Nästa artikel
Provkörning: Seat Arona (2017)
Provkörning

Provkörning: Seat Arona (2017)

Publicerad 9 december 2017 (uppdaterad 6 februari 2018)
Seat siktar uppåt. Arona är märkets andra suv, efter den större Ateca. Nästa år kommer en sjusitsig stadsjeep.
Nya Seat Arona är en liten crossover med många trevliga egenskaper – men den höga sittpositionen kommer inte gratis.

Småbilar som stöps om till crossovermodeller går det snart tretton på dussinet av. Arona är ytterligare en. Seat har utgått från småbilen Ibiza, höjt karossen och satt på större hjul och skärmbreddare i plast.

På bakersta takstolpen finns ett instansat ”X” men bokstaven som brukar förknippas med fyrhjulsdrift har inget med det att göra. Arona driver med framhjulen, precis som de flesta småsuvarna. Viktigare är att utseendet är terrängtufft.

Att biltypen fått ett sådant uppsving är lätt att begripa. Hög sittposition med god sikt och smidigt insteg är guld värt. Samtidigt finns avigsidor.

Den högre tyngdpunkten gör att hjulupphängningarna måste vara styvare för att begränsa krängningsrörelser. Det leder ofta till sämre åkkomfort jämfört med en vanlig småbil.

Arona stöter hårt över tvära ojämnheter. Förmodligen bidrar tillvalsfälgarna på 18 tum (16 tum är standard) till det stumma beteendet men det är knappast hela förklaringen.

Att åka lite högre upp kostar också en slant. Arona är ungefär 23 000 kr dyrare än motsvarande Ibiza. Egna prioriteringar avgör om det är värt pengarna.

I Mycket är Arona en typisk produkt från VW-gruppen. Bilen är hopkommen av samma grundmaterial som används till koncernens större modeller, Golf och Tiguan till exempel. Bakvagnen är dock av enklare sort, halvstel istället för multilänk.

Även om måtten är kompakta får man känslan av att köra en större bil. Vägegenskaperna är trygga och stabila. Öronen störs inte av överdrivet kupébuller. 

Förarplatsen är tydlig och välordnad och i de rediga stolarna som ingår i utrustningsnivån Xcellence sitter man riktigt skönt. Goda justeringsmöjligheter gör det enkelt att hitta en bekväm körställning.

Alla motoralternativ är bensindrivna, turboladdade och försedda med stopp/start-funktion. Dels finns en trecylindrig enlitersmotor på 95 eller 115 hk, dels en fyrcylindrig 1,5-liters på 150 hk. Sedan blir det lite rörigt. 95-hästarn finns med femväxlad manuell låda, 115-hästarn med sexväxlad manuell eller sjustegad DSG-automat, 150-hästarn bara med sexväxlad manuell.

Instegsmotorn på 95 hk har trumbromsar bak, skivor fram och bak gäller för de andra.

Med motorn på 115 hk och automat är Arona oerhört lättkörd. Drivningen är hur smidig som helst, motorn svarar piggt på gas och det finns gott om ork långt ner i varvtalsregistret.

För att krångla till det ytterligare kan man endast kombinera 150-hästarsmotorn med utförandet FR, som bland annat omfattar skålade sportstolar, sportfjädring och dubbla avgasrör. Det är en urstark maskin som sätter bra fart på Arona men paketeringen är begränsande.

Nästa år ska Seat lansera en gasdriven version, vi får se om den kommer till Sverige.

Utrymmena är effektivt utnyttjade. Två vuxna får plats i baksätet, även om dynan är ganska platt och kardantunneln stjäl fotutrymme. Belysning över baksätet finns inte och inte heller kurvhandtag i taket, varken fram eller bak.

– Handtagen på dörrarnas insida har utformats så att de kan göra samma jobb som traditionella kurvhandtag, förklarar en representant från Seat.

En annan förklaring handlar om ekonomi. Seat har som mål att vara 8–10 procent billigare än Volkswagen – och något måste man ju spara in på. Vissa detaljer i inredningen är också av billigare sort, till exempel mattorna i bagageutrymmet.

Utrymmet längst bak är hyfsat stort för storleksklassen. Två krokar och två spännband underlättar lastandet. Baksätet är delbart (60/40) och golvet blir nästan plant vid fällning.

För den som öppnar plånboken finns mycket tillgänglig extrautrustning: parkerings-assistent, dödavinkelvarnare, trådlös telefonladdning, telefonspegling med stöd för Apple Carplay och Android Auto, nyckellöst startsystem, LED-strålkastare och så vidare.

Euro NCAP har bedömt säkerheten och resultatet blev 5/5 stjärnor. Automatisk nödbroms är standard.

Sammantaget är Arona väldigt ”allround”. Sedan är frågan om man behöver den extra höjden eller kan nöja sig med en vanlig småbil.

Diskutera: Vad tycker du om Seat Arona?

