Nästa artikel
Fords idé: Fotografera fortkörande bilar
Nyheter

Fords idé: Fotografera fortkörande bilar

Publicerad 2024-07-31 06:30 (uppdaterad 2024-08-08 15:32)
Fordon som övervakar varandra och rapporterar till polisen om man kör för fort? Det är en tanke som Ford har om framtiden.

Under de sex första månaderna i år har nästan 20 000 körkort återkallats i Sverige. På sikt kan de bli fler om Ford får bestämma. Motor Authority rapporterar nämligen att den amerikanska biltillverkaren försöker hitta ett sätt för sina bilar att rapportera fortkörare till polisen.

I en patentansökan avser Ford att använda bilar till att övervaka fordons hastighet. Tanken är att om en bil upptäcker att ett annan fordon kör över hastighetsgränsen, kan den använda sina ombordkameror för att fotografera fordonet. Sedan skickas en rapport till polisen med både bilden och aktuell hastighet till antingen en polisbil, eller annan övervakningsenhet vid sidan av vägen.

Ford menar att patentet skulle göra polisens arbete enklare eftersom de får information om hastighetsöverträdelser och kan enkelt ta upp jakten på bilen.

Tidigare har även Ford försök ansöka om ett patent för ett ”nattkörningsläge” som skulle begränsa ett fordons hastighet under kvällen och natten för alla – inklusive räddningspersonal.

Tiden får utvisa om någon av ansökningarna godkänns. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (28)

  • 2024-08-08 18:22 "Ingen Ford på vår gård"…
  • 2024-08-08 18:18 Jag har haft elbil, har en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.