Nästa artikel
Provkörning: Mitsubishi Lancer Evolution VIII
Provkörning

Provkörning: Mitsubishi Lancer Evolution VIII

Publicerad 20 april 2004 (uppdaterad 8 maj 2014)
Mitsubishi Lancer Evolution VIII är en enkel själ, i grund och botten en rallybil som hyfsats till för att passera lagstiftningens nålsöga och bjuda köparna livets nödtorft i fråga om säkerhet och komfort. Men hur roligt är det egentligen att köra rallybil på vanlig väg?

Mitsubishi är i skriande behov av en modell som kan stänka lite glamour över märkets mer vardagliga bilar. Under 1990-talet gjordes halvhjärtade försök med sportkupén 3000 GT och lyxbilen Sigma, men på senare år har det varit tomt på toppen.

Samtidigt har framgångarna i rally givit märket hög status och tävlingsbilen Lancer Evolution är en ikon för många. För några år sedan såldes en version laglig för körning på vanliga vägar, Lancer Evolution VI Tommi Mäkinen Edition. Det krävde emellertid kostsamma specialarrangemang för Mitsubishi eftersom bilen inte var helbilsgodkänd.

Nu kommer för första gången rallybilen i ett utförande som från början är godkänt för gatan och Mitsubishi har dessutom passat på att vässa vagnen på ett antal punkter.

Mitsubishi Lancer Evolution VIII kommer egentligen bara till sin rätt när man störtdyker in i tvära kurvor och drar med lätt sladd ut ur de samma. Man bör enkelt uttryckt vara så koncentrerad på körningen att man inte bryr sig om interiörens simpla utförande eller den närmast totala bristen på komfort. Finns det verkligen en marknad för så endimensionella bilar? Mitsubishi är övertygade, rallyjärnet ska vara firmans kuttersmycke för 379 900 kronor.

En rejält tilltagen turbo med laddluftkylare lockar 265 hästkrafter ur den fyrcylindriga tvålitersmotorn. Accelerationen från stillastående ger närapå pisksnärtskador, inte minst tack vare fyrhjulsdriften som i Lancer Evolution VIII är mer avancerad än någonsin. Med en knapptryckning kan föraren justera kraftfördelningen så att den passar för asfalt, grus eller snö. Dessutom finns ett system kallat AYC (Active Yaw Control, närmast aktiv girkontroll) som portionerar kraften mellan bakhjulen vid kurvtagning.

AYC hämtar information från bilens rörelser runt sin egen axel, sidokrafter, rattrörelse och gaspådrag. Samma parametrar som används för antisladdsystem, till exempel ESP. Något sådant har inte Lancer Evo VIII men Mitsubishi menar att fyrhjulsdriftsystemet kompenserar behovet. Det vore bättre att erkänna att AYC och de övriga systemen är konstruerade för att bilen ska vara snabbast i varje läge, inte för att rädda den förare som passerat gränsen för väghållningen.

I praktiken ger det fenomenala vägegenskaper, det känns verkligen hur systemen samverkar för att ta bilen så effektivt som möjligt genom kurvorna.

Provkörningen äger rum i norra Wales, men tyvärr är inte vägarna avlysta rallysträckor. De är så smala och sikten så dålig att allt över 50 km/tim känns som rysk roulette.

På större landsvägar och motorvägar är det roligare att åka buss än att köra "Evo-åtta". Det studsar och bullrar och stolen, som ger fint stöd vid hårdkörning, är obekväm och hård.

Behållningen blir i stället att läsa de walesiska vägskyltarna. "Camerâu cyflymder" betyder till exempel fartkamera och i Wales duggar de tätt. Ytterligare ett skäl att hålla igen!
 

Testad i Vi Bilägare nummer: 5/2004

Mitsubishi Lancer Evolution VIII

Pris: 379 900 kr.

Kaross: Femsitsig, fyrdörrars sedan.

Längd/bredd/höjd: 449/177/152 cm.

Tjänstevikt ca 1 470 kg.

Motor: Rak fyrcylindrig, turbo, laddluftkylare, 1 997 cm3, fyra ventiler/cylinder. Maxeffekt 265 hk (195 kW) vid 6 500 v/min. Max vridmoment 355 Nm vid 3 500 v/min.

Kraftöverföring: Justerbar fyrhjulsdrift, 5-växlad manuell låda.

Styrning/bromsar: Kuggstång med servo, vändcirkel 11,8 m. Ventilerade skivbromsar runt om, låsningsfritt system.

Prestanda: Toppfart 245 kmtim, 0-100 km/tim på 6,1 sekunder.

Bränsleförbrukning: 10,9 l/100 km.

Närmaste konkurrent: Subaru Impreza Sti.



+ Körglädje på vindlande småvägar, fartresurser, väghållning, teknik.

- Pris, användningsområde, komfort.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.