Nästa artikel
Batteriföretag räddas undan konkurs – får hjälp av Porsche
Nyheter

Batteriföretag räddas undan konkurs – får hjälp av Porsche

Publicerad 2024-08-20 12:03 (uppdaterad 2024-08-20 13:18)
Porsche kliver in som ägare till batteriföretaget Varta, som på så sätt räddas från konkurs.

Det välkända batteriföretaget Varta har en längre tid haft ekonomiska problem men nu får de hjälp från oväntat håll – nämligen Porsche. Genom ett omstruktureringsavtal minskar företagets ekonomiska skuld till 200 miljoner euro, rapporterar Reuters.

Enligt det nya avtalet blir Michael Tonjer, som är huvudaktieägare, och Porsche nya ägare till Varta och tillsammans ger dem ett kapitaltillskott på 60 miljoner euro. Ytterligare 60 miljoner euro kommer från fordingsägare. Enligt Volta kan ytterligare en investerare ansluta vid ett senare tillfälle.

Anledningen till att Porsche kommer till Vartas undsättning är att den tyska biltillverkaren säkrar tillgången till batteriet för sina hybrider och helelektriska sportbilar. Tillverkaren kliver också in och tar en majoritetsandel i Vartas V4Drive Batteri-divison.

Varta behåller alla sina tillverkningsanläggningar i Tyskland och enligt dem själva ska de enbart göra ”måttliga” personalnedskärningar inom administrationen.  

– Med genomförandet av de åtgärder som överenskommits idag har koncernens finansiering och likviditet nu stabiliserats på ett hållbart sätt och säkrats på lång sikt, säger Vartas ekonomichef Marc Hundsdorf, till Reuters.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.