Nästa artikel
Laddad för framgång
Test

Laddad för framgång

Publicerad 22 september 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
När andra biltillverkare testkör sina första hybridprototyper släpper Toyota ut
den tredje generationen av Prius. Att det är en ny bil syns kanske inte så väl
utifrån, men under plåten har det skett stora förändringar. Hybriden har blivit
snålare, starkare och snabbare och är laddad för att slå igenom på allvar.
När jag närmar mig Stureplan trycker jag på EV-knappen. Motorn tystnar och Prius förvandlas till elbil. Någon minut senare är jag framme vid Stockholms nöjeshjärta och dess fullbesatta uteserveringar. Bilen glider förbi tyst som en cykel och jag känner mig väldigt hänsynsfull som inte förstör luften för rökarna.

I tredje generationen av Toyota Prius får man gott om tillfällen att känna sig som en ansvarsfull miljökämpe. Redan generation två kunde köras långa sträckor på enbart el, men trean har fått ett kraftfullare drivsystem. Batteriet räcker nu till för att driva bilen ett par kilometer, förutsatt att farten inte överstiger 50 km/tim. Vid rödljusen stängs bensinmotorn och bilen väntar knäpptyst. Få bilar, om ens någon, släpper ut mindre avgaser på stadsgatorna. Det skulle möjligen vara en väl inkörd Prius II.

Vi tillbringade en hel dag i Stockholmstrafi ken med de båda hybriderna. Efter nio långtråkiga timmar hade vi fått ihop 19 mil och kunde konstatera, att den gamla stod sig väl - den hade förbrukat fyra deciliter mindre bensin än den nya! (Enligt Toyotas deklaration ska tvåan dra en halv liter per mil i stadskörning och den nya modellen en deciliter mindre.)

Men nya Prius var helt rå och hade bara gått 100 mil när vi startade testen. Den gamla hade över 3000 mil på mätaren och att bilar blir snålare med milen vet vi. På en 150 mil lång landsvägsetapp blev förhållandet det omvända. Prius III, som har ett kraftigare drivsystem, visade sig som väntat snålare än föregångaren. Därtill är den snabbare och starkare och roligare att köra.

Spänstigare linjer
Prius II har sålts i över 1,2 miljoner exemplar, varav 130 000 rullar i Europa och 13 000 i Sverige. Det är alltså en väl inarbetad hybrid som nu pensioneras. Det är begripligt om Toyota inte vågat ändra alltför mycket på den nya modellen. Den är lika stor och till förväxling lik gamla Prius - tills man ställer bilarna bredvid varandra. Då blir det tydligt att trean har vässats både här och där - ett veck längs sidan, en kraftig frontspoiler, strålkastare med fartig form…

Prius III är spänstigare att titta på. Den nya hybriden drivs, liksom föregångaren, av en bensin- och en elmotor som tillsammans ger maximalt 136 hästkrafter. Bakom baksätet ligger ett stort batteri som laddas av den energi som frigörs när bilen saktar farten eller av bensinmotorn när inte all kraft går åt för att driva bilen.

Speciellt i stadstrafik växlar drivningen ständigt mellan el- och bensinmotor - flera gånger per minut ibland. Det märks inte alls i bilen, men går att se på en display. Tyvärr är den inte särskilt tydlig. I gamla Prius var energidisplayen stor och färgrann och satt mitt på instrumentpanelen. I nya Prius har informationen flyttats upp bland de övriga instrumenten och förminskats kraftigt. Synd, för det är intressant att följa hur drivsystemet hela tiden växlar med farten eller vägens lutning.

Elmotorn jobbar mest i stadsfarter. Ute på landsvägen driver vanligen bensinmotorn som får lite elektrisk hjälp vid acceleration. Gamla Prius 1,5-litersmaskin med 77 hk fck slita ganska hårt i högre farter och många ägare har klagat på att den förbrukar mer än utlovat.

