Nästa artikel
Definitivt nej till Saabs Kinaaffär
Nyheter

Definitivt nej till Saabs Kinaaffär

Publicerad 8 november 2011 (uppdaterad 9 november 2011)
General Motors lägger in sitt veto mot Saabs räddningsplan. Den amerikanska bilkoncernens nej beskrivs som ”definitivt”.

De kinesiska bolagen Youngman och Pang Da skulle köpa 100 procent av Saab och pumpa in åtskilliga miljarder i den krisdrabbade biltillverkaren. Nu ser affären ut att gå i stöpet.

På måndagen kom beskedet att Saabs tidigare ägare General Motors, GM, stoppar ägarbytet. GM äger tekniska rättigheter till Saabs samtliga modeller: 9-3, 9-5 och 9-4X. Denna teknik vill den Detroitbaserade tillverkaren inte överlåta till kinesisk konkurrens.
 
"Trots att GM är öppet att fortsätta att leverera drivlinor och komponenter kommer GM inte att gå med på att fortsätta med tekniklicenser eller att sälja 9-4X-bilar till Saab med nuvarande ändring av ägandeskap eftersom det inte är till GM:s aktieägares bästa", skriver GM i ett uttalande.

Beslutet om att stoppa försäljningen är ”definitivt”, enligt GM:s talesperson James Cain. Victor Muller tvingas nu återvända till ritbordet för att försöka sy ihop en ny eller omarbetad räddningsplan för biltillverkaren från Trollhättan.

Diskutera: Kan Saab klara sig ur denna situation?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-11-08 09:08
1storstark

GM Gick in och "räddade" SAAB på 90--talet. Nu, såhär med många år i backspegeln så var det nog det sämsta som kunde hända. GM har inte varit någon bra ägare och nu gör man allt för att få företaget nedlagt. Heja Muller - kämpa på!

#2 • Uppdaterat: 2011-11-08 09:17
Raymond K (ej verifierad)

Att inte Muller ger upp med alla motgångar han haft, han är otroligt energisk.

#3 • Uppdaterat: 2011-11-08 10:12
Mistro

Ingen som tycker att det är konstigt att licensavtalen o.s.v inte är en självklarhet?
Man lägger alltså ner hur mycket arbete som helst utan att ta reda på hur GM ställer sig till olika alternativ?
Handlar det om att köparen är Kinesisk eller helt enkel t bara att GM för gott vill lägga på locket för Saab?
För min del kunde man skrota varenda del tillhörande GM och starta om med nya ideer och modeller...Sätt ihop ett samarbete med PSA som har mängder med modeller och "krydda" med lite vikingatema,återuppta gamla modellnamn som 93 och 95 och varför inte en 91:a? fantasin har inga gränser om någon betalar för den...Å glöm för böveln inte kombimodellerna!
För detta krävs dock betydligt mer än några få Miljarder men det kan väl inte vara helt ointressant för t.e.x PSA att få sålt sin teknik i Kina?

#4 • Uppdaterat: 2011-11-08 11:37
CIaes Nilsson (ej verifierad)

Mkt tråkigt... Sverige mår bra av industrier. Sverige måste ha tvåtillverkare eftersom alla inte kan eller vill åka Volvo om man vill åka "svenskt" och älgsäkert. Saab 9-3 är rätt mkt älgsäker.

#5 • Uppdaterat: 2011-11-08 11:57
lQ

Till och med muller kör med "sälj aset annars byt"

#6 • Uppdaterat: 2011-11-08 12:10
Lars58

Inte förvånande. Och detta borde väl Saab ha anat från början???
Varför ska GM hjälpa Saab att konkurrera mot egna intressen?
VM har nu på arton månader lyckats med det GM ej klarade på 20år....Att köra Saab så långt ner i botten det går.

#7 • Uppdaterat: 2011-11-08 13:19
1storstark

Lars58! Glöm inte att GM skulle lägga ner SAAB helt för två år sedan. VM är värd lite credit för att han, mot alla dödgrävares hesa kraxanden, kämpar med näbbar och klor.

#8 • Uppdaterat: 2011-11-08 13:22
Raymond K (ej verifierad)

Saab var väl körd i botten långt innan Muller kom in i bilden?

#9 • Uppdaterat: 2011-11-08 14:40
Gunnar 44

Men kan det inte vara så, att VM redan från början visste att det skulle vara kört? Att han dessutom tjänar en hacka är ju även det en sporre för att fortsätta så länge det går. Ju längre tid, desto flera miljoner i inkomst.

#a • Uppdaterat: 2011-11-08 15:21
Lars58

Raymond. Visst, Saab har väl kämpat med förluster och bidrag ända sedan starten och var på ruinens brant när GM tog över. GM lyckades driva fram Saab i 20 år och gav väl även en liten vinst nåt enstaka år?
När VM tog över så rekonstruerades företaget (GM efterskänkte stora skulder) och ansågs väl vara livskraftigt då vad jag förstår?(annars godkänns väl ingen rekonstruktion).
VM har dock nu på arton månader fast förankrat Saab i bottendyn. Starkt jobbat VM. Väl värt 10-18 miljoner eller vad det var.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.