I 2000-talets början såldes det cirka 1 500 cabrioleter per år i Sverige. Under de därpå följande åren ökade försäljningen kraftigt för att kulminera 2007, då nästan 5 000 taklösa bilar nyregistrerades och Sverige var det europeiska land där det såldes flest cabrioleter per invånare!
Året efter kom finanskrisen och luften gick ur bilmarknaden. Men nu snurrar hjulen åter för fullt och det är bara en tidsfråga innan svenska folket åter cabbar ner.
I bilens barndom var alla cabrioleter. Då sågs en ombonad och välisolerad kupé som en enorm lyx och Cadillac orsakade stort rabalder och mycket avund när man introducerade den första helt täckta bilen år 1910. Pendeln har emellertid svängt och numera betalar vi gladeligen extra för att utsättas för brännande sol och isande drag.
Bilden man har i sitt huvud är naturligtvis hur man glider fram längs en solig, slingrande landsväg. I verkligheten störs friden allt som oftast av den omgivande trafiken. Det är inte klokt hur mycket en modern lastbil kan väsnas!
Som ett skepp
Lyckligtvis nås man också av annat än oljud.
– Snygg bil!
Utropet kommer från två joggare som jag stannat för att släppa fram vid ett övergångsställe. Att köra exklusiva BMW-bilar är normalt inget socialt lyckokast men när solen skiner och man kör den utsökt vackra cabrioleten 650i gäller inte längre de vanliga jantelagarna.
BMW 650i har just genomgått ett generationsskifte. Tekniskt baseras bilen på nya 5-serien och toppmodellen 650i har en maffig V8:a på över 400 hästkrafter under huven. Priset är också häftigt, 973 000 kr i grundutförande. Hiskeligt för att vara en bil men kanske ett fynd om man jämför med en sommarstuga eller en segelbåt?
Inledningsvis känns BMW:n mest som ett skepp och det är med omsorg jag navigerar den runt betongstolparna i Vi Bilägares trånga testbilsgarage. Lyckligtvis är just den här bilen extrautrustad med det bästa parkeringssystem jag någonsin använt. Förutom de vanliga sensorerna finns också små kameror utplacerade runt bilen.
”Surround View” kallas systemet som kostar 7 200 kr och ger föraren en bild ur fågelperspektiv där den närmaste omgivningen visas. Efter lite träning gör systemet det väldigt enkelt att trixa bilen igenom trånga passager.
Väl ute ur garaget gungar vi långsamt genom ett försommargrönt Stockholm. Fjädringen är dunbolstermjuk, styrningen extremt lättgående och automatlådan växlar nästan omärkligt mellan sina åtta steg. V8:an mullrar dovt i bakgrunden och BMW:n känns mest som en gammal jänkare.
Att byta karaktär går på ett ögonblick med hjälp av ett reglage på den breda mittkonsolen. Hittills har vi kryssat fram i ”Comfort-mode”. Tre klick senare har elektroniken trimmat om hela härligheten till ”Sport +” -läget. Styrningen blir tung och direkt, fjädringen stenhård, automatlådan kuggar ner och V8:ans muller förbyts mot ett ettrigt morrande.
Beskedligare bekantskap
När vägen kröker kan dock ingen elektronik i världen dölja att 650i Cabriolet är en rejäl kluns som väger strax över två ton. Den som gillar att leka rallyförare har förmodligen roligare i en Mazda MX-5 men trampar föraren ned gaspedalen i botten, sticker BMW 650i iväg med oerhörd kraft. Noll till 100 km/tim går på fem sekunder. Det känns ännu snabbare under bar himmel!
Audi A5 Cabriolet är en beskedligare bekantskap, i alla fall i det utförande som vi har provkört. Testbilens bensindrivna fyrcylindriga turbomotor ger massor av dragkraft redan från låga varv och den steglösa växellådan, på Audispråk kallad Multitronic, anpassar nästan omärkligt utväxlingen för bästa effektivitet.
A5:an hade kunnat vara en riktig glidare – om det inte vore för det stenhårda sportchassit som testbilen utrustats med. Den tuffare avstämningen gör att bilen studsar fram så snart vägbanan blir det minsta ojämn.
När man kör Audin sportigare blir föraren snabbt medveten om ett annat problem. Motorn är ovanligt kraftfull på låga varv och framvagnen har problem med att få ned alla hästkrafterna i marken. För föraren gäller att hålla hårt i ratten vid fullgasacceleration.
Överraskande användbar
A5 presenterades som cabriolet redan år 2009. Modellen finns med ett brett spann av motorer vilket i sin tur avspeglas i priset. I sitt enklaste utförande, 1.8 TFSI, kostar A5 Cabriolet 356 800 kr.
Den 333 hk starka S5 3.0 TFSI Quattro kostar saftiga 605 200 kr i grundutförande. Audi är dessutom duktiga på att ta betalt för den omfattande extra utrustning som kunden kan välja till.
Med taket på känns Audi A5 Cabriolet mycket som A5 Coupé. Suffletten är välisolerad. Nedcabbad och med turbulensskyddet monterat över baksätet erbjuds dragfri framfart upp till cirka 90 km/tim. Utan nätet på plats blir det blåsigt i sittbrunnen redan vid 70 km/tim.
Audin överraskar mest med sin praktiska användbarhet. Bagageutrymmet är lättstuvat och när taket är på, går det att fälla upp en lucka i bagageutrymmet och erhålla ytterligare några liters lastkapacitet. Baksätets ryggstöd är enkelt att fälla fram i två halvor för ännu mer skrymmande transporter.
