Nästa artikel
Experterna om bilauktionerna: ”Japanskt är superhett”
Nyheter

Experterna om bilauktionerna: ”Japanskt är superhett”

Publicerad 21 april 2022 (uppdaterad 21 april 2022)
Det har poppat upp två nya auktionssajter på den svenska marknaden. Här bjuder experterna på sina bästa auktionsspaningar.

Tre av de största auktionsfirmorna i Sverige har förmedlat bilar för över 40 miljoner kronor bara i år, enligt en genomgång som Vi Bilägare gjort. Bilarna som fått köparna att öppna plånboken allra mest är en Bentley från 1933 och flera Porschemodeller.

Sett i ett lite större perspektiv tycker dock Tomas Schulz som är svensk representant för auktionssajten Collecting Cars att japanska bilar är superintressanta på bilmarknaden. Japanska entusiastbilar har historiskt sett haft svårt att öka i värde, bortsett från vissa undantag (som exempelvis Toyota 2000GT, Lexus LFA och Mazda Cosmo). Men nu verkar något ha hänt.

– Japanskt är superhett, vi hade en Nissan 300ZX som gick för över 400 000 kr inklusive vår provision och det kom bud från Kuwait till Norge. Dessutom var det två investeringsfonder i klassiska bilar som bjöd. Det är en intressant spaning i sig, säger han.

”Det är verkligen modeller som det finns skäl att hålla lite extra hårt i”

Jacob Odqvist på Bidders Highway och Tomas Schulz på Collecting Cars.

Enligt Tomas Schulz brukar också tyska och exklusiva prestandabilar från 1990-talet och 2000-talet, som Mercedes AMG samt BMW M3 och M5 få höga slutpriser. Det gäller även Porsche och främst då GT3- och GT3 RS-modellerna från samma era.

– Av de mer klassiska modellerna ser vi också några modeller som alla samlare är intresserade av över alla generationsgränser: BMW E9 Coupé, Mercedes Pagoda och Jaguar E-Type. Det är verkligen modeller som det finns skäl att hålla lite extra hårt i, eller så ska man testa marknaden, säger Tomas Schulz.

Hos konkurrenten Bidders Highway lyfter grundaren Jacob Odqvist fram vikten av att sätta ett realistiskt reservationspris.

– Det blir avgörande för hur budgivningen går. Är säljaren villig att sätta ett lite lägre reservationspris är chansen till budgivning med fint slutresultat oerhört mycket högre. Ett högt reservationspris, som många initialt efterfrågar, är snarare kontraproduktivt och blockar istället intresset hos budgivarna med risken att objektet förblir osålt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.