Ungern är ett av Europas mest prisvärda resmål och passar året runt för både en längre vistelse och för en minisemester. Här finns något för alla och dessutom räcker reskassan glädjande länge.
Huvudstaden Budapest har nära 1,8 miljoner invånare. Stadsdelarna Buda och Pest ligger på varsin sida av floden Donau och förbinds med stora broar.
På Donaus västra sida ligger den lugna stadsdelen Buda som till stor del byggts på berg. Här ligger Gellértberget och Slottsberget som lockar många turister. Det går att åka upp med bergbana, buss eller bil.
Öster om Donau ligger Pest och mer vardagliga kvarter med nöjen, uteliv, shopping, caféer och matställen.
I utkanten av centrum är hotellpriserna låga. Vi hittar ett femstjärnigt hotell med spa och eget termalbad på Budasidan för 500 kronor/natt under lågsäsong då vi bokar veckan innan.
Av alla världens huvudstäder, har Budapest flest termalbad och spainrättningar. Badens arkitektur är ofta anledning nog för ett besök och stadens många spa håller hög klass. Ryggmassage och andra spabehandlingar är dessutom billiga vilket gör att du kan skämma bort dig själv eller ditt ressällskap till en rimlig kostnad.
I Budapest är det också prisvärt att gå på opera eller en klassisk konsert. En orgelkonsert i Sankt Stefansbasilikan i kombination med en kvällskryssning på Donau när staden lyses upp i vattenspegeln ger fina minnen att ta med hem från resan.
Det finns så mycket att se och göra men vi bestämmer oss för att ta det lugnt och koppla av med promenader, ett par dopp i termalbassäng, någon kulinarisk ungersk specialitet, något café och lite kultur i den generösa och mångfacetterade staden. Första dagen på Budasidan och nästa dag på Pestsidan.
Dag 1 – Buda. Vi köper en dygnsbiljett och kliver på en spårvagn som går utmed Donau. Kollektivtrafiken är mycket väl utbyggd i Budapest med täta turer till låg kostnad på buss, tunnelbana och spårvagn. Det är lätt att förstå de olika linjerna och biljetter köps i förväg.
Vid Gellértberget ser vi Gellértbadet. Spaanläggningen och hotellet är byggt 1918 i jugendstil.
Vi går vidare till Kedjebron. Den byggdes 1849 och vi beundrar brons naturtrogna lejon. Det gör också Diana och George som har några dagar ledigt och har rest hit från Rumänien. De berättar att de tycker mycket om Budapest.
– Vi trivs här och det är mysigt att promenera vid vattnet. Det är en väldigt vacker stad! tycker Diana.
– Ja, och det finns väldigt mycket att se och göra här, instämmer George.
Kön vid den gamla bergbanan är kort. Skönt att vila fötterna en liten stund och få skjuts uppför Géllertberget till Budaslottet. Många andra har också valt att tillbringa förmiddagen här.
Nadia Burkov och Dmitry från Israel kommer gående hand i hand på en stenlagd väg.
– Vi är bara här under några dagar och slottsområdet var det första som vi ville besöka. Titta, vilken utsikt! Det är så fantastiskt vackert här uppe, säger Nadia och Dmitry.
På Budas slottsområde trivs både Budapestbor och turister med olika nationaliteter och vi träffar folk i alla åldrar som strosar omkring i sakta mak. Två äldre damer samtalar, pekar och gestikulerar engagerat på ungerska. Vi förstår inte alls vad de säger men vi ler ändå och nickar.
Vid ett torg stannar vi till och köper en påse med rostade kastanjer. Jag som aldrig tidigare ätit sådana, stoppar genast en i munnen och börjar knapra på den innan jag inser att de ska skalas först.
Uppe på slottshöjden har det medeltida slottet gott sällskap av Fiskebastionens utsiktsterrass som började byggas under sent 1800-tal. Under medeltiden var det fiskemännen som fick ansvar för att försvara den här delen av staden och därav namnet. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över Donau, den pampiga parlamentsbyggnaden och stadsdelen Pest.
Bakom Fiskebastionen reser sig den ståtliga Mattiaskyrkan som byggdes i romersk stil under 1000-talet. Kyrkan har en lång och dramatisk historia att berätta och den har byggts om och restaurerats genom åren. I dag är Mattiaskyrkans stil gotisk. Den används till både mässor och konserter och har ett konstmuseum med heliga reliker.
Utanför Mattiaskyrkan står Anett med sin mamma Marianna. De har gjort en dagsutflykt för att besöka sin huvudstad.
– Vi har precis varit inne i kyrkan och den måste man se om man är i Budapest, tycker Marianna.
