Nästa artikel
Ford Focus får ansiktslyft – alla bilder och fakta
Nyheter+60 bilder

Ford Focus får ansiktslyft – alla bilder och fakta

Publicerad 24 februari 2014 (uppdaterad 24 februari 2014)
Ford Focus fräschas upp med snålare motorer, bättre ljudisolering och design som påminner om sportbilsmärket Aston Martin.

Efter ungefär tre år på marknaden genomgår en av Sveriges mest sålda bilar en föryngringskur. Uppdateringen, som gäller både halvkombi- och kombivarianten av Focus, är både kosmetisk och teknisk.

Designen har anpassats för att likna andra nya Fordar, det innebär bland annat att Focus får frontpartiet som för tankarna till sportbilsmärket Aston Martin. Delar av interiören har också gjorts om, bland annat finns ett nytt infotainmentsystem (SYNC 2) och en omarbetad mittkonsol med färre knappar och större förvaringsutrymme.

För att minska ljudnivån har bilen också försetts med tjockare mattor, kraftigare fönsterglas och mer effektiv motorisolering. Fords chassitekniker har även justerat stötdämparna och skruvat på upphängningarna för att vässa köregenskaperna.

En annan nyhet är att Ford uppdaterat autobromssystemet Active City Stop så att det fungerar i hastigheter upp till 50 km/tim i stället för dagens 30 km/tim.

När det gäller drivlinor kommer två nya fyrcylindriga alternativ, en diesel och en bensin, som båda har cylindervolymen 1,5 liter. Bensinaren finns med 150 eller 180 hästkrafter och dieseln med 95 eller 120 hästar. Enligt Ford har bränsleförbrukningen kapats med upp till 19 procent i jämförelse med tidigare de nuvarande motorerna.

Uppdaterade Ford Focus börjar säljas under andra halvåret 2014.

Diskutera: Vad tycker du om uppdaterade Ford Focus?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-02-24 10:21
VW Polo 2012

Ok! "cylindervolymen är 1,5 liter" men hur många cylindrar?

#2 • Uppdaterat: 2014-02-24 10:21
Pi

Ford var nog först ute i denna bilklass med att erbjuda bl a autobroms. Tyvärr slarvade man bort detta säkerhetsförsprång genom att under de första åren knappt importera några bilar alls med detta paket så alla lagerbilar saknade i stort sett dessa funktioner. Om man lärt sig av misstagen och har bättre känsla för vad man skall erbjuda sina kunder som standardutrustning så tror jag säkert att den uppdaterade Focusen kan sälja hyfsat. En annan sak som Ford varit väldigt snåla med, t ex i jämförelse med Skoda, är att standardmontera backsensorer eller andra back-hjälpmedel. Även dessa förhållandevis billiga hjälpmedel har i stort sett helt lyst med sin frånvaro på Focus lagerbilar. Förhoppningsvis har man tänkt om även där så att man inte måste beställa en "skräddarsydd" bil bara för att få backsensorer eller back-kamera. F ö blev nog utseendet lite tuffare med "Aston Martin-grillen" så den kanske blir mera populär nu....

#3 • Uppdaterat: 2014-02-24 11:33
Pi

Stoor - riktigt så illa verkar det ju inte vara om man kollar här -http://www.vibilagare.se/test/rost/rosttest-ford-focus-2012
Och förra Focus-modellen extrabehandlades väl fr o m de som importerades runt årsskiftet 2007/2008 om jag förstått rätt. Men Ford liksom t ex Toyota har ju varit lite "flaxiga" med detta med extrabehandlingar för Sverige - vissa år har det funnits men sen har det tagits bort igen - kanske när alla motortidningar hunnit berätta vad "duktiga" dom är som extrabehandlar... Liiiite konspiratoriskt är det otvivelaktigt men biltillverkare kan ju vara lite luriga...

#4 • Uppdaterat: 2014-02-24 12:30
Peter i Sydney

Nya grillen ser mera ut som nya amerikanska Toyota Kluger än Aston Martin. Låter konstigt att Focus inte har backsensorer som standard i Sverige. Här har varenda ny bil backsensensor som standard och de allra flesta även backkamera. Vår Hyundai i30 har både sensorer och kamera och även t.ex. Mitsubishi har detta som standard på samtliga modeller.

#5 • Uppdaterat: 2014-02-24 13:29
Pi

Peter - jag tycker också att avsaknaden av backsensorer är konstig men nu när nästan alla nya bilar har en stor färgdisplay så tycker jag att avsaknaden av back-kamera nästan är ännu märkligare - det är ju i stort sett bara en enkel kamera får några få dollar som saknas....
Lyckligtvis har jag kamera på min nuvarande Golf och som vanligt så kommer det att bli svårt att acceptera en ny bil utan en sån funktion som man snabbt vänjer sig med men förhoppningsvis blir det standard på de flesta bilar rätt snart.

#6 • Uppdaterat: 2014-02-24 16:39
Roy J

VW Polo 2012, jag citerar direkt från artikeln:
"... kommer två nya fyrcylindriga alternativ, en diesel och en bensin, som båda har cylindervolymen 1,5 liter."

Den har vunnit rejält utseendemässigt.
Har de fått bort vägdånet i baksätet så är det nog en trevlig bil.

#7 • Uppdaterat: 2014-02-24 17:52
Stefan Eriksson

Jag är tacksam över att Ford inte tvingar på mig som bilköpare en massa dyr utrustning som jag inte vill betala för. De som vill ha en välutrustad bil beställer det och får betala vad det kostar. Jag vill inte betala för parkeringshjälpmedel, förararassistans mm. Tycker däremot att det skall införas en lag att alla nya bilar i Sverige skall ha autobroms som fungerar upp till minst 50km/tim-bra hjälpmedel mot påkörningar och hemska pisksnärtskador.

#8 • Uppdaterat: 2014-02-24 18:29
Pi

"Parkeringshjälpmedel" a'la backsensorer eller kamera betalar jag gärna för. Även dessa kan nog i allra högsta grad betraktas som säkerhetshöjande - inte minst för oss lite äldre som inte längre är lika lättrörliga i hals/nacke. Vill minnas att detta med back-kamera var på G att bli lagkrav i U.S inför årsmodell 2014 men jag tror likaså att det drogs undan i sista stund. Orsaken till lagkravet var alla påkörningsolyckor med backande fordon vilka tyvärr även förekommer i Sverige...

#9 • Uppdaterat: 2014-02-24 19:44
Stefan Eriksson

Toppen! När man nu har städat förarplatsen (tycker nuvarande är för plottrig) är Focusen med på min önskelista inför nästa års bilbyte. Det andra alternativet är Golf kombin, den är snyggare-gillar VW:s design, dock tar VW mer betalt och jag tror inte att de har bättre kvalitet numera än många konkurrenter.

#a • Uppdaterat: 2014-02-24 21:13
VW Polo 2012

Tack Roy J

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.