
Kompakt format, raka linjer och stora speglar gör Kia Ray lättkörd där det är trångt. Foto: Lennen Descamps
På de trånga bakgatorna i mångmiljonstaden Seoul känner sig Kia Ray EV hemma. De raka linjerna gör det enkelt att se var den lilla bilen slutar. Tack vare elmotorns omedelbara vridmoment är den snabb ur startblocken, styrningen är lätt och vändcirkeln tajt. De små 14-tumshjulen är knappast moderiktiga men gör sitt jobb och bidrar till en komfortabel körupplevelse.

Ett hjul i varje hörn och närmast unikt fyrkantig kaross öppnar för formidabla innerutrymmen. Fyra personer sitter bekvämt och vill man i stället köra gods går alla ryggstöd att fälla och sedan är det bara att lasta.
”Första halvåret 2024 var Ray den näst bäst säljande elbilen i landet.”
En stor skjutdörr på passagerarsidan och avsaknad av traditionell dörrstolpe gör det busenkelt att packa. Övriga dörrar är av traditionell typ men öppnar på vid gavel i 90 grader så insteget är lika bra var man än vill sätta sig.
Trots sina blygsamma yttermått är baksätet nästan overkligt rymligt. Takhöjden är generös och benutrymmet i limousineklass. Dessutom är baksätet eluppvärmt för extra komfort men ärligt talat sitter man väldigt upprätt och dynorna är ganska hårda.

Möjligen är Kia Ray inte förstavalet för långresan – men det är ändå inte ett val som svenska bilköpare behöver fundera över. Modellen säljs endast i tillverkarens hemland Sydkorea.
Längre ner i artikeln tar vi en titt på några andra bilmodeller som Sverige också går miste om.
”I Sydkorea har Kia Ray vunnit status som kultbil.”
Kia Ray är född ur Sydkoreas speciella system för bilskatt där bilar kortare än 3,6 meter och smalare än 1,6 meter premieras. Bilen lanserades redan år 2011 och är fortfarande mycket populär. Första halvåret 2024 var Ray den näst bäst säljande elbilen i landet efter Tesla Model Y.
Mycket av tekniken under skalet delas med Kia Picanto av den generation som presenterades 2011. Här anar vi också förklaringen till att Kia valt att inte exportera bilen utanför hemlandet. Konstruktionen har förmodligen svårt att prestera anständiga resultat i dagens tuffa krockprov och frågan är om man hade lyckats få några stjärnor över huvud taget hos Euro NCAP.

Räckvidden om max 205 kilometer uppmuntrar inte till långa landsvägsetapper, men här finns i alla fall snabbladdning med upp till 100 kilowatt laddeffekt vilket gör att Ray inte behöver skämmas vid snabbladdaren. Batteriet är av den lite enklare typen litiumjärnfosfat som är billigare att tillverka men har vissa begränsningar av kapaciteten i kyla.
Elmotorn är på 87 hästkrafter vilket räcker gott i stadstrafik när vikten begränsar sig till måttliga 1 295 kilo. Vad som händer i högre farter har vi ingen aning om. Vår provkörning ägde rum i centrala Seoul och några officiella accelerationssiffror finns inte.
Förarmiljön är enkel men funktionell. Infotainmentsystemet avslöjar bilens ålder med sitt äldre gränssnitt, men det är samtidigt lättskött och okomplicerat. Ratten är bara ställbar i höjdled men jag får till en ganska bra körställning. Okej förarstol och ställbar bältesinfästning gör att jag sitter bekvämt. Elvärme i ratten en välkommen lyx.