För att bli lite snålare utanför tätorterna har nya Prius fått en större bensinmotor: 1,8 liter och 99 hk. Det är en så kallad Atkinsonmotor med en speciell tändcykel. Motorypen har klen ork på låga varv men är effektiv på höga.

- En sådan motor passar inte ensam i en tung bil, men fungerar bra när den får draghjälp av en elmotor, säger motoringenjör Raf Schuermans.

Spar bränsle
Motorn kommer snabbt upp i arbetstemperatur genom att avgaser leds tillbaka till insuget. När den väl är varm kyls avgaserna ned, från 880 till 150 grader, vilket hjälper till att kyla motorn. Vattenpumpen drivs elektriskt och stängs när den inte behövs. Det spar bränsle.

- Genom att leda kylda avgaser tillbaka in i motorn har vi minskat flödet genom vattenpumpen med 60 procent, säger Raf Schuermans.

Även elmotorn är utbytt. I gamla Prius sitter en 68 hk stark motor med 400 Newtonmeters vridmoment. Den nya hybriden har en motor på 82 hk med ett lägre vridmoment - 207 Nm. Kraften räcker väl - nya Prius känns lika stark som den gamla. (Trean accelererar dessutom med ett mer njutbart morrande än den gamla bilens gälla, ansträngda surr.)

Lättare - och tyngre
Bensin- och elmotorn ger tillsammans som bäst 136 hk. Att de inte ger mer beror på att maxeffekten inte utvecklas samtidigt hos respektive motor. Det nya drivsystemet är 25 kilo lättare än det gamla men det hjälper inte. Nya Prius är omkring 100 kilo tyngre än föregångaren. Det har adderats en del utrustning, bland annat en extra krockkudde vid förarens knän. Nya hybriden är inte krocktestad men ska, enligt Toyota, klara fem stjärnor i EuroNCAPs nya hårdare krocktester.

Om en Prius skulle krascha släcks elsystemet och bilen blir inte farligare att bärga än andra. Prius är en lättkörd bil. Växellådan är steglös och sköts med en liten joystick. Det är bara att peta i Drive-läget och trampa på gasen. Nya modellen har blivit mer underhållande än den gamla, för den har fera körprogram att välja mellan. Bredvid EV-knappen (Electrical Vehicle) som stänger av bensinmotorn sitter ytterligare två knappar märkta ECO repsektive PWR (för Power).

Lockar fram rallyhumöret
"ECO mode" ställer både luftkonditioneringen och gaspedalen på sparlåga. Pedalen blir liksom mjuk under foten och föraren får trampa hårdare för att bilen ska svara. Därmed utjämnas små omedvetna gastryckningar och det kan spara uppåt 15 procents bränsle, hävdar Toyota. Bilen blir säkert lite snålare på ECO-läget, men också trist och ovillig - som om den plötsligt hade fått en tung kärra efter sig.

Roligare är det att trycka in Power-knappen som gör gasen extra känslig och lockar fram rallyhumöret i Prius. Hybriden har väghållning som klarar hårdkörning på slingerkrokar, men det känns inget bra att pressa den. Straffet kommer strax på energidisplayen som registrerar bränsleförbrukningen i femminutersperioder. En stapel som sprungit upp mot 0,75 l/mil är en åthutning som lättar på de festa högerfötter.

Rymligare
Det skiljer bara någon centimeter här och där mellan nya och gamla Prius, men passagerarna i baksätet upptäcker, att trean har blivit rymligare. Det är ett par centimeters mer luft framför knäna och det beror på att ryggstöden på de nya framstolarna har gjorts lite tunnare. Takets högsta punkt har dessutom förskjutits en decimeter bakåt för att ge bättre takhöjd bak.

Det finns nu - nästan - rum för 195 centimeter långa passagerare. Att framstolarna blivit lite tunnare i ryggen märks inte. Tvärtom verkar de mer rejäla än föregångarens. Förarstolen har en generös skjutmån - hela 26 centimeter - och kan justeras sex centimeter i höjd. En liten förare upptäcker tacksamt att det går att hissa upp stolen utan att den vinklas om. I gamla Prius tvingades korta förare sitta i nedförsbacke.

