Nästa artikel
Rosttest: Opel Insignia (2017)
Rost

Rosttest: Opel Insignia (2017)

Publicerad 21 september 2017 (uppdaterad 28 augusti 2018)
Opel Insignia.
Bra förutsättningar för att motstå rost, men det finns risk för blästring och fuktfällor. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Insignia är modernt konstruerad och i grunden bra byggd för att motstå rost. Karossen är av stålplåt, förutom motorhuven som är i aluminium. Limningarna i huv, baklucka och dörrar är välgjorda och invändig behandling finns i dörrarna.

Under bilen finns ett bra slitskydd och balkar samt hålrum är invändigt behandlade. Dessutom är i stort sett alla skarvar bra tätade, med undantag från dem i hjulhusen innanför innerskärmarna. Skärmkanterna bak är bra konstruerade, men täcks av filtinnerskärmar som kan suga åt sig fukt. Dessutom finns risk för blästring i tröskelkanterna fram som saknar skydd för stensprut.  

Rostskyddsgaranti: 12 år

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Faktorer som påverkar bedömningen:

Materialval. Karossdelar av aluminium och plast ger plus i kanten. Så länge materialet består av stål finns alltid rostrisk.
Konstruktioner. Design med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar, desto bättre.
Rostskyddsmedel. Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrummen ses som en bra gardering.
Tätning. Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt. Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-09-21 20:18
Världens vackraste man

Just nu finns aktuella rosttest på Insignia och Ford Mondeo på ViB. Jag undrar om Ford stulit karosseriverktygen från Opel eller om Opel snattat hos Ford. De är ju lika som bär.

#2 • Uppdaterat: 2017-09-22 12:40
N-iklas

I princip finns en likhet, men skillnaderna är också mycket stora.
Annars har inget annat bilmärke samma historiska koppling till coupé karosser av varierande slag som Opel, varför mer eller mindre samtliga övriga får anses ta efter Opel.
Med Vectra GTS från 2002 ligger man också tidigt ute med 4-d coupéer i modern version.

Fram till 2010 var Opel den som haft flest antal olika coupé modeller av samtliga världens biltillverkare, om man av självklara skäl undantar sportbilstillverkare.

#3 • Uppdaterat: 2017-09-23 01:45
Reinhard

Blästringen i tröskelkanterna är riktigt dålig,men Opel har iofs ingen budget nu när dom sålts så man får väl ha överseende med rost än en gång,lite som förr i tiden med Opel.
Ett märkes uppgång och fall,men psa kan nog få kvalitet på Opel.

#4 • Uppdaterat: 2017-09-23 12:35
N-iklas

Vad störande det är när någon kläcker ur sig fria fantasier av en förvirrad inbillning..

Men visst är det dålig lösning med tanke på att Corsa har en utsvängning av innerskärmen som skyddar både tröskeln och sidan som ett minimalt stänkskydd, rent dåligt jobb när man har lösningen och ändå inte förstår att använda den.

Men det finns snygg stänkskydd att sätta på så den som är intresserad har ju inget problem att göra något åt det och den som inte bryr sig behöver ju inte bry sig.

#5 • Uppdaterat: 2017-09-23 12:50
Reinhard

N-iklas du håller med om att lösningen är dålig.
PSA kommer nog montera stänkskydd på "nya Oplar",inget mer hafsjobb när en stark ägare får bestämma.
Opel såldes av en anledning...

#6 • Uppdaterat: 2017-09-23 15:51
Reinhard

PSA värdelösa?
Men dom har ju köpt Opel,är dom så dåliga borde det vara tvärtom med köpet...
Näh,värdelösa tror jag inte PSA är.

#7 • Uppdaterat: 2017-09-23 15:51
N-iklas

Men PSA är ju en värdelös biltillverkare som inte ens duger att putsa Opels skor så att påstå att det ska bli bättre är inte så kunnigt.

Speciellt inte när den ekonomiska investeringen i bilarna skall minska med 50 %.
Vem tror att man kan spara in enorma pengar på varje bil och samtidigt göra den mer påkostad?
DET är en fullständig omöjlighet faktiskt.

Det är bara att se på Crossland och Grandland, billiga prylar i mängd.

Att höja upp en tillverkare eller döma ut baserat på stänkskydd....

#8 • Uppdaterat: 2017-09-23 15:54
Reverend Benny

De flesta bilar idag saknar ju stänkskydd och det finns ju som N-iklas påpekar ofta att köpa i tillbehörskatalogen.
Tycker det är bra att man faktiskt identifierat potentiella risker som i detta rosttest så att när nyköp sker så kan man välja att göra något åt det eller inte.
Det är ju värre om en bil helt saknar behandling i hålrum invändigt eller slitskydd, det är ju inget man löser med ett tillbehör.

#9 • Uppdaterat: 2017-09-23 16:14
N-iklas

Jo så borde det naturligtvis ha varit, Opel skulle köpt PSA som VW köpte Seat och Skoda, då hade det sett riktigt ut.

Men eftersom människor inte är så bra på att vare sig se eller bry sig om hur verkligheten ser ut så blev det inte så.

Det är vad man gör som visar vad man duger till, inte vilken åsikt omgivningen hyser och PSA har inte imponerat, även om man förvisso presterat några småsaker här och var.

Man skulle förmodligen kunna om man ville, men det ser inte ut som man vill...
Det enda man hör från PSA är Pengar, Pengar, Pengar, inte ett ord om något annat än Pengar och den som bara bryr sig om ekonomi har aldrig i världens tid åstadkommit någonting bra.
Men en helsikes massa elände och skit.

Andra världskriget hade aldrig hänt om inte vissa personer varit hagalna och ville pressa ut sista korvöret där det gick, och följden är ju välkänd.
Bara ett exempel på ekonomernas destruktivitet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.