Nästa artikel
EU-bråk om dieselbilar – förbud eller inte?
Nyheter

EU-bråk om dieselbilar – förbud eller inte?

Publicerad 2024-08-14 10:24 (uppdaterad 2024-08-14 15:15)
Ett utfall i EU-domstolen kan leda till att miljontals gamla dieselbilar snart kan förbjudas. Eller är uppgifterna överdrivna?

EU vill förbjuda försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer från 2035. Men enligt den tyska tidskriften Focus kan ett förbud mot flera miljoner gamla dieselbilar införas tidigare än så genom ett tvångsförfarande. 

Anledningen till uppståndelsen är två domstolsmål mot Mercedes som kommer tas upp i EU-domstolen i höst. Det som ska avgöras är om de så kallade temperaturfönstren är lagliga. Principen innebär att under vissa temperaturer är det tillåtet att stänga av reningen av dieselbilar för att skydda motorns komponenter. Ägarna till de två Mercedes-bilarna menar att avgasreningssystemet har manipulerats och vill därmed ha ersättning från Mercedes. 

I ett brev till EU-kommissionen som tidningen tagit del av har Tysklands transportminister Volker Wissing varnat för konsekvenserna av utfallet i domstolen. Enligt honom kan miljontals bilar förbjudas då de har godkänts på ett illegalt sätt.

Enligt transportministern insisterar EU på att äldre Euro 5- och även vissa Euro 6-dieselbilar retroaktivt ska omfattas av godkännandekriterierna för utsläpp enligt den nuvarande WLTP-cykeln, och inte av den tidigare NEDC-cykeln. Mäts bilarna under verkliga förhållanden uppfyller de inte utsläppsgränserna.

Därmed skulle 4,3 miljoner Euro 5-dieselbilar, och 3,9 miljoner Euro 6-dieselbilar förbjudas – enbart i Tyskland, om termofönstret förbjuds.

Volker Wissing vill även ha en försäkran från EU-kommisionens ordförande Ursula von der Leyen att EU-domstolen inte kommer förbjuda dieselbilarna eftersom utslaget skulle vara förödande för EU:s ekonomi.

Dock har uppgifterna tillbakavisats av EU:s kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, rapporterar bland annat tidningen Der Spiegel. Thierry Breton menar att brevet och uttalandet är ”vilseledande”.

Komissionären förklarade vidare att EU-kommissionen inte har några planer på att ändra reglerna för utsläppsgränserna retroaktivt och att man inte heller vill straffa medborgare som köpt sina bilar i god tro. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2024-08-15 08:52 2035 är i alla fall så folk…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.