och med lätthet för polisen att senare stoppa och kolla samtalslistan för föraren i fråga. Högre bötesbelopp bör det vara. Gärna inkomstrelaterade böter!
TG01: Att hålla luren vid örat är knappast farligare än att vila handen på växelspaken eller armbågen på dörrsidan.
Paginering
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.