Kör först från Killarney längs floden Laune i riktning mot Killorglin. Ring of Kerry gör sig bäst moturs, då slipper man möta strömmen av fordon, som vackra sommardagar kan vara ganska strid. Laune syns då och då och låter sig på något ställe passeras av en gammal stenbro.
I början är ringleden mest en transportsträcka och fortsätter så i ytterligare en halvmil efter Killorglin. Sedan skymtar Dingle Bay till höger och det lilla samhället Glenbeigh hälsar välkommen med en skog av Bed & Breakfast-skyltar. Utbudet av boende är stort, efterfrågan likaså. Glenbeigh är ett populärt avstamp för utflykter till Caragh Lake, en insjö som inte är lika ryktbar som sjöarna runt Killarney, men lika vacker.
Efter Glenbeigh är det dags för det första sidospåret. Sväng höger mot Rossbeigh Beach, en av Irlands finaste stränder. Men Atlanten är knappast en garant för långa varma simturer. Den som är sugen på ett dopp gör klokt i att vara snabb – det dröjer en bra bit in på sommaren innan badtemperaturen med lite god vilja kan kallas behaglig.
Här luktar det friskt av saltvatten och tång, på stranden ligger drivor av flata stenar, formade av Tonn Toime – en jättevåg som enligt irländska myter ibland väller in från Dingle Bay.
Åk inte tillbaka till Glenbeigh efter strandbesöket – ta istället den smala vägen uppför berget, stanna vid en av de många mötesfickorna och njut av den överväldigande utsikten: ett vitt skummande streck där vågorna slår in mot stranden, Dinglehalvön på andra sidan det smaragdgröna havet och långt där nere några hus med vita putsade fasader. Kör vidare upp till krönet och fortsätt sedan mellan vildvuxna häckar. Efter ett par kilometer hittar avstickaren tillbaka till Ring of Kerry.
Cahersiveen är den livligaste staden på Iveragh Peninsula och ett centrum för handel och service. Här finns inte så mycket att titta på, men här och var påminns man om stadens store son – Daniel O´Connell, en politiker som med fredliga metoder bekämpade den engelska överhögheten över Irland under första halvan av 1800-talet.
Pengar från utvandrade irländare i USA och Australien har bekostat O´Connell Memorial Church, en stor kyrka i betong vid huvudgatan genom Cahersiveen.
Efter den påkostade hyllningen till O´Connell kan det kännas skönt att än en gång lämna stora vägen. Kör ner mot hamnen i Reenard Point, en halvmil väster om Cahersiveen, där det går en liten bilfärja i skytteltrafik över det smala sundet till Valentia Island.
Öns historia har mycket intressant att berätta. Härifrån avreste fartyget Great Eastern 1865 för att lägga ut den första telekabeln över Atlanten. Den gången gick det inte så bra. När 600 engelska mil återstod av den 3000 mil långa sträckan tappade besättningen kabeländen i havet. Året efter gick det bättre och snart kunde de första telegrammen skickas från Europa till Nordamerika.
1815 började man bryta skiffer på ön. Som mest arbetade 400 personer i gruvan och den var räddningen för öns befolkning under den svåra hungersnöd Irland drabbades av på 1840-talet, när potatisskörden slog fel flera år i rad. När behovet av arbetskraft var som störst byggde gruvbolaget en länga hus på sluttningen nedanför gruvan för att inhysa gästarbetare från Wales.
Husen står fortfarande kvar, flera är förfallna och ett av de mest slitna är till salu. För hundratusen euro kan den händige få en vitrappad stuga med hänförande utsikt över havet.
Ett stycke därifrån såg öbon James O´Leary en majdag 1927 ett flygplan komma in från väster. Han vinkade glatt och fick senare veta att det var Charles Lindbergh som rattade planet och nu för första gången såg land under sin historiska ensamflygning från USA till Europa.
Valentia var ett bra riktmärke för Lindbergh och från utsiktspunkterna på öns högsta berg förstår man varför. Sikten ut mot de dramatiska Skellig Islands är anslående och från en plattform lägst ut på en klippavsats tittar man rakt ner i det kokande havet.
Ann och Len Taylor har kört ner från Limerick för att tillbringa helgen på halvön. Efter 40 år i England – Len är engelsman och kommer från Kent – har paret flyttat till Anns hemtrakter, halvvägs mellan Killarney och Dublin. För Len är det första turen på Ring of Kerry, Ann har varit här förut.
– Alla irländare åker Ring of Kerry åtminstone en gång i livet. Det tillhör allmänbildningen, säger hon.
Paret sätter sig i bilen för att köra vidare till Glanleam House & Subtropical Garden – en exotisk trädgård i ett skogsparti med bambuträd och ormbunkar, men också Rhododendron som växer vilt på många platser i sydvästra Kerry. När våren går över i försommar är Ring of Kerry ett populärt resmål bland trädgårdsentusiaster.
– Och så är det de där gula blommorna som växer längs vägarna. Jag minns dem från min barndom, men kommer inte ihåg vad de heter. De lyser upp så vackert mot det gröna, säger Ann Taylor.
I andra änden av Valentia Island är ön förbunden med fastlandet av en bro. När öborna i mitten av 1960-talet kunde köra bil till fastlandet ändrades livsvillkoren radikalt. Numera kan de bland annat glädjas åt att det bara tar en kvart att köra till den chokladfabrik som överraskande nog finns vid vägkanten i St Finans Bay. Provsmaka, handla och gå sedan den korta biten ner till den sagolika sandstrand som bildats när Atlanten borrat sig in klippstranden. I fonden sticker lilla och stora Skellig upp som drakryggar ur havet.
Sanden är kompakt och botten långgrund. Havet har mejslat linjära fåror i de låga klippor som här och var bryter upp genom sanden. Vågorna reser sig i en jämn frekvens och är ett eldorado för surfare.
Sneem är ett av flera små samhällen österut längs den havsvik som bildar halvöns nedre gräns. Färgglada fasader får bilisterna på gott humör, men de passagerare som vill släcka törsten på någon av byns pubar löper risk att bli besvikna.
Istället för Guinness, Murphy´s, Kilkenny och annat gott på fat från inhemska bryggerier finns det de som bara har profillösa produkter på flaska från europeisk och amerikansk ölindustri.
I Kenmare finns ingen sådan risk. Den lilla staden längst in i viken har ett överflöd av välsorterade pubar och restauranger och är ett bra alternativ till turisttäta Killarney för den som vill parkera bilen och stanna över natt. På The Coachmans drar dragspelaren Michael O´Brien fullt hus med sin egen intensiva tolkning av irländsk folkmusik.
Den som så många andra rest till sydvästra Irland för att spela golf kan göra det på den lokala golfklubbens 18-hålsbana. En kväll på garanterat gröna greener är ett bra sätt att få fart på lederna efter en dag i bilen. Sedan återstår bara några mils körning innan ringen runt Kerry är sluten.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.