Baksätet är på intet sätt överdådigt men med lite kompromissvilja från framsätespassagerarna får även fullvuxna plats där bak. Sittställningen är dock upprätt och många passagerare önskar lite mer vinkel på ryggstödet.
Automatiska tygtak
I BMW:s baksäte åker man bekvämare men inte ens här är det obegränsat med utrymme och de i framsätet får vacker finna sig i att glida fram några snäpp för att fullvuxna ska få plats med knäna där bak.
För dem i baksätet är enbart resor i låg fart behagliga utan tak. Över cirka 50 km/timmen blir det alltför blåsigt. Dags att lägga på taket!
Båda dessa vagnar är utrustade med automatisk tygsufflett som styrs via ett reglage på mittkonsolen och kan manövreras i upp till 40 km/tim (BMW) eller 50 km/tim (Audi).
Under det senaste decenniet har annars plåtcabbar varit på modet, men Audi och BMW hävdar båda att tygtaket har stora fördelar i att det tar mindre plats, är lättare att konstruera så det går att fälla under gång samt att det väger mindre.
Audis sufflett har vi redan berömt men även BMW har lyckats bra med sin konstruktion och suffletten isolerar väl från vindbrus och ljud från omgivande trafik. Däremot är inte BMW:s baksäte fällbart. Bakom armstödet i baksätets ryggstöd döljer sig en genomlastningslucka som blir bra på skidresan men fungerar sämre när man fyndat i loppisboden.
Testinformation
Modeller i det här testet:
Audi A5 Cabriolet 2,0 TFSI BMW 650i CabrioletBetyg
Pris, från kr: 973 000.
Modell: Fyrsitsig cabriolet med elmanövrerad sufflett i tyg.
Mått, cm: L 489/B 189/H 136.
Tjänstevikt, kg: 2 015.
Motor: Bensindriven V8 med direktinsprutning turbo. Cylindervolym: 4 395 cm3. Max effekt: 407 hk vid 5 500 v/min. Max vridmoment 600 Nm vid 1 750 v/min.
Prestanda: Acc 0–100 km/tim: 5,0 s. Toppfart 250 km/tim.
Bränsleförbrukning, blandad körning: 10,7 l/100 km.
CO2-utsläpp: 249 g/km.
Konkurrenter: Mercedes E-klass Cabriolet, Maserati Gran Cabrio.
Plus: Komfortabel, tyst (med taket på), snabb.
Minus: Saknar fällbart baksäte, törstig, priset.
Pris, från kr: 386 300 (A5 Coupé 2,0 TFSI Multitronic 341 800).
Modell: Fyrsitsig cabriolet med elmanövrerad sufflett i tyg.
Mått, cm: L 462/B 185/H 138.
Tjänstevikt, kg: 1 800.
Motor: 4-cyl direktinsprutad bensinmotor med turbo. Cylindervolym: 1 984 cm3. Max effekt: 180 hk vid 4 000 v/min. Max vridmoment 320 Nm vid 1 500 v/min.
Prestanda: Acc 0–100 km/tim: 8,9 s. Toppfart 219 km/tim.
Bränsleförbrukning, blandad körning: 7,4 l/100 km.
CO2-utsläpp: 174 g/km.
Konkurrenter: Saab 9-3 Cabriolet, Volvo C70, BMW 3-serie Cabriolet.
Plus: Bra bottendrag i motorn, bagageutrymme, design.
Minus: Kraftreaktioner i ratten, stötigt sportchassi (tillval).
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Jag säger bara en sak: Något sportchassi och/eller lågprofildäck kommer aldrig att sitta på någon bil i min ägo. Varenda gång bilar med sådan utrustning testas får de ett sådant bottenbetyg i komfortronden att det smolkar hela slutresultatet. Bäst är naturligtvis att själv provköra en bil med sportchassi en längre sträcka på en sämre väg så är man snart trött på "sportigheten".
Håller fullständigt med Kapten. Förstår mig inte på den här trenden, det är väl mycket bättre att åka bekvämt.
Både Audi och BMW gör verkliga kvalitetsbilar men att köpa en cabriolet är bara kul för stunden, 25 grader varmt, sommar och sol. Övrig säsong och skiftande väderlek är de väldigt snygga och oerhört läckra blickfångare men knappast särskilt praktiska.
Håller också med alt att man köper med ett aktivt chassi där man kan välja, folk kör inte hårt nog i dessa ecodrive tider ändå och för att få ut max utav ett sportchassi så ska man åka på bana och hur många gör det i en cab eller ens en Bmw 6-serien som är GT vagnar om något där komfort är a och o.
Säkert jättefina bilar men som en "sommarbil" går jag ändå och längtar efter en Miata. Jag tycker det är det optimala leksaksvalet. Jag håller helt med detta vansinne med bredare och bredare däck och sportchassi. Bara nackdelar för 99,9% av alla bilförare.
Lite märkligt att ha med en snikmodell från en tillverkare och en prestandamodell från en annan, med nästan en halv miljon i prisskillnad ...
Rätt korkade kommentarer också där personliga åsikter framhålls som absoluta sanningar.
Jag vill inte åka bekvämt, jag vill köra aktivt. Sportchassie och lågprofildäck förmedlar en helt annan vägkänsla och respons vid aktiv körning.
ViB gnäller alltid på att bilar med sportchassie "studsar fram". Provkör ni bilarna på en åker eller?
Jag skulle tro att målgruppen för dessa bilar mestadels kör på asfalterade vägar.
Juppe, dom svenska vägarna ser ju ut som åkrar!
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.