Nästa artikel
Slappare synkrav ska få fler att köra bil
Nyheter

Slappare synkrav ska få fler att köra bil

Publicerad Idag 13:11
Nästa år sänks synkraven för körkort, vilket gör att färre kommer bli av med sitt körkort på grund av synbortfall.

För ett år sedan avslöjade Transportstyrelsen att de ville sänka synkraven för körkort och nu blir de verklighet. Från och med 1 februari nästa år införs nya regler, vilket innebär att fler personer än tidigare kommer klarar synfältskraven.

Cirka 1 000 personer varje år förlorar sitt körkort på grund av synbortfall. Enligt myndighetens bedömning skulle många av dem kunna behålla körkortet med de nya reglerna.

De nya synfältskraven innebär att en viss nedsatt ljuskänslighet i synfältet kommer att accepteras, både för lägre och högre behörighet. Reglerna ska anpassas så att de sänks till en liknande nivå som i Norge och Storbritannien, som enligt Transportstyrelsen har höga krav på trafiksäkerhet.

När de nya reglerna införs får även optiker utfärda fler synintyg jämfört med i dag och som tidigare enbart har fått utfärdas av ögonläkare.

Dock kommer inte de nya reglerna innebära att en person genom ett körprov kan visa vad den kan, för att kompensera för synnedsättningar.

– Vi är medvetna om att ett körprov är mycket efterfrågat och det pågår ett separat arbete för att utreda förutsättningarna för ett sådant prov. Förslaget kommer att redovisas i juni 2025, säger Ingela Janbjer, sektionschef på Transportstyrelsen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • Idag 16:52 Efterhand som de autonoma…
  • Idag 16:00 Däremot är det lite väl hårt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.