Nästa artikel
Nytt test av assistanssystem: BYD får underkänt
Nyheter

Nytt test av assistanssystem: BYD får underkänt

Publicerad 2024-10-24 10:46 (uppdaterad 2024-10-24 10:58)
Mercedes och BMW får beröm i ett nytt test av assistanssystem. Men BYD får underkänt: ”Den lämnar föraren åt sitt öde.”

Det blir allt vanligare med olika typer av assistanssystem i nya bilar. De kan ta över vissa delar av körningen – men bara under vissa förhållanden, och så länge föraren har uppmärksamheten på vägen.

Ett nytt test av Euro NCAP visar att det är stora skillnader mellan system från olika biltillverkare, trots att de är tänkta att fungera på samma sätt. Testerna visar både hur bra systemen fungerar i olika situationer och vad de gör om något oförutsett händer.

Två bilar sticker ut i den senaste testomgången. BMW i5 och Mercedes C-klass får betyget ”mycket bra” vilket motsvarar en fyra på den fyrgradiga skalan. Båda bilarna hanterar trafiken bra och ser till att föraren är aktiv.

Assistanssystemen betygsätts i två kategorier.

Volkswagen ID.7 och Volvo EC40 (tidigare C40, och syskonmodell till EX40/XC40) får betyget ”bra” vilket motsvarar tre av fyra poäng. Båda blir godkända men de allra mest sofistikerade finesserna som finns i BMW och Mercedes saknas.

Sist ut är BYD Atto 3 som får betyget ”rekommenderas inte”. Den så kallade ”intelligenta” adaptiva farthållaren är inte så smart i praktiken – den läser hastighetsskyltar fel och om föraren tappar uppmärksamheten eller svimmar stängs filhållningsassistansen av samtidigt som bilen fortsätter köra på inställd hastighet.

”Det lämnar en förare som inte är uppmärksam åt sitt öde”, skriver Euro NCAP i en kommentar.

Så gick det i testet

Bilarnas assistanssystem betygsätts dels utifrån hur väl de fungerar i olika situationer (funktion) och dels vad som händer om föraren inte svarar (backup). Totalbetyget sätts på en fyrgradig skala.

BilmodellFunktion (%)Backup (%)Betyg (av 4)
BMW i576904
Mercedes C-klass85974
Volvo EC4066783
Volkswagen ID.770803
BYD Atto 355350

Källa: Euro NCAP

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • Idag 10:21 Exakt, det är ALLTID pris…
  • Idag 9:34 motorcykelentusiasten skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.