Nästa artikel
Ford skruvar upp planerna för eldriven pickup
Nyheter

Ford skruvar upp planerna för eldriven pickup

Publicerad 26 april 2022 (uppdaterad 26 april 2022)
Ford ska öka takten för eldrivna pickupmodellen F-150 Lightning för att köra ifrån konkurrenterna. Men bensinmotorn ser ut att bli kvar i flera decennier.

Ford har inte precis legat i framkant när det gäller elbilar, men den amerikanska biljätten har nu kört igång en storsatsning. Den består bland annat av att bryta ut elbilsutvecklingen till ett separat bolag och att lansera en eldriven version av F-150.

Den storsäljande pickupen är en av USA:s vanligaste modeller och för den eldrivna versionen Ford räknade först med en produktion på 40 000 bilar årligen. Nu skruvas den prognosen upp rejält, till 150 000 bilar.

Målsättningen är att köra ifrån ständiga konkurrenten General Motors och uppstickaren Rivian som än så länge bara räknar med en bråkdel av Fords siffror när det gäller eldrivna pickupmodeller.

– På den här marknaden är det väldigt, väldigt viktigt att vara först. Jag tror det kan vara en av de största fördelarna vi har. Vi skämtar inte – vi tror det här är en lika stor produkt som när T-Forden kom, säger Fordchefen Jim Farley till CNBC.

”Vi tror det här är en lika stor produkt som när T-Forden kom”

”Att vara först kan vara en av de största fördelarna vi har”, säger Fordchefen Jim Farley om nya F-150 Lightning.

Jim Farley påstår att Ford säkrat tillräckligt mycket råvaror till batterierna och att F-150 prioriteras när det gäller chippbristen. Eldrivna Ford F-150 Lightning behöver åtta gånger så många halvledare som en bensindriven F-150.

Men även om Ford nu kommit igång med storsatsningen på eldrift kommer förbränningsmotorerna ha en viktig roll att spela i många år framöver. Det säger John D’Agnolo som leder fackföreningen i en av Fords största motorfabriker i Kanada, och som träffat chefer på Ford för att diskutera omställningen.

– Det är fortfarande en lång resa mot att lämna förbränningsmotorerna när det gäller pickuper. De tror inte det blir förrän 2040, säger John D’Agnolo till lokala medier.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 26 april 2022 Så du SnookerPro håller med…
  • 26 april 2022 Detta har jag sagt länge.
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.