Nästa artikel
Efter stämningen: Nu betalar Tesla – och erkänner att de gjorde fel
Nyheter

Efter stämningen: Nu betalar Tesla – och erkänner att de gjorde fel

Publicerad 4 augusti 2021 (uppdaterad 4 augusti 2021)
Tesla betalar 13 miljoner kronor i förlikning till bilägare som fått sin batterikapacitet nedskruvad. Elon Musk menar att företaget gjorde fel.

Tesla har gått med på att betala motsvarande knappt 13 miljoner svenska kronor i förlikning efter att en grupp ägare stämt biltillverkaren för att via en mjukvaruuppdatering år 2019 försämrat batterikapaciteten i deras bilar. Det rapporterar Reuters.

Det var efter en uppdatering av programvaran i äldre Teslamodeller med 85 kWh-batteri, som slutade tillverkas 2016, som flera ägare reagerade på att deras bilar fått märkbart sämre räckvidd och att de tog längre tid på sig att snabbladda.

Det ledde det till att en grupp amerikanska ägare stämde Tesla. Nu har företaget gått med på en förlikning, vilket innebär att fallet avgörs utanför domstolen. Enligt förlikningsavtalet ska 1.743 påverkade Model S-ägare få 625 dollar var, motsvarande knappt 5.400 kronor.

Enligt förlikningsdokumenten var begränsningen av bilarnas batterikapacitet tillfällig. En tioprocentig reducering varade i tre månader, sedan var begränsningen sju procent i ytterligare sju månader. Efter en tredje uppdatering i mars 2020 ska batterikapaciteten i de berörda bilarna ha blivit helt återställd. 57 bilar ska ha fått sina batteripaket utbytta.

Enligt Tesla rullades uppdateringen år 2019 ut för att förlänga livslängden i bilarnas batterier. Uppdateringen kom efter en incident i Hong Kong i april det året, där en parkerad Model S spontant fattade eld i ett parkeringshus. I maj samma år hände samma sak i Shanghai.

Den ändrade mjukvaran i bilarna begränsade den maximala spänningen i bilarnas batterier tillfälligt. Teslas vd Elon Musk kommenterade förlikningen på Twitter, där han skrev att det var fel av Tesla att göra så. ”Om vi har fel, har vi fel. I det här fallet hade vi det”, skrev han.

Parallellt med stämningen i USA har Tesla även dragits inför domstol i Norge för samma ärende. Det slutade med att företaget i maj 2021 dömdes till att betala 135.000 kronor vardera till 30 norska bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.