I Sydkorea har Kia Ray vunnit status som kultbil. Som tillval går det att få mörkläggningsgardiner till fönstren och en uppblåsbar bäddmadrass som förvandlar hela kupéutrymmet till dubbelsäng. Förmodligen skulle den även kunna locka köpare på våra breddgrader.
Tänk om man kunde ta fram en ny generation som höll modern säkerhetsstandard?
Plus: Rymlig, smidig, smart, kul!
Minus: Går inte att köpa, hur är krocksäkerheten?
Vad nytt? Koreansk minielbil med formgivning av skokartong.
För vem? Alla som drömmer om en bättre citybil.
Grundpris, kr: Säljs endast i Sydkorea för motsvarande 230 000 kronor före statlig subvention.
Svensk lansering: Knappast trolig.
Mått, cm: L 360/B 160/H 171.
Bagagevolym, l: 310.
Tjänstevikt, kg: 1 295.
Motor: El fram, max effekt 87 hk (64 kW), max vridmoment 147 Nm.
Batteri: 35,2 kWh, max laddeffekt normal/snabb 7,4/100 kW.
Kraftöverföring: Framhjulsdrift, reduktionsväxel.
Prestanda: Acceleration 0–100 km/tim ingen uppgift, toppfart 130 km/tim.
Deklarerad förbrukning: 19,6 kWh/100 km, räckvidd 205 km.
Konkurrenter: Inga.
Fler bilar som Sverige går miste om

Tesla Cybertruck
Teslas elektriska pickup är inte godkänd i EU och frågan är om den någonsin blir det. Karossens kantiga form kan ge problem med de krav på fotgängarskydd som bilar som säljs i EU måste uppfylla. Därmed inte sagt att det inte kan komma att dyka upp någon Cybertruck i vår närhet. Teslaklubben i Norge arbetar på att försöka hitta vägar att importera bilar till sina medlemmar och en och annan av dem lär säkert komma att ta sig en tur till Sverige också.

Dacia Spring
Elmotor på 45 hästkrafter och toppfart på 125 km/tim. En hel del europeiska bilköpare behöver inte mer än så och har slagit till på den lilla elbilen Dacia Spring. Mer än 150 000 exemplar har sålts sedan introduktionen 2021. Från början pratades det om en svensk introduktion men den har ännu inte blivit av. I sitt enklaste utförande kostar den 16 900 euro i Tyskland, motsvarande drygt 190 000 kronor. Den är typgodkänd i EU så inga formella regler hindrar import till Sverige.

Volvo EM90
I Kina säljer Volvo en eldriven familjebuss kallad EM90 som delar teknik med suven EX90. EM90 är fokuserad på lyx och finns endast i sexsitsigt utförande med flotta vilstolar på andra sätesraden. Enligt den kinesiska körcykeln kommer bilen nästan 74 mil på en laddning, det motsvarar cirka 60 mil med mätmetoden som gäller här. Det är inte känt om EM90 senare kommer att säljas i Sverige men klart är att Volvo ska lansera en sedanvariant kallad ES90.

Hyundai Santa Cruz
Ingen suv men väl en ”sav”. Sport Adventure Vehicle är benämningen som Hyundai har gett pickup-versionen av modellen Tucson. På 1970-talet fanns en rad flakversioner av mer eller mindre vanliga bilar från Peugeot, Datsun och Mazda att köpa. För att inte tala om amerikanare som Chevrolet El Camino och Ford Ranchero. Nu är de försvunna men Hyundai har tagit upp tråden, dock bara i Nordamerika.

Fiat Topolino
Nya Fiat Topolino är en elektrisk mopedbil som delar uppbyggnad med Citroën Ami. Toppfarten är begränsad till 45 km/tim och batteriet ger som bäst 7,5 mils räckvidd. Topolino kan köras utan körkort i många länder i EU och kostar 9 890 euro i Tyskland, motsvarande knappt 115 000 kronor. Liksom i fallet Dacia Spring är den typgodkänd vilket öppnar för privatimport för den som så önskar.
Ämnen i artikeln
Kommentarer till artikeln (12)
- 2025-03-11 13:17 40-talisten skrev: gmogmo…
- 2025-03-11 12:45 gmogmo skrev: LeifX skrev:…
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.