Nästa artikel
Assistanssystem gör föraren mer distraherad
Nyheter

Assistanssystem gör föraren mer distraherad

Publicerad 2024-09-17 10:50
Bilförarna anpassar sig snabbt till varningarna i bilens assistanssystem för att kunna surfa med mobilen eller raka sig bakom ratten.

Det är mycket mer troligt att föraren ägnar uppmärksamheten åt annat än körningen om bilen har ett assistanssystem som kan gasa, bromsa och styra automatiskt. Det visar två nya studier gjorda i USA.

Mer specifikt handlar det om Volvos Pilot Assist-system och Teslas Autopilot. De marknadsförs som ett sätt att göra körningen säkrare och bekvämare, men innebär i praktiken att många bilförare i stället kollar mobilen, äter mat eller rakar sig bakom ratten.

Bilarna varnar med jämna mellanrum för att föraren måste röra ratten – annars stängs systemet av. Men förarna anpassade sig snabbt till varningarna och fortsatte sedan hålla uppmärksamheten på annat än trafiken.

I den första studien deltog 29 bilförare som använde Volvos Pilot Assist-system under tre års tid. I den andra studien deltog 14 bilförare som körde med Teslas Autopilot under en månad.

– I båda dessa studier anpassade förarna sitt beteende för att ägna sig åt distraherande aktiviteter, säger David Harkey, ordförande för det amerikanska försäkringsinstitutet IIHS.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 2024-09-18 15:39 Jag hade lagt båda…
  • 2024-09-18 11:22 Jag stör mig inte på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.