Nästa artikel
Biljättarna vädjar: Trots krisen – låt oss sälja bilar
Nyheter

Biljättarna vädjar: Trots krisen – låt oss sälja bilar

Publicerad 14 april 2020
Tyska bilföretag lobbar för att hålla bilhallarna öppna för att undvika konkurs.

Coronakrisen har fått många bilhandlare och verkstäder att tänka om. I Sverige erbjuds ofta hemleverans av bilen efter köp och även på verkstäderna har särskilda rutiner införts.

I andra länder har bilförsäljningen i vissa fall stoppats helt för att förhindra smittspridningen och om den fortfarande är öppen har försäljningen rasat. 

De tyska biltillverkarnas egen lobbygrupp uppmanar nu förbundskanslern Angela Merkel att hålla bilhallarna öppna och tillåta bilförsäljning trots smittspridningen.

Under torsdagen skickade lobbygruppen, där även tyska Transportstyrelsen och fackförbundet IG Metall ingår, ett brev till Angela Merkel där de beskriver enorma lager av nya bilar som en stor ekonomisk risk som kan få många företag att tvingas ansöka om konkurs.

”Företagen har inte plats för fler bilar. Det innebär att leveranserna och produktionen måste stoppas och inte kan återupptas”, står det i brevet, där lobbygruppen också argumenterar för att matbutiker med betydligt mindre utrymme än bilhandlare fortfarande håller öppet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-04-14 18:34
Grosser

Vissa prövar ju webbförsäljning, men tyskarna kanske är mer skeptiska till detta?

#2 • Uppdaterat: 2020-04-14 23:23
Jarl Karlsson

Vem fan köper bil på webben?

#3 • Uppdaterat: 2020-04-16 07:49
Raphael


Det jag säger, det är att om staten ska gå in och stödja krisdrabbade företag ekonomiskt så är det inte mer än rätt att staten också får gå in som ägare. I goda tider ropar människor på privatiseringar och avregleringar och att den fria marknaden ska sköta allt och att skatterna ska avvecklas och välfärden nedmonteras. När en kris drabbar samhället så vänder opinionen och nu är det plötsligt staten som alla hatade förut, som ska gå in och rädda företagen. I kristider, då duger det med staten, då vill man ha statens hjälp, då vill man ha statens pengar. Det är ingen som ropar efter privatiseringar nu. Staten är tryggare och en mer uthållig och hållbar arbetsgivare än privata företag. Nu är det frågan om vilka företag och verksamheter som faktiskt gynnar samhället på längre sikt. Och här har staten en utmärkt möjlighet och chans att styra upp det.

#4 • Uppdaterat: 2020-04-20 15:19
Carl Trefalt

Öppna bilhandlare och sälj bilar.

#5 • Uppdaterat: 2020-04-14 16:23
milkylainen

Vet inte om det blir bättre av att öppna bilhallarna. Kommer folk komma då?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.