Nästa artikel
Provkörning: Fiat Freemont AWD Diesel (2012)
Provkörning

Provkörning: Fiat Freemont AWD Diesel (2012)

Publicerad 20 mars 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
Sju säten, fyrhjulsdrift, 170-hästarsdiesel och gott om lullull. För 315 000 kronor. Ska du hitta den kombinationen till det priset finns egentligen bara ett alternativ: Fiat Freemont AWD.

Fiat Freemont är svårplacerad. Med sin flexibla inredning, höga sitthöjd och hyggliga lastutrymme rör sig modellen i gränslandet mellan familjebuss, suv och kombi. Vi Bilägare har tidigare provkört framhjulsdrivna Freemont. Nu lanseras AWD-varianten, men innan vi går in på den, först några ord om bilens ursprung.

Häng med nu. Freemont är i själva verket en Dodge Journey som Fiat anpassat med nytt emblem, uppdaterad styrning, styvare fjädring och förfinad interiör. Dieselmotorn kommer från Fiat, medan bensinalternativet är från Chrysler, liksom fyrhjulsdrivningen och den sexstegade automatlådan.

Upplägget låter väl sisådär men resultatet har blivit förvånansvärt bra, långt ifrån alla pinsamma exempel på ”badge engineering”. Att det inte finns någon koppling mellan design och varumärke, tror jag, är av sekundär betydelse för Fiats kunder.

Med Freemont AWD tar fabriksimportören sikte mot tjänstebilsmarknaden. Som ett led i den strategin kommer modellen med dieselmotor endast att säljas topputrustad med läderklädsel, backkamera, förstklassigt ljudsystem och en lång lista med allehanda prylar.

Vid normal körning är bilen framhjulsdriven, AWD-systemet aktiveras först vid behov. Om något hjul tappar grepp sker automatiskt en kraftöverföring via en elektrisk kontrollenhet. Upp till 50 procent av vridmomentet kan fördelas till bakaxeln. Systemet är av enklare typ, utan diffspärrar, men ger förstås stabil väghållning och säker framkomlighet.

I kombination med fyrhjulsdrift finns två motorer att välja mellan, Fiatdiesel (170 hk) eller bensin-V6 från Chrysler (276 hk). Dieseln har bra bottendrag, styrka i mellanregistret och passar bra till bilen. V6:an accelererar snabbare, har läckrare ljud, men är också törstigare. När dieseln nöjer sig med 7,3 l/100 km vill bensinaren ha 11,3 l/100 km, enligt bränsledeklarationen.

Körningen känns mer kombi än buss, fjädringskomforten är bra och ljudisoleringen väl godkänd. Förarmiljön är enkel med bra materialkänsla. Tredje sätesraden kan fällas ned och gömmas i golvet och den andra raden skjutas framåt för att underlätta insteget. Spaken som sköter den sistnämnda funktionen har tvivelaktig kvalitet, den känns slapp, nästan lös. Pluspoäng för klimatanläggningen med tre zoner som snabbt värmer de bakre stolsraderna.

Freemont klarade fem av fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktest, men skulle bilen testas enligt 2012 års krav skulle det bara bli fyra. Kraven vad gäller fotgängarskydd har höjts från 40 till 60 procent (Freemont fick 50 procent).

Även om Freemont har ett konkurrenskraftigt pris blir det en utmaning att sälja en Fiat för över 300 000 kronor.

– Man måste vara ödmjuk inför den uppgiften, säger märkets svenske produktchef John Wihlborg.

Det känns ändå som att Fiat hittat en nisch för familjen med tre eller fler barn som väljer mellan familjebussar, stora kombibilar och sjusitsiga flexbilar och märker att priset snabbt skenar iväg om man vill ha kombinationen som nämns i inledningen av den här artikeln. För dem kan Freemont vara ett intressant alternativ.

Diskutera: Vad tycker du om Fiat Freemont?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Fiat Freemont AWD Diesel:

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Fiat Freemont AWD Diesel:

Pris, från kr: 315 000.

Säljstart: April.

Modell: Sjusitsig flexbil.

Mått, cm: L 489/B 188/H 169.

Tjänstevikt, kg: 2 079.

Motor: Fyrcylindrig turbodiesel. Volym: 1 956 cm3. Max effekt: 170 hk vid 4 000 v/min. Max vridmoment: 350 Nm vid 1 750–2 500 v/min.

Kraftöverföring: Fyrhjulsdrift. Sexstegad automatlåda.

Prestanda: 0–100 km/tim: 11,1 s. Toppfart: 184 km/tim.

Förbrukning: 7,3 l/100 km.

CO2-utsläpp: 194 g/km.

Konkurrenter: Familjebussar, stora kombibilar, sjusitsiga flexbilar.

Vad nytt? Kombinationen AWD/diesel/automatlåda/sju säten.

För vem? Den stora familjen. I första hand tjänstebilskunder.

Plus: Mycket bil för pengarna.

Minus: Agenturen har mycket att bevisa vad gäller stabilitet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2012-03-20 13:05
Henrik_gbg

Har kört Freemont med V6:an och tycker inte alls den gör bort sig. Varken körmässigt eller kvalitetsmässigt. Gemför den med min fars Freelander och med tanke på prisskillnaden...ca 100 000 med samma utrustning. Så hade jag tagit Fiaten vilken dag i veckan som helst. Dom 100 000 kan man göra annat roligt för ;-)

#9 • Uppdaterat: 2012-03-20 13:13
Pender

"LITE friserade siffror?" Jojo. Det handlar om tokfantasier, som bara finns i huvudet de som älskar sin bil över allt annat. (Som sagt, jag kan älska ner min Scenic till 0,34. Med hjälp av fuskmätning. Objektivt drar den massor. Av egen nyfikenhet så ska jag mäta efter inkörning, med sommardäck, kontinental energirik diesel och dito släta vägar. Skulle inte förvåna mej, om jag hamnar på runt 15% över deklarerat. Istället för nuvarande 25%.)

#a • Uppdaterat: 2012-03-20 13:18
mcregor (ej verifierad)

Det snackas om körcykler för EU-normen...erkänner oförbehållsamt min okunnighet om hur den är konstruerad men jag har svårt att tro att det är olika cykler för "miljöbilar" och andra bilar. Alla tillverkare strävar väl förhoppningsvis efter så låg förbrukning och så låga utsläpp som möjligt - sen kommer inte alla under den magiska gränsen för att få kallas miljöbil men rimligen borde det vara samma körcykel som tillämpas - allt annat vore ju ologiskt kan man tycka. Sen kan man hävda att vissa bilar är optimerade för körcykeln men å andra sidan - varför skulle inte mer eller mindre alla populära bilar vara det ? Alla vill ju stoltsera med låga förbrukningssiffror och utsläppsnivåer ? Undantag kan ju vara t ex sportbilar och andra "special-fordon".
Sen kan ju t ex 30 % "överförbrukning" in praktiken "bara" vara ca: 1--1,5 dl/mil vilket närmast var felräkningsmarginal förr men det är trots allt 30 % och det är inte acceptabelt tycker jag. Att det är svårt att skapa normer som sen stämmer hyggligt i verkligheten är säkert sant - men det är inte kul när verkligheten skiljer såpass mycket utan att man för den skull kör speciellt hårt med bilen utan snarare tvärtom.
PS till Pender: Jag håller med om det ofta är liiiite mera än LITE friserade - jag var bara lite försiktig där...:)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.