Nästa artikel
Aktivistgrupp vill stoppa bilmässa: ”blockerar bilfesten”
Nyheter

Aktivistgrupp vill stoppa bilmässa: ”blockerar bilfesten”

Publicerad 11 augusti 2021 (uppdaterad 27 september 2021)
Bilmässan IAA arrangerades sist i Frankfurt 2019. Nu har den flyttat till München. Foto: Alexander Migl
”Stoppa bilföretagen, skydda klimatet”

Aktivistgruppen Sand I’m Getriebe, tyska för sand i växellådan, driver under parollen #BlockIAA en kampanj för att stoppa IAA Auto Show – en stor bilmässa som ska gå av stapeln i München i september.

”Vi går mot en okontrollerad klimatkatastrof – och Tyskland fortsätter gasa på. Fler och fler bilar, större och fetare, täpper till gatorna, tar luften vi andas och värmer upp klimatet”, skriver gruppen på sin hemsida. ”I september samlas billobbyn för den stora greenwashing-showen i München. Men vi blockerar bilfesten!”, står det vidare.

IAA Auto Show arrangeras årligen av VDA, en lobbygrupp för bilindustrin i Tyskland. Det har historiskt varit en plats för biltillverkare att visa upp nya modeller och koncept för allmänheten. Den har tidigare hållit till i Frankfurt, men flyttades i år till München.

När mässan arrangerades sist, 2019, blockerade medlemmar ur Sand I’m Getriebe ingången till byggnaden. Nu planerar de liknande tilltag i München.

Europas bilindustri är inne i en massiv omställning där bilar med förbränningsmotorer fasas ut och ersätts av elbilar. Många stora biltillverkare har sagt att de helt eller delvis ska fasa ut fossildrivna bilar under 2030-talet, men aktivistgruppen menar att det inte går fort nog och att det bara är falska löften. 

”Det är hög tid att ta sig an bilindustrin, ryggraden i tysk exportkapitalism. Trots alla dieselskandaler ser VW, Daimler, BMW & Co. fortfarande till att deras vinstintressen avgör politiken”, skriver de, och menar att transportsektorn måste ställas om radikalt med bilfria städer och gratis kollektivtrafik.

Bilmässor har de senaste åren haft en dalande intresse bland allmänheten, och flera stora bilföretag har hoppat av eventet. Förra året ställdes eventet in på grund av coronapandemin.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 13 augusti 2021 ALDRIG mer AUDI skrev: Men…
  • 13 augusti 2021 Men varför stoppades inte OS…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.