Nästa artikel
Dystert halvår för bilmarknaden
Nyheter

Dystert halvår för bilmarknaden

Publicerad 2024-07-01 11:22 (uppdaterad 2024-07-01 16:43)
Nya siffror från Mobility Sweden visar att antalet personbilsregistreringar minskade första halvåret i år jämfört med året innan.

Första halvåret i år har varit svagt för personbilsmarknaden konstaterar branschorganisationen Mobility Sweden när de presenterar nya registreringssiffror för juni månad. De första sex månaderna registrerades sex procent färre personbilar jämfört med samma period 2023. 

Mobility Sweden konstaterar att nedgången leder till en äldre fordonsflotta med negativa effekter för trafiksäkerhet, miljö, hälsa och ekonomin. Antalet elbilar har minskat med nästan 20 procent, medan laddhybriderna har ökat med drygt sex procent.

25 401 personbilar registrerades i juni, vilket är en minskning med tio procent jämfört med samma månad året innan. Andelen laddbara personbilar var 56 procent, där andelen elbilar var knappt 36 procent, en antalsminskning med 16,8 procent. Laddhybriderna hade en andel på drygt 20 procent samtidigt som antalet minskade med 9,6 procent.

I juni var det flest Volvobilar som registrerades med drygt 3 900 bilar, medan Volkswagen hade drygt 2 800 registrerade fordon. Tesla är trea med 2 700 registeringar. Den bidragande orsaken var att Tesla Model Y var den mest registrerade modellen med 2 121 bilar. På andraplats var Volvo XC60 med 1 338 bilar, och lite förvånade Polestar 2 på tredje plats med 937 fordon.

– Det är glädjande att andelen elbilar nådde årsbästa i juni men vi ser samtidigt en stagnerande marknad vilket leder till en gradvis åldrande fordonsflotta. För att möta klimatmålen och stärka Sveriges konkurrenskraft är det avgörande att elektrifieringen accelereras, säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden, i ett pressmeddelande. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.