Nästa artikel
Forskare tar fram realistisk simulator
Nyheter

Forskare tar fram realistisk simulator

Publicerad 5 februari 2013 (uppdaterad 5 februari 2013)
En körsimulator som kopplas till verkliga bilar finns nu i Linköping. Bland annat kan hybridbilar och bränsleförbrukning testas.

Fordonslaboratoriet vid Linköpings universitet har tillsammans med Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) byggt en körsimulator som påstås vara väldigt verklighetstrogen.

Den fungerar så att föraren i simulatorn sitter i en bil monterad på en släde. Släden rör sig ungefär som en vanlig bil skulle ha gjort och kan till exempel skaka för att simulera ojämnheter i vägen. Runtom bilen finns skärmar med rörliga bilder.

Men det nya i det hela är att simulatorn också är kopplad till en verklig fungerande bil, parkerad i fordonslaboratoriet på Linköpings universitet. Dynamometrar kopplas till drivaxlarna på den utvalda bil som ska testas och på så sätt ska samma tröghet som däcken skulle känt av på olika sorters underlag, och i olika sorters lutning, representeras i simulatorn.

Dessutom monteras en robot som styr gas och broms in i den riktiga bilen. Då föraren i simulatorn trycker på bromsen trycker också roboten exakt lika hårt på den verkliga bilens broms och de olika värdena skickas snabbt tillbaka till simulatorn.

På det här sättet ska det vara möjligt att provköra en specifik bil och testa exempelvis bränsleförbrukning, hur styrsystem, kyl- och värmesystem fungerar, samt i vilka olika situationer det är mest effektivt att använda en viss sorts drivlina. El-, gas- bensin- och dieselmotorer, såväl som hybriddrivlinor, ska alla kunna testas i simulatorn.

– På det här viset kan man provköra och jämföra många olika bilar eller drivlinor och det tar inte mer än 15-30 minuter att flytta över utrustningen till en annan bil. Vi kan också utföra experiment som skulle vara direkt trafikfarliga utanför laboratoriet, säger Per Öberg, forskare på Fordonssystem och labbchef för Linköpings Universitets Fordonslaboratorier.

Diskutera: Vad tycker du om körsimulatorn?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-02-05 11:24
Hackenbush

Bilfabrikanterna har använt simulatorer i många år redan för att få reda på hur bilen är att köra, hur den håller och bränsleförbrukning. De simulatorerna kallas kunder/bilköpare.

#2 • Uppdaterat: 2013-02-05 11:39
saabnisse

Japp och bland dessa simulatorer finns även några fanatiska simulanter fokuserade på ett bilmärke.

#3 • Uppdaterat: 2013-02-05 11:44
Hackenbush

Kunde inte låta bli att småfnissa åt din kommentar saabnisse.

#4 • Uppdaterat: 2013-02-05 18:16
Audi A5 SB

Garvar lite försiktigt;-)

#5 • Uppdaterat: 2013-02-06 22:45
Roy J

:-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.