Nästa artikel
Bilfrågan: Får jag ha filmkamera?
Bilfrågan

Bilfrågan: Får jag ha filmkamera?

Publicerad 12 maj 2017 (uppdaterad 10 augusti 2017)
Nya Citroën C3 kan använda kameran för säkerhetssystemen till att spela in en kort filmsekvens, exempelvis vid en olycka. I Sverige är det numera lagligt med kamera i bil, men frågeställaren undrar vad som gäller utomlands.
”Det har ju blivit lagligt att använda färdkameror i Sverige men om jag ska resa utomlands, vad gäller då?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Det har ju blivit lagligt att använda färdkameror i Sverige och nu har jag tittat på en GPS med inbyggd kamera. Men om jag ska resa utomlands, vad gäller då?
I vilka länder är det entydigt tillåtet eller förbjudet att använda färdkameror?
I länder där det är förbjudet vill jag fortsatt kunna använda GPS:en som GPS, men det kanske räcker med att plocka ur minneskortet så att ingen inspelning sker?
Anders Engvall
 
Svar:
Det finns ingen sammanställning över vilka länder som tillåter/förbjuder en kamera som filmar från en bil (på engelska: dashcam). I Sverige är färdkameror tillåtna från i höstas, efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen. Absolut förbjudna är de däremot i Österrike och i Luxemburg. I övriga europeiska länder råder lite oklara bestämmelser men inga direkta förbud. Frankrike och Norge tillåter exempelvis en kamera i vindrutan om den inte inkräktar på förarens sikt och uppmärksamhet.    
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du koll på vilka regler som gäller för dashcams i andra länder?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-05-12 16:40
jete

Tillåtet i Spanien om det inte inkräktar på sikten.

#2 • Uppdaterat: 2017-05-13 11:17
LeifV

Hmm... bilar innehåller ju nu för tiden fast monterade kameror som dessutom gör saker bilägaren har noll koll på. Frågan är vilken juridik som gäller där? Tesla har flaggat för att de vill ha frihet att spara bilägarnas filmer för att använda i den tekniska utvecklingen. "Anonymiserat" (jaja..) säger de, men bilägaren har ingen större koll på vad som händer. Frågan är också vad som händer om en "svensk" Tesla kör omkring i kameraförbjudna Österrike & Luxemburg?
Nya tekniken i nya bilar bör absolut lagregleras, särskilt eftersom bilägaren ligger i klart underläge (saknar helt insyn i, samt bestämmanderätt över vad som händer och vad som lagras, hur det lagras samt vilka som datat sprids till).
Här måste jag säga att Tesla i alla fall är ärliga och tar upp saken öppet, vad övriga biltillverkares kameror pysslar med är höljt i dunkel -bilägaren är helt oinformerad.

#3 • Uppdaterat: 2017-05-15 12:02
LeifV

AudiS4: Korrekt -de enklaste lösningarna är oftast de smartaste. Dock har jag en bekant vars bil skriker som en stucken gris om sensorer är blockerade, av t ex snömodd, så jag är inte helt säker på att din lösning är vattentät.

#4 • Uppdaterat: 2017-05-16 08:15
Hackenbush

Det är ju inte kanske till och med så att det inte ens tillåts att ha en kamera monterad även om man tejpar över linsen.

#5 • Uppdaterat: 2017-08-10 08:29
L. Mäkinen

På vissa enkelriktade vägar i Eifelbergen är det inte tillåtet att filma när man kör.

#6 • Uppdaterat: 2017-08-10 09:24
Pi

Fast de kameror som biltillverkarna monterat vid tillverkningen (exkl dash-cam) torde ju vara godkända i alla fall inom EU i o m helbils-godkännandet. Här gäller det väl s k dash-cams som monterats av bilägaren själv - och den borde ju vara enkel att ta bort om man är osäker. Sen vill jag minnas att t ex nya Citroen C3 finns med dash-cam standardmonterad ifrån fabrik men bara i vissa länder så där är väl rättsläget ändå lite osäkert.

#7 • Uppdaterat: 2017-08-10 10:26
Peter i Sydney

Här i Australien tror jag att de är lagliga för att alla hemelektronikaffärer säljer dem och jag tror att jag är en av de få som inte har en.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.