Nästa artikel
Japan imponeras av BYD: ”Hur kan den vara så billig?”
Nyheter

Japan imponeras av BYD: ”Hur kan den vara så billig?”

Publicerad Idag 11:37 (uppdaterad Idag 11:44)
Japanska företag har skruvat isär flera kinesiska elbilar och hittat ett helt annat sätt att bygga bilar på. Men de ifrågasätter också kvalitetsnivån.

Japanska biltillverkare var tidigt ute med både hybridbilar och elbilar, men därefter har utmanarna i andra länder kommit ikapp.

För att lära sig hemligheterna bakom konkurrenternas elbilsmodeller har mängder av japanska företag bjudits in att detaljstudera bland andra BYD Atto 3, Nio ET5 och Tesla Model Y. Det hela anordnas av japanska handelsmyndigheten, skriver Nikkei.

BYD Atto 3 kostar från 474 900 kronor i Sverige. Men instegsversionen som säljs i Kina kostar betydligt mindre – strax över 200 000 kr.

– Hur kan den tillverkas så billigt, undrade deltagarna enligt Nikkei.

BYD har precis som en del andra elbilstillverkare satsat stort på att tillverka nästan alla bilens komponenter på egen hand i stället för att förlita sig på underleverantörer. Dessutom är både elmotor, växelriktare, ombordladdare och flera andra komponenter ”ihopbakade” i samma enhet vilket sparar både plats, vikt och kostnader eftersom det behövs färre delar.

Men deltagarna på eventet ifrågasatte också om vattentätningen för bilens högspänningsbatteri är tillräcklig.

– Kinesiska tillverkare lägger stor vikt på billig produktion. Men deras åsikter om kvalitet är ganska annorlunda jämfört med hos japanska tillverkare, säger Kenichi Ito på företaget som står bakom visningslokalen där evenemanget hölls, till nyhetsbyrån.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • Idag 12:48 Raphael, så du menar att…
  • Idag 12:43 Det kan vara intressant i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.