Nästa artikel
BMW och Toyota fördjupar samarbete om bränsleceller
Nyheter

BMW och Toyota fördjupar samarbete om bränsleceller

Publicerad 2024-08-27 07:15 (uppdaterad 2024-08-27 17:05)
BMW ska fördjupa sitt samarbete med Toyota om bränslecellsbilar. Den japanska tillverkaren ska leverera flera viktiga komponenter till bilarna, vilket på sikt ska sänka produktionskostnader och priset på bilarna.

Både Toyota och BMW har tidigare satsat vätgasdrivna bränslecellsbilar. Enligt uppgifter till den japanska tidningen Nikkei ska alliansen som skapades mellan de två biltillverkarna gällande bränsleceller 2012 inom kort utökas.

BMW har vid flera tillfällen uppgivit att de inom ett par år ska starta massproduktion av bränslecellsbilar, och det fördjupade samarbetet kanske kan vara ett steg på vägen. Toyota är inte heller obekant gällande bränselcellsbilar. 2014 lanserades exempelvis Toyota Mirai.

I det utvecklade samarbetet ska Toyota leverera fyra viktiga komponenter, inklusive vätgastankar och bränslecellssystem, medan BMW kommer använda sitt tekniska kunnande kring elbilar för att tillverka resten av bränslecellsbilen. På så sätt ska tillverkningskostnaderna och priset på bilarna minska.

BMW har tidigare visat upp konceptbilen iX5 Hydrogen och tanken är att den ska serietillverkas om några år. iX5 Hydrogen är utrustad med två vätgastankar och har en räckvidd på mer än 50 mil. Tankning av bilen går på mellan tre och fyra minuter.

Bränslecellsbilar har tidigare fått kritik eftersom de kräver betydligt mer energi än en batterielbil att färdas samma sträcka. Det är dessutom glest mellan vätgasmackarna. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (32)

  • Igår 22:46 50, köp en vätgasbil då om…
  • Igår 21:22 Det går undan nu. Astron…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.