Nästa artikel
Fiat 500L – rapport från provkörningen
Direktrapport

Fiat 500L – rapport från provkörningen

Publicerad 6 juli 2012 (uppdaterad 13 juli 2012)
Nya flexbilen Fiat 500L är både förvirrande och förvånansvärt praktisk, det säger Vi Bilägares reporter efter första provkörningen.

Vi Bilägares Fredrik Diits Vikström har varit i Turin för att köra Fiats tillskott i 500-serien, fyra meter och 15 centimeter långa 500L.

– Fiat 500L är förvirrande men också förvånansvärt praktisk, säger Fredrik Diits Vikström. Det här är en bil som bygger på samma plattform som används till Fiat Punto. Den är en halv meter längre än vanliga 500. Ändå envisas Fiat med att kalla den 500L.

– Varför? Man vill ta tillvara på charmen som många upplever med 500 och överföra den till en större bil och på det sättet få en livsstilsbil i ett lite större format.

Och hur lyckas man med det?
– Bortsett från fronten och det förvirrande namnet tycker inte jag att det finns så väldigt mycket 500 i 500L. 500L en bil med egen karaktär.

Är det en familjebil?
– Jag blev faktiskt lite förvånad över hur praktisk och flexibel den här bilen ändå är. Punto är ju knappast någon familjebil av rang, men i 500L har man varit klokare och disponerat utrymmet i kupén på ett bra sätt. De praktiska egenskaperna är verkligen bilens starka kort.

Hur är den att köra?
– Jag har kört den med de två bensinmotorerna. Dels en fyrcylindrig 1,4-litersmaskin på 95 hk, dels den tvåcylindriga TwinAir-motorn som här har uppdaterats och nu utvecklar 105 hk i stället för 85 hk som tidigare.

– Den tvåcylindriga är betydligt piggare än den fyrcylindriga, men ingen av motorerna orkar få riktigt bra fart på 500L. Mer om det i provkörningen i papperstidningen.

När kommer 500L till Sverige?
– Tidigast i november, är beskedet från Fiat i Sverige. Priserna är inte bestämda ännu, men i Italien kommer den att kosta från 15 500 euro.

Läs hela provkörningen av Fiat 500L i Vi Bilägare 11/2012. Tidningen utkommer i butik den 28 augusti och anländer hos prenumeranter veckan dessförinnan.

Diskutera: Vad tycker du om Fiat 500L?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2012-07-07 14:58
saabnisse

Ja Rålle, det tar tid att bygga upp ett kvalitetsrykte, men ofta är det enkelt att snabbt förstöra det.
Tänk bara på Opel som fortfarande helt orättfärdigt dras med rykte om att vara rosthögar.
Och det är ju i högsta grad detsamma med Fiat tillsammans med allt strul med importörer och återförsäljare genom åren.
Här har man ett jättejobb!

#9 • Uppdaterat: 2012-07-08 01:54
IngoS

Svårt att tro annat än att den kommer att upplevas som gravt undermotoriserad. Den är stor -bredare och högre än Golf Plus och t o m högre (166 cm) än Renault Scenic. Vanlig Fiat 500 väger drygt 1050 kg, En Golf plus väger 1300. Den här väger knappast mindre än 1250 kg. 0-100 borde ta 12-13 sek. Senaste Multiplan hade en formgivning som var mycket mer personlig och egensinnig än den här, som ser proper och litet småtråkig ut, inte lika näpen som en vanlig 500. Få se hur den är i verkligheten.Jag tror att det är en blunder att gömma undan flexbilarna genom att ordna in dem i andra modellserier, jämför VW Golf plus som lever ett undanskymt liv jämfört med Ford C och B-max, Toyota Verso med flera. Kvalité - min Fiat Tipo körde jag 12000 mil med enda reparation att smörja växelspakmekanismen, när växlarna började hoppa ur. Den bästa bil jag någonsin haft. Detaljkvaliten på plastdelarna i inredning och baklyktor var bedrövlig, men höll gjorde bilen

#a • Uppdaterat: 2012-07-08 12:11
Raphael

Kommentatorerna i tråden gör misstaget att tro att den 2 cylindriga twin-air turbo är en vanlig bensinmotor med samma brister som klent bottendrag som andra bensinmotorer. Men denna motor har bra bottendrag a'la en diesel. Sen gör kommentatorerna i tråden ett annat misstag - nämligen att jämföra motorn med den som sitter i vanliga 500:an och tro att det är samma i 500 L, jag tänker närmast på kommentarer som "motorn gör säkert bra jobb i 500:an men..". Alltså, den version som sitter i 500 L är en annan version än den twin air turbo som sitter i vanliga 500:an. Det är ett misstag att tro att det är precis samma motor. Den som sitter i 500 L har både fler hästkrafter (20 extra hästkrafter!) och ett kraftigare vridmoment. Den räcker till mer än väl. Jämför den gärna med Fords 3-cylindriga 1,0 litare på 105 hästar för Focus kombi. Den är inte lättare än 500L och motorn räcker till där. "Gravt undermotoriserad"? Knappast! Det är en bra vardagsmotor för mogna människor.

Det är inte helt korrekt att säga att 500 L delar plattform med Punton. Punton har en enklare och mindre plattform (som även delas med Opel Corsa). 500 L delar plattform med Fiat Linea och Opel Meriva (Opels lilla familjebuss). Detta är en längre och bredare plattform än den som används till Punton, och som även är mer förstärkt. Versionen i 500 L är den senaste versionen av denna plattform.

Opel Meriva är alltså ett närmare syskon till Fiat 500 L än Punton är.

För den som inte vet - för några år sedan så samarbetade Fiat och GM med varandra, där Fiat utvecklade plattformarna för de mindre till mellanstora modellerna - och dessa används fortfarande av GM och Fiat.

Kvalitetsmässigt så tillhör Fiat idag de bättre europeiska tillverkarna. Jag förstår inte jämförelsen med italienska tvättmaskiner. 500 L ska dessutom tillverkas i Serbien i en renoverad fabrik med den senaste produktionsteknologin. Jag ser inget skäl till att tro att den skulle hålla dålig kvalitet. Titta på 500:an som håller hög kvalitet (och den tillverkas i Polen)- Fiat har bra hållbar mekanik och hållbara motorer idag.

Jag skulle tyckt om namnet 600 Multipla på denna, det hade känts mer rätt än 500:a. Men jag kan förstå Fiats önskan att 500:a ska vara en egen modellserie av lite speciella högkvalitativa premiummodeller. Som BMW förvaltar Mini-serien som består av flera modeller, eller Citroëns nya DS serie. "Fiat 500" är helt enkelt "Fiat premium".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.