Nästa artikel
Cykeln som syns i mörkret
Nyheter

Cykeln som syns i mörkret

Publicerad 20 mars 2014 (uppdaterad 24 mars 2014)
Våren nalkas och med den fler cyklister i trafiken. Som bilist gäller de att se upp med dessa oskyddade trafikanter, speciellt i mörker. Nu har en cykeltillverkare kommit på en stilfull lösning för att få dem att synas.

Luttrande pendelcyklister har ofta tagit för vana att klä sig i reflexväst eller dylikt för att bilister ska upptäcka dem i tid i trafiken. Men även om nämnda plagg vunnit mark på sistone så finns det säkert många som önskade att det fanns en mer klädsam lösning.

Så gick även tankarna hos den amerikanska cykeltillverkaren Mission bicycles som tillsammans med företaget Halo coatings tagit fram en cykel med superreflekterande lack.

I dagsljus ser färgen nästintill helt normal ut men om den träffas av exempelvis ljuset från en bils strålkastare på kvällen lyser den upp som visas i den här videon.

Diskutera: Finns det något mer som borde få en liknande reflexfärg? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-03-20 12:09
N-iklas

Tja varför inte ta steget fullt ut och belägga hela cykeln med reflex i stället för lack.
Det borde synas mångdubbelt starkare än detta.

#2 • Uppdaterat: 2014-03-20 12:11
Hackenbush

Med tanke på hur många cyklister som struntar totalt i belysning när det är mörkt ute så är en sådan här lack närmast ett måste.
Inför det genast på alla cyklar.

#3 • Uppdaterat: 2014-03-20 12:32
hultarn

Det finns väl reflexhjul/däck redan idag? Har ett svagt minne av att ha sett det.

#4 • Uppdaterat: 2014-03-20 12:55
Mistro

Mycket smart för måhända att vi oftast blir klart förnuftigare i trafiken med åldern men våra ungdomar är långt ifrån lika kloka. Då jag gick på lågstadiet hade vi en årlig "cykeldag" då Polisen kom och informerade om trafiksäkerhet och vikten utav detta. Vi fick även cykla en slinga för att visa att vi kunde trafikregler e.t.c och alla cyklar blev "besiktigade" och fick ett nummer (stöldskydd) inblästrat i ramen. Då fungerade det inte om något saknades på cyklen som reflexer eller lampor.

Idag plockar ungdomarna snabbt bort detta då det anses som fult och onödigt och ljuset slarvar de gärna med också så att de är helt osynliga vid mörkerkörning.
Många mopedister plockar också gärna av sina ljusen eller stänger av det liksom att de kör utan hjälm. Helt otänkbart då jag själv var ung att utsätta sig för sådan fara. När nu äldsta sonen börjar att köra moped så tror jag att jag lägger ner ett par timmar på att montera ett par ledljus ( ej över brytare ) så att jag vet att han åtminstone alltid syns.

#5 • Uppdaterat: 2014-03-20 13:10
saabnisse

Varför måste cykeln presenteras halvfärdig?
Inga stänkskärmar! Regnar det aldrig där i amerikat?
Ingen belysning! Är det aldrig mörkt, eller är det så enormt reflekterande färg att det räcker?
Jag tycker att en väl fungerande cykelbelysning och bärandet av en reflekterande väst, som tänkande cyklister brukar använda, är betydligt vettigare.
Men naturligtvis sitter den reflekterande färgen inte ivägen.
Men någon revolutionerande utveckling tycker jag inte att det är.

#7 • Uppdaterat: 2014-03-20 17:56
Roy J

Känner så väl igen det Mistro beskriver.
Nu händer just ingenting i skolorna om det inte råkar finnas en lärare som inser att trafik är viktiga saker.

Apropå det saabnisse skriver, så köpte jag en hyfsad racer (som inte bara var en standardcykel med påhängda växlar) 1985, då det var en cykelvåg över landet. Jag såg till att den omedelbart utrustades med ett par löjligt lätta men starka skärmar och även en lätt och stadig pakethållare av härdad aluminium - tillsammans en vikt motsvarande ett par mackor (som i gengäld sparades in genom att ramen var av trippelreducerade rör).
Jag har aldrig förstått charmen med skitränder på ryggen så fort man cyklar på våt vägbana. Inte heller har jag förstått det smarta i att höja ekipagets tyngdpunkt och vindfång genom att belasta mig själv med en ryggsäck när det finns pakethållare.
Modetrender är konstiga saker...

Vanliga reflexer försämras med åren. Undrar hur det är med den här färgen.
Och visst finns det däck med reflexsidor. Däremot så vet jag inte om det längre går att uppbringa de där ekerreflexerna som var lag på i landet när vi var förnuftiga.

#8 • Uppdaterat: 2014-03-20 18:07
Focus

Det är svårt att utrusta cykeln med alla pinaler när man inte får ha sakerna ifred för klåfingriga, intelligensbefriade personer. Inte ens inlåst i ett cykelrum där endast boende har tillträde. Dottern hade efter moget övervägande köpt rejäla skärmar och fram-och bakljus för 600 kr som stals i cykelrummet. Hur skall man då våga lämna cykeln ute på stan, skall man ta dessa sker med sig in i affärerna så har man ju ingen plats för det som skall köpas.

#9 • Uppdaterat: 2014-03-20 21:12
saabnisse

Jag förstår precis och jag har alltid varit vrång på dessa småskurkar som borde visas upp till allmänhetens spott och spe, om det bara gick att få fast dem.
I min tidiga ungdom, faktiskt väldigt tidig, hade jag en kompis som, trots väl låst cykel, blev av med den. Ok, cykellåsen var väl inte så märkvärdiga på den tiden, men det var ju ändå meningen att de skulle få långfingriga att hålla sig borta.
Jag hade, på något nu glömt sätt, kommit över ett par elektriska tändkapslar och i mina tankar monterade jag en under cykelsadeln och kopplade den till cykelgeneratorn som låg an mot bakhjulet.
Tanken var ju att även om man inte hindrade tjuven skulle man ändå se till att demontera klockspelet på honom så att inte tjuveriet kunde gå i arv.
Det som avhöll mig från försöket var medvetenheten om att jag redan då var alldeles för disträ och glömsk!
Det var ju en otäck ide', men hur är det egentligen, hur många skulle inte vilja ge de här skurkarna något att fundera över?

#a • Uppdaterat: 2014-03-21 09:57
Pi

Roy - numera sätter man på sådana här eker-reflexer - http://www.cykelkraft.se/ekerreflex-tec-monteras-over-eker - och det fungerar även på ungarnas cyklar för dom ser det snarare som en "eker-prydnad" än som en reflex - men man kanske får kosta på ett par satser per hjul men det kan det ju vara värt. Säljs även styckvis hos välsorterade cykelhandlare så att man kan få rätt antal för att t ex sätta på varannan eker. Syns väldigt bra i mörkret dessutom - det blir nästan som en reflekterande platta som täcker fälgen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.