En utflykt till skidbacken hör vintern till. Termometern visar på fem minusgrader och morgonsolen värmer när vi packar in oss i bilen för en dagstur till Kungsbergets skidanläggning.
Kungsberget ligger i Järbo i västra Gästrikland och hit kommer många för att tillbringa en heldag i skidbacken. Två tredjedelar av besökarna är dagsbesökare.
– Besökarna kommer till oss både för en dag och för längre ledigheter men vi har många impulsiva bokningar på grund av närheten till Mälardalen som är vårt upptagningsområde, berättar Martina Svensson som är platschef på Kungsbergets skidanläggning.
Anläggningen öppnade den första helgen i december och säsongen sträcker sig i år till den sjunde april.
Trettondagshelgen brukar vara populär för skidåkare och det är Kungsbergets stora skidåkarhelg.
– Då brukar vi ha mest gäster här. Ungefär 4 500 besökare per dag, säger Martina.
Under december slogs besöksrekord då anläggningen hade närmare 30 000 besökare.
– Många kommer på loven. Under trettondagshelgen och på sportlovet är det ju till exempel högt tryck. Vi har lugnast från söndag till torsdag och lågsäsongen räknar vi under mitten och slutet av januari. I slutet av mars och i april är det också lågsäsong, berättar Martina.
I år är det den fjärde säsongen som Martina jobbar i Kungsbergets skidanläggning. Hon tycker om att jobba med upplevelser och som platschef får hon arbeta med både personal och besökare. Platschefen ska jobba nära verksamheten och ha koll på det som händer på anläggningen.
– Kärnan i vår produkt är ju ”kul på snö” och då tycker jag att det viktigaste är att ha bra skidåkning i backarna, menar Martina.
–Något av det bästa med jobbet är att gå i barnområdet och se glädjen i andras ansikten. Tänk när någon precis har lärt sig att göra en stoppsväng!
De som stannar över natten på skidanläggningen och vill se sig om i närheten, hittar restaurang, café och affär i Järbo som ligger åtta kilometer från Kungsberget.
Inom en fyramilsradie nås ett restaurangutbud som passar de flesta smaker.
Tre mil från backen finns Högbo Bruks friluftsområde med promenadstigar och längdskidspår. De konstfrusna spåren förlänger dessutom säsongen.
I Sandviken lockar Parkbadet med nya vattenrutschkanor i äventyrsbadet för de som vill ha mer aktiviteter och de som hellre tar det lugnt, har avkoppling i bastu eller bubbelpooler.
De som vill passa på att besöka flera skidbackar i området, når efter fyra mil den familjevänliga Hoforsbacken. Efter ytterligare några mil inåt Dalarna nås till exempel Romme Alpin med en och en halv timmes bilresa från Kungsberget eller Säfsen med två och en halv timmes resa.
Även om Kungsberget i huvudsak förknippas med vintersport, är boendet tillgängligt året runt och under sommarmånaderna är det billigt att bo här.
Sommartid byts skidåkningen mot bilåkning i backen. Ett par gånger under sommaren körs backtävlingar här. Gästrike-leden går förbi i närheten och det finns gott om avkopplande naturområden och fina fiskevatten.
–Vi jobbar för att kunna erbjuda sommaraktiviteter i området. Främst cykling, berättar Martina Svensson.
Vi har tagit på pjäxorna vid bilen men behöver hyra ett par extra skidor och vankar mer eller mindre graciöst in till skiduthyrningen. Här inne bokar vi skidor i en automat och får sedan hämta ut det vi behöver bakom disken. Den som vill boka sin utrustning i förväg, kan göra bokningen online och spara in några minuters väntan.
Vi laddar ett ”keycard” med tre timmars liftkort. Det känns som en alldeles lagom tid i backen för oss, eftersom det är ett tag sedan vi sist åkte skidor.
Mathilda Stenberg Wallin och Karl Englund jobbar i uthyrningen. De tycker att det fungerar bra med bokningssystemet men ibland vill kunderna ha lite extra hjälp med något.
– Det är ett roligt jobb för vi träffar nästan bara glada kunder, menar Mathilda och Karl.
Utanför skiduthyrningen väntar Jocke med barnen Alicia och Alma på att resten av deras ressällskap ska komma från parkeringen. De är två familjer som har åkt från Stockholm för att tillbringa dagen i backen. Hunden Singi har fått följa med och strax intill sover den yngsta familjemedlemmen Axel ännu gott i sin vagn. Jocke berättar att de har haft fint väglag och att det har gått bra att köra. Nu är alla sugna på att få komma ut i backen.
