Framhjulslager och förbrukning

Modell
Årsmodell
2004
Beskrivning av problemet
Framhjulslagren har kort livslängd.<br />Första lagret varade 9000 mil och lager två 12000 mil. Det första byttes på garantin.<br />Min genomsnittsförbrukning under ca 12500 mil är 0,54 l/mil. Lite högre vintertid än sommartid. Dåligt rostskydd. Försäljaren ville tyvärr inte godkänna en rostskyddsbehandling när bilen var ny och när vi nu skulle behandla den ser vi att rosten redan börjar få fäste. Vi får väl vänta på genomrostning och använda våra 12 års rostskyddsgaranti...
Lösning på problemet
Hjullagren byttes hos Toyota i Lund.<br />När felet påpekades vid 9000 mil fick vi först svaret att det inte var något fel på hjullagret och att vi borde byta däcken fär att få bort oljudet. Vi bytte däcken och oljudet var kvar. Vid nästa service var problemet akut och efter att ha bevisat att felet påpekats före garantitidens utgång åtgärdade Toyota i Lund utan extra kostnad. Nästa lager havererade strax efter och åtgärdades på egen bekostnad.<br />VI vågade inte invänta genomrostning av underredet utan har rostskyddsbehandlat bilen 2009 på P&B i Lund. Vi hoppas att det inte varit för sent för åtgärd. P&B hävdar att de gjort förbehandling för att inte få rost under underredsmassan.
Övriga kommentarer
Hjullagren bör hålla mer än 10000 mil under 2,5 års körning. detta verkar vara ett typfel på bilmodellen. Förbrukningen beror mycket på körstil och hur stadig man är på högerfoten. Bilen är väldigt lättkörd och smidig. Totalt sett är vi jättenöjda med Priusen.