Tvillingstäder kallas de, Lindesberg och Nora. Frånsett att de fick stadsrättigheter samma år, 1643, är ungefär lika små och ligger bara någon mil från varandra har de få likheter. Lindesberg med sin industrikaraktär är byggd på längden, Nora med sitt gulliga kulturella snitt som en fyrkant.
Egentligen var det meningen att de båda städerna mer eller mindre skulle tömmas på sina invånare. Dessa skulle, enligt beslut 1642 av landshövding Bonde, flytta till den nyskapade staden Jerle. Här vid Järleån skulle den nya befolkningens arbete kretsa kring Bergslagens järn som skulle skeppas ut via den tilltänkta kanalen och exporthamnen.
De storslagna planerna blev aldrig verklighet, eftersom Lindesbergs och Noras köpmän inte ville flytta och kanalen med tänkt förbindelse till sjön Väringen och Mälaren inte blev klar.
Däremot har Jerle fortfarande både borgmästare och stadsrättigheter, med allt vad det innebär av beslutanderätt. Sina få invånare till trots – cirka 30 – är det en livlig liten stad som ligger mycket vackert. Svalbo gård, helt byggd av soltorkad lera på 1700-talet, hyser keramikern Moa Rudebert och caféet intill bjuder in till författaraftnar.
Här bjuds också begivenheter vid det årligen återkommande Ljusstråk. Första helgen i september anordnas i Nora och kringliggande orter ett stort och mångskiftande kulturprogram med lokala konstnärer. Då brukar stadens kändisar Ted Ström och Björn J:son Lindh med flera musiker hålla konserter nere vid vattnet.
Ted Ström, konstnär, låtskrivare och före detta sångare i gruppen Contact, deltar i flera nya musikkonstellationer, bland annat Nora Dylan Band, som precis som namnet antyder har Bob Dylans verk på repertoaren. Ett av bandets första framträdanden var vid fjolårets Parkfest i Nora Folkets park. Håll ögon och öron öppna – det finns anledning att tro att de dyker upp i år igen! Den övriga artistmixen brukar också vara intressant.
– Av någon anledning känns det mer avslappnat att spela Dylan än eget material, säger han.
När familjen Ström flyttade hit för tio år sedan sökte de i första hand ett lämpligt hus, en skola eller liknande.
– Vi kände inte till Nora som var en slumrande idyll då. Men sedan dess har det hänt jättemycket. Det som är så kul med Nora är att det inte bara är fint utan att det bor så många likasinnade här, det är många musiker, kompisar kommer och hälsar på och flyttar hit.
Deckarförfattaren Maria Langs hemstad Nora (Skoga i böckerna) är en av Sveriges bäst bevarade trästäder, docksöt och långt ifrån hennes bloddrypande romaner. Turister i mängd lockas av gallerier och butiker på kullerstensgatorna, en imposant kyrka och alltid dagsfärsk Noraglass, gjord på hemligt recept.
Maria Lang uppmärksammas med mordvandringar förstås, men också med en kombination av museum/prylbod i en gammal tågvagn, Maria Langs Deckarbod. Det är författarens systerson, skådespelaren Ove Hoffner, som förvaltar det litterära arvet på olika sätt.
Han intygar att mostern var en hårdkokt dam.
– Vi åkte runt i min gamla Volvo och letade mordplatser i hela Bergslagen. Till i sommar har mordvandringarna utökats så det finns både buss-, dag- och kvällsvandringar där jag och skådespelerskan Anita König, som flyttat hit till Nora, växlar mellan att spela olika roller, berättar Ove Hoffner.
Nora är en livlig sommarstad med många evenemang. Första helgen i juli hålls Noradagarna med en välbesökt antikmarknad, storloppis på torget och olika kulturinslag. Loppisar av olika slag förekommer för övrigt i riklig omfattning i trakterna.
I Hjulsjö, nordväst om Nora, kan man skryta med att ha Bergslagens största bokloppis – allt inrymt i en gammal nedlagd hytta och öppet på helgerna sommartid. Räkna med att det tar tid att gå igenom alla tusen hyllmeter! Kulturella inslag från scenen och ekologiskt café gör att man orkar några meter till.
Bergslagens industrihistoria löper förstås som en röd tråd genom regionen. Särskilt fint bevarade hyttor finns i Löa, norr om Lindesberg, och i Pershyttan, sydväst om Nora. Här finns ett av landets största fungerande vattenhjul, som driver en 200 meter lång stånggång. Missa inte lunchen i det fria eller i en klassisk restaurangvagn från 1927 som körts dit på Sveriges första normalsmalspåriga järnväg för persontrafik, byggd 1856. Menyn är spännande och miljön gemytlig.
Inne i Nora har det forna Bryggeriet utvecklats till en kulturell samlingsplats. I vackra lokaler vankas sommarutställning med olika konstnärer, nu i sommar ska bland annat naturfotografer ställa ut. På det gamla industriområdet finns också café och hantverkare, som bland annat sysslar med järnsmide, linnekläder och silversmycken samt tillverkning av inhemsk whisky, med planer på en whiskypub.
Nora lockar också många blomsterälskare med rosenträdgården Villa Sindoro. Utöver 750 sorters rosor hittar man det mesta för trädgården, klematis, stockrosor, pioner, statyetter, damm, lusthus och butik med massor av rosenmönstrade prylar. Här och där i den stora trädgården finns fina sittgrupper för kaffe med hembakt.
