Nästa artikel
Bilfrågan: Vad ska en nybilsgaranti omfatta?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad ska en nybilsgaranti omfatta?

Publicerad 8 oktober 2010 (uppdaterad 8 oktober 2010)
"Opel går ju ut med sin femårsgaranti, men endast motordelar och transmission ingår. Får man verkligen kalla detta nybilsgaranti?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Kan ni förklara begreppet nybilsgaranti? Opel går ju ut med sin femårsgaranti och samtidigt talar man om hur bra bilarna är och tryggt ägande och så vidare. När man väl ska köpa bilen får man ett papper att skriva på och då handlar det om en så kallad fng (förlängd nybilsgaranti).

I denna ingår endast motordelar och transmission såsom vevaxel kolvar och drivknutar men damasker, ABS-givare ingår inte. Inget annat ingår heller, som till exempel bromsar, ACC, elektronik och inredning. Får man verkligen kalla detta för nybilsgaranti?

Peter Andersson, Trollhättan

SVAR:
Det finns inget regelverk för vad man får kalla ett garantiåtagande. Det viktiga är därför att man noga sätter sig in i vad garantin omfattar. Om den endast omfattar drivlinan har den ett begränsat värde.

Som vi tidigare uppmärksammat i Bilfrågan är dyrbara elektronikfel det nya stora nya hotet för bilägaren och därför är det ett absolut krav att dessa omfattas av en garanti. Motor och växellåda håller i allmänhet bilen ut och är därför billiga för garantigivaren.

Om den förlängda så kallade garantin kostar extra ser vi ingen anledning att köpa den, under fem år täcks ju i allmänhet dessa komponenter av maskinskadeförsäkringen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om nybilsgaranti som endast omfattar motordelar och transmission?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-10-08 09:11
jarl s (ej verifierad)

Bluff och båg. En Opel är alltid en Opel, kass kvalité och rost.

#2 • Uppdaterat: 2010-10-08 09:46
nuppe

Som vanligt skriver jarl en massa smörja om sådant han inte känner till.
Opel av de senaste årsmodellerna har ju ett mycket gott rostskydd så där är det säkert inga problem.
Inte heller drivlinan har haft onormalt mycket fel.
Men det är ju just elektroniken, som det står i svaret, som orsakat trassel och det får man ingen garanti på.
Det här är ett typexempel på en för bilägaren praktiskt taget värdelös garanti som enbart har ett reklamvärde för de som inte tänker efter före.

#3 • Uppdaterat: 2010-10-08 10:31
Gösta_L

Alla hackar på stackars Jarl. Jag finner hans sarkastiska inlägg roande. Ibland slår han dessutom huvet på spiken. För min del får han gärna fortsätta med sin satir, vilken är ganska befriande mitt bland alla fanatiska inlägg. Att det sedan retar upp en och annan "förståsigpåare" ger humorn ytterligare en dimension.

#4 • Uppdaterat: 2010-10-08 15:02
Jägaren (ej verifierad)

Tja, vi kan ju slå ihop Jarl och Gösta i en liten klubb. Jarl står för sarkasmen och satiren (enligt Göstas uttalande) och Gösta står för de politiska clownerierna i form av "direktörer och borgare".
--
Annars är Opel en klenod på bilmarknaden (om än något sargad på grund av GM) tillsammans med anrika märken som Volkswagen och Mercedes-Benz. När man åker genom Wolfsburg, Rüsselsheim och Stuttgart fylls man av välbehag. Tar man sig sedan en veteöl tillsammans med surkål och (gärna) korvar á la Nürnberger råder full sinnesfrid.

#5 • Uppdaterat: 2010-10-08 18:03
Hassemarkus (ej verifierad)

Att lämna garantier som redan täcks på annat håll är ettskämt!
Ska man lämna 5 år och vara med i Japanracet så skall det vara fullt ut, och inget annat. Massor av skitfel på min -06 CDTI Corsa som blir skitdyrt att fixa på verkstan. Allt från justeringar på strålkastarna som ramlar sönder till varningslampor som tänds och måste släckas. Nä opel har kvalitetsproblem och när man luras med falska förhoppningar om längre garantiåttaganden , så stinker de när man inte har garantier för den typen av fel. Lackering som är ett skämt, så efter 1:a vintern var totalt förstör av stenskott trots normal bilkörning. Lacken är ett skämt och ingen klarlack som hjälper och skyddar mot stenskott. Men det är som man säger, man fär det man betalar för!!!
Det är bara det att Opel är inte så billig längre.
Själv så köper jag inte en opel i fortsättningen.

#6 • Uppdaterat: 2010-10-08 18:14
S-E S (ej verifierad)

Rätt Hassemarkus, att lämna "garanti" på det som ingår i en maskinskadeförsäkring är önödigt och riskfritt de första 10-15 000 milen. Kommer du till Opel med en maskinskada inom 5 år vågar jag slå vad om en varmkorv om att det första de frågar år: "Har du maskinskadeförsäkring så betalar vi självrisken". Skämt var ordet!

#7 • Uppdaterat: 2010-10-08 18:45
OpelTobbe

Hassemarkus, vad jag vet så släppte Opel sin nya Corsa år 06 och alltså var den modellen du köpte den första som lämnade produktionsbandet. Ingen, och jag menar INGEN, biltillverkare släpper en bilmodell som fungerar fullt ut första året, det är alltid problem med elektronik, spridare, motor, växellåda, konstruktionsmissar o.s.v. Bilägarna står för hälften av alla testmoment när det gäller nya modeller. Min Opel Corsa CDTI från -09 har rullat på felfritt i 5000 mil nu. Ägarekonomin är oslagbar.

#8 • Uppdaterat: 2010-10-08 21:05
Toyotatobbe (ej verifierad)

Opeltobbe:

Min Corolla -98 har gått felfritt i alla år sedan den var ny, och ändå var den bland de första som kom till Sverige av den modellgenerationen, så att påstå att alla fabrikat har problem första året (barnsjukdomar) är direkt felaktigt.

#9 • Uppdaterat: 2010-10-08 22:15
Pender

Förutom nuppes 1:a rad, så instämmer jag helt med hans kommentar. (Att sen Jarl är dåligt uppdaterad om rostskydd, är en annan sak)
Och jag fattar inte att ViB kan vara så mesiga att dom försvarar denna fusk-garanti. Hyrde för övrigt en Corsa diesel 17 dagar nyssens. Beklagar de stackare som äger eländet. Motorbuller från 110 km/t (delvis pga 5-växlat). Dieselknatter även varm. Förarsäte för de som vill få sjukersättning pga ryggbesvär.

#a • Uppdaterat: 2010-10-09 15:04
surabaron@hotmail.com (ej verifierad)

Jarl är Jarl är bluff, båg och skriver blaha blaha.... Skulle inte din mamma köpa mitt Toyota as? Eller du kan väl spara veckopengen en tid köpa aset? Toyota Avensis.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.