Nästa artikel
Ny glöd i Glasriket
Resor

Ny glöd i Glasriket

Publicerad 27 juli 2014 (uppdaterad 31 juli 2014)
Glaskonst blir till. Formgivare: Astrid Gate. Foto: Hans Runesson/AB Glasriket
Än pyr det i småländska Glasriket. Många bruk går visserligen på sparlåga, men studiohyttornas glasblåsare håller glöden vid liv.

Storskogens fur och gran omger oss på vägen mot Glasriket. Glimtar av sjöar och odlingsgläntor omgärdade av stenmurar, gårdar och torp.
 
Småländska Glasriket genomgår en förändring.
Rubriker om glasbrukens nedläggningar har varit täta de senaste åren. Som besöksmål för bilburna håller de gamla glasbruken som Kosta, Målerås, Bodas studiohytta och Pukeberg ställningarna med glasblåsning möjlig att besöka, butiker med andrahandssortering och dragplåster som outlets. Kringkulturen med hyttsill, underhållning och egen glasblåsning lever alltjämt, liksom tillgång till boende i allt från fiskecampen i Ödevata till Kosta Boda Art Hotel med spa i Kosta.
 
Spritt över två län och fyra kommuner
gäller det dock att sno sig längs skogsvägarna innan de sista av ursprungligen 14 glasbruk ställer sig på sparlåga. Visserligen har flera intressanta studiohyttor kommit till. The Glass Factory i Boda med museum, utställningar och workshops i hyttan Vet Hut som drivs av Stockholm Design House, räknas till glasbruken som kan besökas året runt. Men glasbruken kända för sitt utsökta glas och nyskapande design har tillsammans med formgivarna nästan samtliga pensionerats.

Åsarna var vid sidan om vattenlederna länge de enda sätten att ta sig fram genom sydöstra Småland. Ännu nyttjas åsen för väg 34 mellan Vimmerby och Högsby mot Glasrikets storskogar. Tidgare kallad Kungsvägen eller Stockholmsvägen är väg 34 en utmärkt tillfart och tillvänjning för äventyret i mörka Småland. Väl i skogen kan man sakta farten, varva ner och småningom inse att färden genom landskapet är något annat än Skansen. Här finns snarare Skansens förebilder med torp och gårdar, skog och odling och träkyrkor som medeltida Granhult och Kråksmåla, invigd 1762.
 
Ryktet om Glasrikets död är således överdrivet. In på banan kliver istället företaget Royal Design, som säljer just designglas och serviser med kända svenska varumärken från Glasriket på nätet och i egna butiker över landet. Royal Design med säte i Kalmar, flyttar och utvidgar sitt lager till Orrefors nedlagda glasbruk med hangarstora hytta i början på 2014. Samt anställer hundra personer! Riksglasskolan som använt Orrefors lokaler och ugnar, flyttar under 2014 till Pukeberg.
Glasrikets skogsklädda, steniga och vattenrika landskap har inspirerat till bestående konstnärlig färg, form och litteratur. Efter några vändor genom Glasriket kan man tänka sig hur formgivare som Erik Höglund, Monica Backström, Ulrika Hydman-Vallien och Bertil Vallien, Kjell Engman med många fler under decennier inspirerats av svamparna och stenarna i skogen snarare än rusningen vid Stureplanssvampen i Stockholm. Här trängs man hos lanthandlarna och går på Metropolitanoperans livesändningar på bion i Emmaboda och Åseda. Som av en händelse är ljuskronorna hos The Met vid Lincoln Center i New York, snarlika armaturen Kumulus från Bsweden i Herråkra. Handblåst glas ser ut att sprida ljus över mega-stadskulturen. Några gnistor från glöden i Glasriket.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.