Från Nora är det inte långt till Lindesberg – Linde i folkmun – där en stor årlig begivenhet är Vårmönstringen. Då får alla ägare av jänkare och veteranbilar lufta sina klenoder och det till stor publik. Då går man ur huse för att se denna parad av färggranna och fenförsedda åk glida förbi. Om och om igen.
– Det brukar vara uppemot 900 fordon, inklusive motorcyklar, säger Micke Blomberg, ordförande i motorklubben SHRA, Swedish Hot Rod Association. ”Jänke-kulten” har varit stor i området sedan slutet av 50-talet med Gelleråsen i Karlskoga som nav. Sedan kom 60-talet med sina raggarkravaller och annat mys.
Intresset faller sig ganska naturligt, tycker Micke Blomberg, i en bruksbygd med lite att göra på fritiden men ett stort tekniskt kunnande och intresse.
– Det här intresset kräver både kärlek och omtanke. Och det enda sättet att förflytta sig var och är med bil, så varför inte göra det med stil?
Själv äger Micke Blomberg en gammal Cheva och två Ford 57:or. Den ena, en gul/vit Country Sedan, ska visas upp vid Vårmönstringen. Den som söker mer 50-talsanda beger sig raskt till Hosta mellan Fellingsbro och Frövi. Där bjuder familjen Norman in till återkommande veteranbilsträffar i sin nostalgiby med tidstypiska bensinmackar, korvkiosk, café, telefonkiosk, Konsumbutik och pub, med generösa öppettider under sommaren.
För de mer motorintresserade har regionen ännu mer att bjuda på. Förra året avgjordes en av specialsträckorna i Midnattssolsrallyt på åkerfälten i närheten av Järle (ej att förväxla med närliggande Jerle stad), strax söder om Lindesberg. Och i år med start- och målplats i Västerås har arrangörerna på nytt sökt sig till Bergslagsvägarna.
Och som om detta inte vore nog – på den nybyggda strippen på ett industriområde i norra utkanterna av Lindesberg blir det ännu mer motoreffekt när Linde Open i dragracing körs.
Hästkrafter av det verkliga slaget förknippas också med Lindesberg. Vare sig man är intresserad av hästar eller ej är det inte fy skam att besöka Fornaboda, kanske landets mest idylliska travbana som slog upp portarna 1951. Egen matsäck eller varor inköpta på plats intas med fördel i grässlänterna.
Också Lindesberg har en fin trähusbebyggelse utmed Kungsgatan som sträcker sig ovanför promenadstråket vid Bottenån. Från kyrkbryggan, nedanför turistbyrån, Café Oscar och Stadshotellet som serverar en utmärkt lunch till bra pris, kan man ta en båttur med M/S Råsvalen. En behaglig upplevelse à la Afrikas drottning där man i sakta mak tuffar fram längs med den täta vegetationen och ser de finare villorna från sjösidan.
Turen har också sitt eget legendomspunna sjöodjur, en jättemal – som suddigt fångats på bild – i södra änden av sjön Råsvalen.
I de branta, långa backarna ned mot Sigge-bohyttan, strax väster om Lindesberg, hölls backtävlingar med både bil och motorcykel redan på 1930-talet. I dag får man nöja sig med att njuta av utsikten över sjön Usken och besöka en av de mest storslagna gårdarna från Bergslagens storhetstid, ett ypperligt tillfälle att uppleva ett förmöget bergsmanshem – mangårdsbyggnaden innehåller 14 rum och tre kök och började byggas 1790.
Givetvis finns café med hembakt och stor uteservering och i ladan intill hålls allt som oftast hantverksmässor. Ibland vankas det också underhållning i det fria, som en ”livs levande” Ernst Rolf, gestaltad av örebroaren Anders Björk.
Mest vemodig skönhet ger en biltur norr om Norasjön, och längs med Järleåns dalgång. Hammarby bruk blomstrade på sin tid, men nu återstår mest lämningar av hyttor och övergivna fabrikslokaler. En sorglig utveckling av gruvindustrinäringen, men också vacker i sitt förfall.
Städer: Lindesberg, 8 700 invånare, Nora, 6 500 invånare, Jerle, 30 invånare.
Avstånd: Stockholm–Lindesberg, 21 mil, Göteborg–Nora, 31 mil.
Aktiviteter:
9 maj, start travsäsongen, Fornaboda travbana, Lindesberg.
9 maj, start mordvandring i Maria Langs fotspår per buss.
14 maj Vårmönstringen, Lindesberg.
4–5 juni, SM dragracing mc Lindesberg.
1–2 juli, Parkfesten Nora Folkets park.
6–9 juli, Noradagarna.
12 juli, start mordvandring, dag och natt, i Maria Langs fotspår.
14 juli, Midnattssolsrallyt etapp 1, sträckor vid Kopparberg, Hällefors och Järle.
13–14 aug, Linde Open, dragracing.
13–14 aug, Larsmäss marknad, Järnboås.
27–28 aug, Nora marknad.
3–4 sept, Ljusstråk, Nora.
16 sept, Lindemarken.
17 sept, Streetrace för alla, Lindesberg.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.