Nästa artikel
Citroën DS Wild Rubis låter i takt med ljuset
Nyheter

Citroën DS Wild Rubis låter i takt med ljuset

Publicerad 22 april 2013 (uppdaterad 22 april 2013)
Citroën avslöjade i helgen alla detaljer för konceptbilen DS Wild Rubis, som spelar upp ljud i takt med ljusmodulernas rörelser.

Citroën visade redan under förra veckan bilderna på den lyxiga konceptbilen DS Wild Rubis, som visar framtiden för Citroëns DS-serie. Detaljerna valde man dock att hålla hemliga tills bilen presenterades på mässgolvet i Shanghai. I helgen var det dags för avtäckandet.

Det riktigt unika med konceptbilen är ett strålkastarsystem med LED-lampor i tre rörliga moduler. När föraren vrider om nyckeln och startar motorn börjar ett ljus- och ljudspel där de tre modulerna rör sig. Konceptbilen gör även viskande och kristall-liknande ljus som ändras beroende på om man har hel- eller halvljus och andra ljudeffekter beroende på modulernas rörelser.

Citroën DS Wild Rubis drivs av ett hybridsystem med en bensinmotor och en elmotor. Bensinaren är prisbelönt en 1,6-liters THP som ger 225 hästkrafter. Den har sällskap av en elmotor som ger 70 hästkrafter.

Kan vara fyrhjulsdriven
Bensinmotorn driver framhjulen och elmotorn driver bakhjulen, vilket gör att bilen automatiskt blir fyrhjulsdriven när motorerna samarbetar, något som bland annat händer vid kraftig acceleration eller svårare välförhållanden. Tillsammans ger motorerna då 295 hästkrafter.

Som många andra hybrider kan DS Wild Rubis drivas av enbart elmotorn om föraren så vill. Det innebär utsläppsfri körning med en räckvidd på 50 kilometer. Sammantaget ger hybridsystemet annars utsläpp på 43 gram koldioxid per körd kilometer.

Missa inte galleriet med alla bilder på Citroën DS Wild Rubis, klicka på bilden till höger.

Diskutera: Vad tycker du om Citroën DS Wild Rubis?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-04-22 12:31
Hackenbush

Fantastiskt att man kan få en bil "som spelar upp ljud i takt med ljusmodulernas rörelser."
Jag har letat länge efter en bil som har detta.

#2 • Uppdaterat: 2013-04-22 12:53
saabnisse

En fullkomligt oumbärlig egenskap!
Nu går alla andra biltillverkare omkull om de inte omedelbar förser sina fordon med detta och EuroNCAP kommer givetvis att kräva denna finess för att kunna ge fem stjärnor i fortsättningen.

#3 • Uppdaterat: 2013-04-22 15:44
Peugo

Vi vill ha en video! Vi vill ha en video! :D

#4 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Och jag som funderade på att vända kepsen bak och fram och skaffa neonljus under bilen som blinkar i takt med basen på stereon, men det är alltså helt ute nu vad jag förstår?

#5 • Uppdaterat: 2013-04-22 23:09
Raphael

En bil för unga och rika kineser, tar bling bling till en helt ny nivå.
För Europa tror jag den behöver justeras ner lite och bli lite tamare.

#6 • Uppdaterat: 2013-04-23 04:25
Roy J

Tur att de skapar annat att fokusera på när bilkörning och trafiktolkning ändå inte är så viktigt.
Vad blir nästa grej? Doftampuller i luftintagen? Nä, visst, det har de ju redan försökt med.

#7 • Uppdaterat: 2013-04-26 00:48
Konservator

Om nyrika kinesiska partipotentater köper tillräckligt många svullna SUV:ar med ljudeffekter till belysningen, så kanske vi andra kan få köpa bizarr-vackra cittror med gashydraulisk fjädring? Schyssta, Citroën? Annars kan ju PSA lika gärna lägga ned firman och låta Peugeot sälja trista standardbilar (och svullna disco-SUV:ar i Kina, fast sådana kan ju vem som helst sälja).

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.