Nästa artikel
Brittiska politiker kräver svar om Toyota
Nyheter

Brittiska politiker kräver svar om Toyota

Publicerad 19 juli 2017 (uppdaterad 19 juli 2017)
Efter att Toyota ingått ett avtal med den brittiska regeringen kräver nu flera politiker att få veta vad som erbjudits för att övertyga företaget att stanna trots Brexit.
Efter att Toyota ingått ett avtal med brittiska handelsministeriet har biltillverkaren gått med på att investera 240 miljoner pund i sina anläggningar i Storbritannien. Men exakt vad avtalet innehåller är inte offentligt. Nu kräver flera brittiska politiker att få veta vad som utlovats för att behålla Toyota i landet efter Brexit.

– För att ge klarhet åt allmänheten, eftersom avtalat kan kosta skattepengar, och för andra företag, som söker säkerhet för att planera för Brexit måste korrespondensen [med Toyota] publiceras omedelbart, säger Nicky Morgan, parlamentsledamot.

Tidigare har den brittiska regeringen slutit ett liknande avtal med Nissan. Inte heller där har några detaljer för avtalet redogjorts offentligt.

– Det återstår att se vad för försäkranden som varit tillräckligt starka för dem att investera i Storbritannien, men som ändå undvek alla skyldigheter att rapportera till parlamentet, säger Nicky Morgan.

Diskutera: Vad tror du att biltillverkarna har erbjudits för att stanna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-07-19 13:39
erikivan72

Antagligen får de någon sorts kompensation för eventuella tullar mellan EU och GB, samt andra fördelar. Lägre skatter, fördelar med tullar på import av delar och så vidare är inte särskilt långsökt.

#2 • Uppdaterat: 2017-07-19 13:55
A.L

Shogun. Jag betvivlar starkt att Toyota lägger sammansättning i Sverige (om man nu flyttar från England ). Det är för dyrt att producera här, och Toyota Europa har redan lönsamhetsproblem (negativ rörelsemarginal enligt koncernredovisningen).Tror det är mer sannolikt med någon före detta öststat, och troligtvis kommer den anläggningen bli centrum för hela Europaförsäljningen.

Värmland;)...

MVH AL

#3 • Uppdaterat: 2017-07-19 15:00
V8-Power

De kan väl öka i sina andra fabriker, Frankrike, Portugal, Tjeckien, Polen, Turkiet och Ryssland.

#4 • Uppdaterat: 2017-07-19 15:06
A.L

Junkers. Ja det är nog troligt att man ökar kapacitet i befintlig struktur i så fall. Ett par av anläggningarna går dessutom inte fullt, och även om EU/EFTA kommer att fortsätta gå starkt generellt så är det osannolikt att Toyota kommer tillbaka till forntida dagar. MVH AL

#5 • Uppdaterat: 2017-07-19 17:07
Världens vackraste man

Det är ju spännande att britterna kan utforma avtal med den asiatiska bilindustrin innan villkoren för brexit är bestämda. Har premiärministern en spåkula, månne?

#6 • Uppdaterat: 2017-07-19 17:40
Saabium

Lägre beskattning som kompenserar för fördyrningen som Brexit skapar?

#7 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Förstår inte brexithysterin. Fiat, Renault,Ford, Hyundai och Toyota tillverkas i Turkiet för den europeiska marknaden. Turkiet hör inte till,men har en tullunion med EU, vilket självklart även är en möjlig väg för Storbritannien.

#8 • Uppdaterat: 2017-07-19 18:33
pinjong

Sverige skulle jag knappast satsa på som global aktör. Den politiska stabiliteten försvinner sakta men säkert och fler än en här vill förmodligen spränga Öresundsbron.

#9 • Uppdaterat: 2017-07-19 19:35
systembolaget

Helt klart att de har ingått ett avtal som är omöjligt att säga nej till.

#a • Uppdaterat: 2017-07-19 20:06
Vidstige

Men man ska komma ihåg att det inte är så lätt för Toyota att flytta, man har ju byggt upp kompetens, lokaler och utrustning på plats som inte givet är så lätt att flytta. Så det fanns nog mycket win-win i en bra deal för båda parter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.