Nästa artikel
1 av 4 följer inte mobilförbudet
Nyheter

1 av 4 följer inte mobilförbudet

Publicerad 3 maj 2018
En ny Sifo-undersökning visar att var fjärde svensk bilist bryter mot det nya mobilförbudet.
Den 1 februari i år trädde det nya, striktare mobilförbudet (där bara handsfree är tillåtet) i kraft. Kvdbil lät Sifo titta närmare på hur svenskarna förhåller sig till lagen, resultatet visar att trots att 10 av 10 svenskar är medvetna om den nya lagen så uppger 24 procent att de ibland håller mobilen mot örat när de kör.

- Att så många känner till mobilförbudet visar att vi är på god väg mot säkrare bilkörning – men för att bryta ett invant mönster måste det finnas enkla och bra lösningar. Mobilanvändning med handsfree är fortfarande lagligt men framöver kommer kanske alltfler bilägare att efterfråga bilar med röstassistenter, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

Vanligast är det i Stockholm, där 26 procent uppger att de håller mobilen mot örat - motsvarande siffra är 17 procent i Malmö och Göteborg samt 25 procent i övriga landet. Överlag gör män det mer än kvinnor, 28 procent i jämförelse med 20. Undersökningen visade också att 14 procent ibland SMS:ar samtidigt som de kör. 

Diskutera: Vad tycker du om undersökningen - speglar den verkligheten?  
Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 913 mars 2018. Totalt intervjuades 1237 personer i åldern 16-79 år, varav 1009 personer med tillgång till bil. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-05-03 08:21
hultarn

Jag ser dagligen folk med luren tryckt mot örat när de kör bil. De vet att det är olagligt, de vet varför det är olagligt - men ändå kan de inte låta bli. Obegripligt.
Om någon ringer mig medan jag kör, väntar jag med att svara (eller ringer tillbaka) tills jag kan stanna.

#2 • Uppdaterat: 2018-05-03 10:58
40-talisten

De flesta nyare bilar har väl bluetooth? Eller är man så van att glo på skärmen hundra gånger om dagen, så att man inte kan lägga bort den och använda handsfree?

#3 • Uppdaterat: 2018-05-03 12:07
adzam

risken att åka fast är minimal.. sorgligt nog

#4 • Uppdaterat: 2018-05-03 12:16
Rutger Jönåker

Håller med 40-talisten. Varför sitter folk med luren mot örat när dom flesta bilar har handsfree via Bluetooth? Ett knapptryck på ratten och jag kan svara även när jag kör.

Eric - Eftersom polisen är underbemannad och håller på jobba ihjäl sig finns det förmodligen viktigare saker att prioritera, tyvärr. Att i det läget kalla dom lat tycker jag är lågt. Dom sliter häcken av sig.

#5 • Uppdaterat: 2018-05-03 12:32
mso 1000

Visst har alla moderna bilar sedan länge bluetooth som dessutom fungerar extremt bra.
Jag tror många är så dumt konservativ att dom inte orkar bry sig.
Det är likadant med farthållare och den adaptiva delen där och med finesser och grejer på bilen men det används sällan eller aldrig.
Många resonerar helt vansinnigt konstigt faktiskt och i dag har till och med min lågbudget bil röststyrning som fungerar klanderfritt till telefonboken, nav adresser, spel listor och radion.

Men med luren i örat och hastighet som pendlar 10 upp och ner är mer regel än undantag och ofta på dyrare bilar.

#6 • Uppdaterat: 2018-05-03 13:14
Hackenbush

Förstår inte att man hellre riskerar böter än att köpa handsfree till bilen om man inte redan har det.

#7 • Uppdaterat: 2018-05-03 14:15
L. Mäkinen

Jag kan erkänna att jag svarade med luren mot örat igår. Jag satt i en lånad bil och blev uppringd längs motorvägen. I egna bilarna använder jag de inbyggda systemen.

#8 • Uppdaterat: 2018-05-03 16:34
Roy J

VolvXC90, vad menar du med att lagen saknar poäng? Anser du verkligen att det är lämpligt att fippla med en telefon under körning?

#9 • Uppdaterat: 2018-05-03 17:11
Farbror Blå

Föga förvånande då det tar tid att ändra invanda beteenden. Det är många som gör som Mäkinen. De som kör diverse företagsbilar gör detta i tjänsten och förväntas svara när man ringer. Det är troligen för många bökigt att stanna bilen och ringa upp. Det kommer ta tid att bekämpa otyget. Tyvärr måste vissa få några kännbara böter eller vålla en olycka för att haja till. Vissa kommer aldrig att haja till av olika anledningar..

#a • Uppdaterat: 2018-05-03 17:23
systembolaget

Tyvärr krass verklighet i dag, många har moderna bilar med både det ena och andra utrustningen, men det gäller att läsa på instruktionerna så att man kan använda finesserna, många är så stressade att de inte har en aning hur de skall bete sej om det tex ringer i bilen,

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.