Nästa artikel
BMW bekräftar: Nästa 7-serie blir helt eldriven
Nyheter

BMW bekräftar: Nästa 7-serie blir helt eldriven

Publicerad 18 mars 2020
När BMW lanserar en ny generation av lyxmodellen 7-serien kommer den i en helt eldriven version för att utmana Mercedes EQS.

BMW har bekräftat att nästa generation av stora lyxmodellen 7-serien kommer i en helt eldriven version, skriver Autocar. Den ska utmana Mercedes kommande modell EQS och nya generationen Jaguar XJ som även den blir helt eldriven.

– Alla drivlinor i 7-serien kommer baseras på en enda arkitektur, och högst upp blir den starkaste 7-serien helt eldriven, säger BMW-chefen Oliver Zipse.

Med största sannolikhet innebär det att BMW skrotar V12-motorn som i dag finns i de starkaste versionerna av 7-serien. Det skulle i så fall vara slutet på en era som inleddes med E32-generationen, där V12-motoriserade BMW 750i lanserades i slutet av 1980-talet. Den var först ut bland de tyska biltillverkarna att frivilligt begränsa toppfarten till 250 km/h.

Det skulle också vara ett smidigt sätt för BMW att rensa i motorutbudet. Tidigare i veckan kom beskedet att BMW ska skrota hälften av alla förbränningsmotorer för att spara pengar och satsa på eldrift istället.

Dagens generation av BMW 7-serie ska bytas ut 2022 men det är inte säkert att den eldrivna versionen dyker upp redan då – den kan komma senare. Vid sidan om den eldrivna toppversionen kommer 7-serien också med bensin- och dieselmotor samt som hybrid. Det står därmed klart att BMW inte är beredda att släppa taget kring förbränningsmotorerna än på ett tag.

– Olika drivlinor kommer samexistera vid sidan av varandra på lång sikt, säger Oliver Zipse.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.