Nästa artikel
Fler blir av med körkortet
Nyheter

Fler blir av med körkortet

Publicerad 3 augusti 2012 (uppdaterad 3 augusti 2012)
Antalet körkort som återkallas av medicinska skäl har ökat med 50 procent i år. En lagändring ligger bakom.

Sedan den första februari har läkare större skyldigheter när det gäller att anmäla personer som bedöms vara olämpliga förare. Det har gett resultat, under årets första halvår drogs 3 821 körkort in av medicinska skäl. Det är 50 procent fler än de 2 544 körkort som drogs in under samma period förra året.

Tidigare behövde läkare bara anmäla personer som var uppenbart olämpliga att köra bil. Nu ska även patienter som ”bara” bedöms som olämpliga anmälas till Transportstyrelsen. Dessutom kan läkare numera även anmäla patienter utan att ens träffa dem, genom att gå igenom deras journaler.

– Det är mycket glädjande att vi nu ser en ökning. Det är ett steg i rätt riktning, men siffrorna borde rimligtvis fortsätta att öka. I Sverige drabbas årligen 25 000 personer av demenssjukdomar och 30 000 av stroke. Båda dessa diagnoser innebär risker i trafiken, liksom synnedsättningar, hjärtsjukdomar och alkoholberoende, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen.

Trasportstyrelsen har tidigare fått kritik för att för få personer får sina körkort indragna, vilket innebär att riskerna i trafiken ökar. Under första halvåret 2010 fick så få som 550 personer sina körkort indragna av medicinska skäl.

Diskutera: Hur ser du på att fler körkort dras in?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-03 19:33
Focus

Nog så bra men vad gör man med de som utan direkt påvisbara sjukdomar uppträder i trafiken som om de har huvudet under armen. Plåtskåpen kollar ju bara hastighet.

#2 • Uppdaterat: 2012-08-03 21:16
S.Sörensen

Helt galet.
Vi som har behörighet för diverse fordon skulle gå på en test minst vart 10-e
år.Syn, teoriprov, samt "upp körning" skulle vara lag.
Tyvärr så finns det för många som inte är behöriga.
Åkte med min mor för många år sedan på kvällen och undrade varför hon inte använde helljuset, då svarade hon att hon inte såg vägen efter att ha bländat av...Sådana personer är farliga i trafiken och skulle ha en begränsning i körkortet typ bil får endast framföras under dagsljus.

#3 • Uppdaterat: 2012-08-04 10:42
Focus

Det finns test för personer med högre behörighet än personbil vart tionde år. Det ingår då läkarintyg och intyg från optiker. Detta borde införas även för förare av personbilar. Men redan idag hinner man inte med de körkortsprov som skall ske för nya körkortsaspiranter varför en uppkörningsprov för alla sannolikt skulle stjälpa hela systemet.
Jag förmodar att du hade kurage nog att förklara för din mor att hon inte skulle fortsätta köra bil ens i dagsljus.

#4 • Uppdaterat: 2012-08-06 13:20
Tufting

Yrkesförare borde läkarundersökas varje år...
Seriösa åkerier är anslutna till företagshälsovård och deras chaufförer får en hälsokontoll varje år.
Alla säger att dem ska sluta köra bil när dem blir för gamla...tyvärr när dem kommer i den situation är dem inte medveten.
Det är likadant med vapenlicenser...ett stort mörkertal där olämpliga inte erkänner att dem inte borde jaga längre; synproblem etc.

#5 • Uppdaterat: 2012-08-06 13:26
hultarn

Det är högst märkligt att syn- och hälsokontrollen som görs vid 18 års ålder ska gälla till man är 90...

Varför inte ett syn- och hälsotest samtidigt som man förnyar sitt körkort?

#6 • Uppdaterat: 2012-08-19 09:55
kurtw5

Det kan nog vara bra men dessa självutnämnda bra bilförare måste vi först plocka av vägen dom skapar situationer efter vägen hela tiden. Polisen ser alldeles för slappt på det hela.

#7 • Uppdaterat: 2012-08-19 09:59
Hackenbush

Jag har faktiskt svårt att tro att många som börjar se sämre skiter i det och fortsätter sin vardag genom ett grått dis. De flesta vill väl ändå kunna se vad de gör och går till optikern när synen förändras.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.