Nästa artikel
Audi fortsätter satsa på prenumeration på tillval
Nyheter

Audi fortsätter satsa på prenumeration på tillval

Publicerad 6 november 2023
Inom kort ska möjligheten att betala en månadsavgift för att få tillgång till olika tekniska finesser rullas ut till fler Audimodeller.

Audi har börjat ta betalt för tillval med en månadskostnad i stället för att bara sälja dem för en engångssumma vid bilköpet. Möjligheten att ”prenumerera” på tillval finns i elbilen Q8 e-tron, men ska rullas ut till fler modeller nästa år.

– Med nästa generationen av vår elektroniska arkitektur kommer vi lansera fler erbjudanden och du kommer se år för år hur vi lanserar fler funktioner i bilarna, säger Audis teknikchef Oliver Hoffmann till Autocar.

Enligt honom handlar det inte om någon ”ploj” som ger högre vinstmarginal för Audi utan om något som bilägarna faktiskt efterfrågar.

Enligt Audi handlar det inte om någon ”ploj” utan om något som bilägarna faktiskt efterfrågar

I dag kan Audiköpare välja att prenumerera på ljusanimationer när bilen låses upp, en funktion som gör att bilen själv kan hitta en parkeringsplats och sedan parkera bilen samt LED Matrix, en typ av strålkastare som kan blända av individuella sektioner av ljuset för att inte blända mötande bilister.

Något besök hos återförsäljaren ska inte behövas utan bilägarna kan aktivera funktionerna direkt i mobilappen.

Möjligheten att köpa tillval i efterhand har tidigare kritiserats när andra bilmärken försökt sig på liknande satsningar. Biltillverkarna har redan försett bilen med hårdvaran som behövs och kritikerna menar att det inte ska kosta extra att ”låsa upp” möjligheten att använda teknik som redan är monterad rent fysiskt i bilen.

Förespråkarna hävdar å andra sidan att lösningen blir billigare för den som sällan använder ett tillval, men vill kunna göra det några enstaka gånger.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (38)

  • 7 november 2023 Pi Sorry. Det missades.
  • 7 november 2023 Axa - precis vad jag skrev i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.