Nästa artikel
Farlig bilbarnstol – lossnar vid krock
Nyheter

Farlig bilbarnstol – lossnar vid krock

Publicerad 24 oktober 2013 (uppdaterad 25 oktober 2013)
Bilbarnstolen Kidzofix från svenska tillverkaren Axkids kan vara en dödsfälla. Efter ett krocktest stoppas försäljningen av stolen.

 

Tyska bilistorganisationen ADAC har testat hur olika bilbarnstolar klarar en frontalkrock i 64 km/tim. Resultatet presenteras av svenska tidningen Råd & Rön.

För modellen Kidzofix blev utfallet katastrofalt. Stolens fästen, som är av typen Isofix, klarade inte påfrestningarna vid kollisionen och gav vika. Stolen lossnade från sin fastspända position och slungades livsfarligt framåt i kupén.

I ett pressmeddelande skriver tillverkaren Axkids att företaget ser allvarligt på det inträffade och att man nu ska undersöka vad som gått fel. Axkids påpekar dock att stolen uppfyller säkerhetsstandarden som gäller för bilbarnstolar i Europa. Ändå stoppas försäljningen av den aktuella modellen tills vidare.

Enligt Axkids kan fästena slitas sönder på 1 386 stolar som sålts mellan juni och oktober i år. Alla som köpt en stol under den perioden uppmanas att kontakta sin återförsäljare för att åtgärda problemet. Ingen återkallelse är dock aktuell i dagsläget.

Diskutera: Borde bilbarnstolen återkallas?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.