Ungern erbjuder flera historiska byggnader och platser. Aquincum är en av två romerska amfiteatrar i Budapest och byggdes cirka 150 år e Kr. Ruinen är välbevarad och i museet finns många arkeologiska fynd. Här visas även hur romarna levde och hur baden såg ut då.
Innan vi åker tillbaka till hotellet och vårt eget termalbad, letar vi reda på en liten restaurang. Ungersk mat är vällagad och passar de flesta smaklökar. Vi beställer gulasch och den smakar precis så gott som förväntat.
Dag 2 – Pest. Budapest är en vacker men lite sliten stad som är känd för sina många byggnader i art noveau-stil. De rikt ornamenterade husen är väl värda att lyfta blicken och titta närmare på. De vackraste ornamenten sitter ofta en bit upp på husfasaderna.
Viktiga händelser och betydelsefulla personer uppmärksammas ofta av ungrarna som är ett stolt folk. De har hedrat många med statyer och minnesmärken som kan ses under en promenad till stadens torg, parker och utmed Donau. En plats som många turister besöker på Pestsidan, är Hjältarnas torg och det pampiga Millenniummonumentet med sina ryttarstatyer.
Även Sverige har hedrats i Budapest genom till exempel Raoul Wallenberg Holocaust Memorial Park som uppmärksammar hur Wallenberg under andra världskriget räddade livet på tiotusentals ungerska judar.
Nere vid Donau står ett 60-tal skor uppradade. Skorna är ett konstverk i brons till minne av de judar som fick ta av sig sina skor innan de avrättades och knuffades i vattnet vid kajen under slutet av andra världskriget. Många kommer hit för att hedra förintelsens offer genom att tända ljus vid skorna.
Ungern har en mörk historia med krig och ockupation. Terror Háza är ett museum som byggts i det hus som var huvudkvarter för både den nazistiska och den kommunistiska regimen i landet under 1900-talet. I källarens fängelsehålor förhördes, torterades och dödades många fångar. Här hölls även Raoul Wallenberg fången en tid. Museets utställningar levandegörs med effektfull ljussättning och ljudeffekter.
Till det unika utomhusmuseet Memento Park som ligger utanför centrala Budapest, går det direktbuss. Hit har ungrarna flyttat socialrealistisk konst och statyer från tiden bakom järnridån.
Under kommunistregimen från 1949 till 1989, styrde staten vetenskap, konst, utgivning av böcker och andra kulturyttringar i Ungern. Det första fria valet genomfördes 1990 och 2012 fick Ungern för första gången en författning som helt utformats av ett demokratiskt valt parlament.
Efter museibesök går vi till området kring shoppinggatan Váci Utca. Här blir det en kaloristinn bakelse på ett av Budapests trevliga caféer innan vi fönstershoppar oss vidare till saluhallens ungerska specialiteter.
Vi handlar salami, paprikakrydda och Tokajer. Salamin är väldigt god både som den är, som småplock och som smakhöjare i matlagningen. Paprikan gör sig särskilt fint i gryträtter. Det unika dessertvinet Tokajer serveras med fördel till jordgubbar och choklad.
På tillbakavägen väljer vi taxi och får en pratstund med chauffören Viktor Trencéki. Taxin har kostat åtta miljoner forint (ungefär 250 000 svenska kronor) och han kör mycket för att få det att gå ihop. Arbetspassen är tio timmar på vardagar och tolv timmar på helger.
Nästa söndag är Viktors lediga dag och då ska han koppla av på något bad. Han tycker bäst om Széchenyibadets stora badområde med bassänger både utomhus och inomhus som året om värms av varma källor.
– Det är populärt både hos Budapestbor och besökare att koppla av på badhusen. De flesta turister vill åka till baden och till slottsområdet på Budasidan av Donau, berättar Viktor.
Vi uppskattar också termalbaden och hinner ta ett dopp innan vi packar.
Till Budapest kan barn och barnbarn följa med. Våra i dag vuxna barn minns sin resa till Ungern som ett bra val av första utlandsresa med kort flygtid.
De minns särskilt stadens zoo, stora varma utomhusbassänger i Széchenyibadet och Tropicarium där de fick mata rockorna med räkor.
Syskonen minns också maten och hur de glatt mumsade i sig mustiga grytor, sallader, sagolika bakverk och massor av salami.
När jag nu packar ner salamin i bagaget vet jag att den kommer att bli populär vid hemkomsten.
Invånare: 9,8 miljoner (Budapest 1 800 000).
Yta: 93 000 km2.
Valuta: Forint (HUF).
Språk: Ungerska.
Statsskick: Parlamentarisk republik.
Flygtid Arlanda–Budapest: Två timmar.
I Ungern är de salami, Tokajer och paprikakrydda.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.