Soldriven fläkt
Den enklaste modellen av nya Prius kostar 269 000 kronor och det är bara 4 500 kr mer än vad den gamla kostade. Det finns dyrare alternativ. Mellan billigaste och dyraste Prius skiljer det 83 000 kronor. Den som kostar på sig toppmodellen får en bil som verkligen är späckad med ny teknik. Halvljus av lysdioder som räcker hela bilens livslängd, ett radarstyrt krockvarningsystem som hjälper föraren att bromsa, parkeringsassistent som själv styr in bilen i en lucka…

Bäst på sommaren
Men bäst nu på sommaren är ändå taket med solceller och den fjärrstyrda uftkonditioneringen. Solcellerna driver en fläkt vilken håller kupén sval när bilen står parkerad. Systemen kostar 10 000 kr extra, men det är de värda. En varm sommardag gillrade vi en Prius med och en utan det solcellsstyrda fäktsystemet. Efter en kvart på en gassig parkering hade temperaturen i kupéerna stigit från 21 till 35 grader och fäkten startade.

Efter ett par timmar visade termometrarna i solcellsbilen 39 grader. I bilen utan fäkt var det 55 grader varmt! Den fjärrstyrda luftkonditioneringen drivs i tre minuter av bilens stora batteri. Det är lagom att slå på kylan när man närmar sig bilen för att köra iväg.

När systemet slog av efter tre minuter hade temperaturen sjunkit med tolv grader. En 27-gradig kupén känns varm, förstås, men det var klart uthärdligt att sätta sig i bilen. Den stackars testförare som körde den andra bilen fick flämta länge i bastuluft.

När nu Prius kommer i sin tredje version hoppas Toyota att marknaden för hybridbilar har mognat. Enkäter har visat att ungefär en fjärdedel av alla bilägare kan tänka sig att köpa en hybrid och nu planerar Toyota stort. 60 000 Prius ska säljas i Europa nästa år, varav cirka 5000 i Sverige. Snart får den konkurrens. Toyota har meddelat att tio nya hybridmodeller ska släppas ut redan nästa år. En av dem blir Auris.

Avancerad familjebil
Toyota kallar - med all rätt - Prius III för marknadens mest avancerade familjebil. För somliga kan förstås all komplicerad teknik, elektronik och elektricitet kanske verka lite skrämmande - ju mer prylar en bil innehåller desto mer kan ju gå sönder.

Men om Prius håller samma kvalitet som föregångaren finns det ingen anledning att oroa sig. Prius II har visat sig vara den mest felfria av alla Toyotas modeller. I garantijobb kostar den bara 36 procent jämfört med Auris/Corolla. Sen kan man förstås ifrågasätta om det är nödvändigt att gå den krångliga och relativt dyra hybridvägen för att spara bränsle och miljö. För tjänstebilsåkaren är Prius förvisso ett klipp men för en privat köpare kan en snål vanlig
bensin- eller dieselbil vara ett väl så klokt alternativ.

Men Toyotas hybrid ger lite mer än en vanlig bil för pengarna. Bara en Prius, tassande fram på eldrift, kan få föraren att känna sig som en liten miljöhjälte.

Vi tycker:

Tredje generationen av Toyota Prius är en lättkörd, säker, rymlig och bekväm familjebil som ger bilkörningen nya dimensioner. Den är full av fascinerande och väl fungerande teknik och går att köra snålare än de festa andra bilar. Som tjänstebil är den billig, för privatköparen ganska dyr. Men den håller värdet bra. Tidigare Priusmodeller har också visat sig vara mer driftsäkra än de festa bilar och har fått topplaceringar i flera kvalitetsundersökningar. Inget talar för att nya Prius skulle ha sämre kvalitet och andrahandsvärde än föregångarna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.