Nästa artikel
Då lanserar BMW nya tekniken för bilfärgsbyte
Nyheter

Då lanserar BMW nya tekniken för bilfärgsbyte

Publicerad 2024-09-04 06:30
BMW fortsätter utvecklingsarbetet av tekniken som gör det möjligt att ändra färgtonen på bilen genom ett knapptryck. Enligt uppgifter kan tekniken lanseras om ett par år.

För ett par år sedan visade BMW upp BMW iX Flow med e-bläck som gör det möjligt att ändra färgton på bilen. Nu rapporterar australiska Drive att den tyska biltillverkaren kan komma att erbjuda e-bläcktekniken till sina kunder om tre till fem år.

Utöver att färgen på bilen kan ändras, bidrar den enligt chefsingenjören bakom tekniken, Stella Clarke, till ökad bekvämlighet, trafiksäkerhet och hållbarhet. E-bläcket använder samma teknik som finns i läsplattor vilket möjliggör att färgtonen på bilen i teorin kan ändras med ett klick på en smartphone.

Exempelvis kan färgtonen ändras från svart till vit en varm sommardag, vilket gör att mer värme reflekteras bort från bilen. Bilen kan också blinka i olika färger för att underlätta för bilägaren så att den enklare kan hittas i parkeringen vid ett köpcentrum.

Enligt Stella Clarke kommer den nya tekniken initialt var dyr. 

– Sanningen är att tekniken antagligen inte kommer att vara den mest priseffektiva i början, så jag skulle kunna tänka mig att den först lanseras på en utvald marknad och sedan erbjuds på fler i framtiden,, säger Stella Clarke till Drive. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 2024-09-04 17:57 Mr Snoid skrev: Detta har…
  • 2024-09-04 17:51 Hur kan det här vara…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.