Seat Arona Xcellence 1.0 TSI 115 DSG7

Pris, från kr: 203 900 (Style 1.0 TSI 95: 171 900).

Säljstart: Nu.

Mått, cm: L 414/B 178/H 155.

Markfrigång, cm: 19.

Bagagevolym, l: 400–823.

Tjänstevikt, kg: 1 210.

Max dragvikt, kg: 1 100.

Motor: 3-cyl bensinturbo, volym 999 cm3, max effekt 115 hk (85 kW) vid 5 000–5 500 v/min, max vridmoment 200 Nm vid 2 000–3 500 v/min.

Kraftöverföring: Framhjulsdrift, sjustegad automatlåda (DSG).

Prestanda: Toppfart 182 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 10,0 s.

Deklarerad förbrukning: 5,0 l/100 km. CO2-utsläpp: 114 g/km.



Konkurrenter:

Renault Captur, Opel Crossland X, Peugeot 2008, Citroën C3 Aircross, Kia Stonic, Hyundai Kona med flera.



Vad nytt?

Upphöjd Seat Ibiza.

För vem?

Den som vill åka högre än i en vanlig småbil.



Plus:

Hög sittposition, välförpackad kaross, bra motor/växellåda.

Minus:

Stötig med 18-tumsfälgar, ingen fyrhjulsdrift, avskalad interiör.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-12-09 11:37
Hackenbush

Det är din uppfattning morsna, tror inte alla delar den.

#2 • Uppdaterat: 2017-12-09 11:42
Hackenbush

Trodde att morsna var ett café.

#3 • Uppdaterat: 2017-12-09 12:15
Styggavargen

Haha, jag reagerade mest på priset... man får rätt mycket större och bättre bilar för det priset. Hur kan det vara minus att det inte finns fyrhjulsdrift, det hade jag satt på plus sidan. Men antagligen har vi olika insynsvinklar på vad fyrhjulsdrift är bra till.

#4 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Till att börja med ska jag betala mer för att få en bil med högre/bekvämare insteg och sittposition. Givetvis på bekostnad av komforten. Sedan ska jag betala ännu mer för att med hjälp av "sportfjädring" få bilen sänkt igen med ännu sämre komfort som följd. Pigg affärside, SEAT!

#5 • Uppdaterat: 2017-12-09 13:35
Styggavargen

Man kan inte ha kakan och äta den, någonstans är det en kompromiss. Offra komfort för att sitta högre, verkar vara trendigt nu. Alla skall plötsligt sitta högt.. jaja, om det var för att tillskansa sig fördelar att kunna se över andra bilar så kommer den vinsten gå förlorad när alla sitter högt. Moment 22 med andra ord. Vad är egentligen vinsten att se över andra bilar, man måste ändå se till att ha avstånd till framförvarande bil ändå.

#6 • Uppdaterat: 2017-12-09 13:38
hultarn

Kardantunnel...? Ni skojar. Borde inte en bil som inte erbjuder 4WD kunna ha platt golv bak? Det har till och med min C5.

#7 • Uppdaterat: 2017-12-09 18:36
saabnisse

Vargen, har det inte gått upp för dig att en av anledningarna till att sitta högre är för att det är bekvämare och ger ett bekvämare i och ursteg?
Det är en insikt man får med ökande ålder.

För övrigt verkar det vara en trevlig bil och den har rund ratt!
Märkligt för att ingå i VAG!

#8 • Uppdaterat: 2017-12-09 18:31
Tvärnit

Vw-gruppens slätstrukenhet kan vara Arona till gagn!
Konkurrenterna har i mitt tycke förlöjligat biltypen med att ta ut svängarna för mycket och på ett billigt och grovhugget sätt som för en till bonn racers och dekal-trimmning. Jag förstår om att man visst trivs med sådana attribut upp till en viss ålder och här kommer Seat Arona in i bilden, en elegant bil med rena linjer som går ihop sig med ett litet undantag för den fejkade hasplåten i plast där bak som jag personligen skulle åtgärda med att lacka svart men som sagt att det är del lilla det.
En mycket trevlig bil och en i raden av favoriter.

#9 • Uppdaterat: 2017-12-09 18:58
Axa

Något jag märkt är att det finns en fördel att sitta i en crossover eller suv, man blir inte lika mycket bländad i vintermörket. Den högre karossen ger ju onekligen något högre placering av lysena vilket stör en hel om man sitter i en ”vanlig” bil.
Vad gäller Aronan så har jag provsuttit och det är trevlig på sitt sätt. Lite plastigare än Leon men ändå ombonad på VW sätt. Snyggare i verkligheten än på bild.

#a • Uppdaterat: 2017-12-09 19:51
Världens vackraste man

En perfekt bil för bankrånare. Helt slätstruken och anonym. Inte ett enda vittne kan berätta för polisen i vilket fordon rånarna flydde.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.