Thony Skogsberg kommer åkande på en skoter. Det är det bästa transportmedlet i pisterna och det är viktigt att kunna rycka ut snabbt om någon behöver få skjuts nedför backen. Skotern gör det också smidigt att ta sig runt för att serva anläggningen. Liftar, snökanoner och pister måste skötas om.
Först åker Thony upp till toppen och tittar till en av liftarna så att allt ser bra ut. Sedan ska han hjälpa sin kollega att fylla på luft i den stora gröna luftkudden som de mer avancerade åkarna landar mjukt i efter sina akrobatiska hopp. Några väntar ivrigt på att kudden ska pumpas så att de kan få börja hoppa och testa sina ”skills”.
Snart är luftkudden på plats och en efter en landar de hoppande skidåkarna i den medan Thony sätter sig på skotern igen.
I backen bredvid övar några ungdomar på ramperna och strax därefter kommer de hoppandes över krönet. De väntar in varandra och åker sedan i samlad grupp ner mot liftarna. Fabian Englund, Pontus Persson, Kim Andersson och William Borg kommer från Gävle och närheten till Kungsberget gör att de ofta åker hit tillsammans.
Ibrahim Abdulkader kommer plötsligt flygande högt ovanför luftkudden. På huvudet har han en liten kamera för att filma hoppet.
– Hur såg det ut? undrar han när han har kanat ner från kudden.
Vi tycker att det ser bra ut och är lite imponerade över hans akrobatiska konster. Han hoppar ett par gånger till och ser nöjd ut när han till slut tar en paus med ryggen lutad mot kudden.
Invid den stora luftkudden svänger Magnus Edin in och väntar på sonen Max som har bestämt sig för att prova ett högt hopp. Dottern Tuva kommer åkandes från backen bredvid och svänger smidigt in framför oss. Snart vågar sig Max ut i luften och vi ser hur han landar mjukt i den stora luftkudden. Max visar segertecknet.
Nedanför backarna ligger anläggningens skilodge och framför den står rader av skidor uppställda. Det är lunchtid och många besökare har letat sig in i värmen för att få sig en matbit.
Nere vid lodgen kommer systrarna Carina och Aria Aresti åkandes. De stannar till för att rätta till handskarna medan de bestämmer vilken lift de ska ta upp till toppen. De har åkt från Uppsala och är här över dagen.
– Vi bestämde oss för att åka hit i dag eftersom det är så fint väder och lagom kallt. Vi har verkligen en bra dag och det är så kul att kunna göra något tillsammans, tycker systrarna och tar sats ut mot en av liftarna.
Liftköerna är korta och det går snabbt att ta sig upp för flera åk. Ute i pisterna är det gott om svängrum trots att det är många besökare i dag. Anläggningen känns större än vad den är. Det enda området där det är lite trängsel, är inne på serveringarna när många blir hungriga samtidigt.
Nedanför liftarna svänger Zeljko Franevik av och stannar framför Kungsbergets torg. Han tittar upp mot backarna och ler.
– Jag åkte mycket skidor förr men jag har haft problem med artros och gjorde ett uppehåll med skidåkandet. I dag är första gången på sju år som jag åker skidor igen och det gick bra. Det var härligt! säger Zeljko innan han åker vidare ner mot parkeringen.
Vår tretimmarshyra går strax ut och vi går in och lämnar tillbaka skidorna. Det är ganska skönt att byta om och ta på sig de vanliga kängorna igen. Vi har haft några fina timmar i pisten och kinderna blossar vintrigt rosiga. Kanske kommer vi att känna av lite träningsvärk i morgon men det är det definitivt värt efter en sådan här vintervacker dag i skidbacken.
Pistar: 22.
Liftar: 12.
Fallhöjd: 200 meter.
Längd på backar: upp till 1 700 meter.
Boende: 1 950 bäddar.
Säsong: December–april
Restid från Stockholm: Två timmar, tjugo minuter med bil.
För elbil: Parkering med laddning finns.
Buss från Gävle: buss 41 och 43
Buss från Stockholm och Uppsala: ”Kungsbergsbussen” www.kungsberget.se/resa-hit/kungsbergsbussen/
Mer information om Kungsberget: www.kungsberget.se
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.